
Και δεν είναι η ταχύτητα, το άγχος, η πίεση για την άμεση πληροφόρηση του κοινού ο λόγος των συντακτικών και γραμματικών λαθών, ούτε η έλλειψη προηγούμενου ελέγχου από τους «ανωτέρους». Ιδιαίτερα στον τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό λόγο αναδεικνύεται με τον πιο φανταχτερό τρόπο η έλλειψη στον χειρισμό του πρώτιστου προσόντος για τη δημοσιογραφία: της ελληνικής γλώσσας. Η συγκρότηση σκέψης και λόγου υποχωρεί ως προσόν. Η ευκολία με την οποία ταυτοποιείται κάποιος -πρώτα από τον ίδιο του τον εαυτό- ως δημοσιογράφος και εν συνεχεία με τη φθηνή «πρόσληψή» του στο «ό,τι να ’ναι» Μέσο μεγεθύνει το πρόβλημα, με εξαίρεση -και στις μέρες μας- τον παραδοσιακό ημερήσιο Τύπο.
Αυτή η πλευρά της «αδιάβαστης» δημοσιογραφίας προκαλεί μεν αρνητικές εντυπώσεις, αλλά δεν μπορεί να υπερκεράσει την επικινδυνότητα της δόλιας αλλά και επιπόλαιης δημοσιογραφίας, που αναμασά απλώς «έτοιμη» τροφή από τον γείτονα και τη διασπείρει ανέλεγκτη, όπως διαφαίνεται και από τα πιο πρόσφατα γεγονότα, παρασύροντας όχι μόνο την κοινή γνώμη, αλλά και την όποια αξιοπιστία προσπαθούν κάποια Μέσα ή υπογραφές να διατηρήσουν στον τόσο ανταγωνιστικό χώρο.
Κάτω από την τρομερή χιονοστιβάδα που δημιουργήθηκε από την υπερπληροφόρηση για τη δημιουργία της πυρόσφαιρας και την ύπαρξη παράνομου φορτίου στην εμπορική αμαξοστοιχία -με μόνη αμφιβολία για την τελική σύσταση αυτής της δολοφονικής ουσίας για κάποια από τα τραγικά θύματα της σύγκρουσης των δύο τρένων-, ήρθε σαν θεμέλιο στήριξης το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ -πριν από την τραγελαφική εξέλιξη και την παραίτηση του αναπληρωτή προέδρου του, κ. Παπαδημητρίου, που υποδείχθηκε και από την πλευρά της κυβέρνησης ως Ευαγγέλιο.
Αφήνοντας το ενδεχόμενο για την πιθανή ύπαρξη παράνομου φορτίου ανοιχτό, οι «επίσημοι-κρατικοί», με την αρωγή και της σύμφωνης γνώμης των συνδιαμορφωτών του πορίσματος επιστημόνων του εγνωσμένου κύρους Πανεπιστημίου της Γάνδης, έδωσαν το «πράσινο φως» για έναν τεράστιο όγκο δημοσιευμάτων σε όλα τα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα η πάλλευκη χιονοστιβάδα να απλωθεί, ανεμπόδιστη και ανεξερεύνητη, ως γεγονός.
Χρειάστηκε ένας και μόνος αναβάτης-αναρριχητής για να ανοίξει η πελώρια τρύπα της παραπληροφόρησης πως, τελικά, η επίσημη σφραγίδα του πορίσματος από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης ήταν κάλπικη. Μοναχικός αναρριχητής από το σύνολο της δημοσιογραφίας, ο Δημήτρης Αλικάκος, αρχισυντάκτης της ομάδας ελέγχου γεγονότων Ellinika Hoaxes, που απλώς έκανε το αυτονόητο και ήρθε σε επαφή με τον Ελληνα ερευνητή Γεώργιο Μαραγκό -εκ των δύο του Πανεπιστημίου της Γάνδης που παρουσιάστηκαν ως συνδιαμορφωτές του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ-, ο οποίος διευκρίνισε πως ουδέποτε πραγματοποίησαν έρευνα ή ενέκριναν και συμφώνησαν με τα ευρήματα προσομοιώσεων όπως παρουσιάστηκαν στο πόρισμα!
Πήρε πολύ χρόνο στην ελληνική δημοσιογραφία για να συνέλθει από την αρχικά αμέριστη συμπαράστασή της, από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ, στην παγκόσμια δυσφήμηση της χώρας μας με το δημιούργημα της δόλιας δημοσιογραφίας που «φιλοτέχνησε», μέσω του έγκριτου γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», το ανύπαρκτο, τελικά, προφίλ της «μικρής Μαρίας του Εβρου», τον Δεκαπενταύγουστο του 2022, όπου ο σκορπιός, που επίσης δεν υπήρχε, δάγκωσε, αφενός, τον ίδιο τον αρχισυντάκτη του περιοδικού, Στέφεν Κλούσμαν, που αποπέμφθηκε από τη διοίκηση γιατί αποδέχθηκε χωρίς έλεγχο την ιστορία, και την, κατά τα άλλα, ερευνητική δημοσιογραφία στην Ελλάδα, που τελικά «έμαθε» τα νέα περί στημένης ιστορίας από δημοσιογράφο της ελβετικής εφημερίδας «NZZ», η οποία χαρακτήρισε τη «Μαρία του Εβρου» ως τη «μεγαλύτερη υπόθεση fake news των τελευταίων ετών».
Η ιστορία επαναλαμβάνεται, και εδώ είναι ο κίνδυνος. Η έλλειψη ελέγχου της είδησης. Εστω κι αν κάποιες φορές είναι ανορθόγραφη.