Χιόνια, χαμηλές θερμοκρασίες, κρύο στη μισή Ελλάδα και λιακάδα, υψηλές θερμοκρασίες και φωτιές σαν να είναι κατακαλόκαιρο στην υπόλοιπη. Σε τρεις εβδομάδες ξεκινά τυπικά η αντιπυρική περίοδος, αλλά ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας είναι ήδη στο πόδι με τα μέτωπα όλα ανοικτά. Από κλειστά σχολεία και δρόμους λόγω παγετού μέχρι 112 για εκκένωση περιοχών λόγω πυρκαγιών. Οι τελευταίες έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους, με τον Μάρτιο να σπάει όλα τα ρεκόρ με περισσότερες από 1.000 αγροτοδασικές πυρκαγιές.
Οπως λένε έμπειροι πυροσβέστες, υπάρχουν μέρες πριν την αντιπυρική περίοδο που οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν σε περισσότερα από 60 μέτωπα, αριθμός που συνήθως καταγράφεται στην καρδιά του καλοκαιριού. Προσθέτουν όμως και κάτι ακόμα: πως όντως υπήρχαν και στο παρελθόν φωτιές τον Μάρτιο ή και τον Απρίλιο διότι την περίοδο αυτή αυξάνονται οι γεωργικές εργασίες και οι καύσεις που συχνά ευθύνονται για το ξέσπασμα μιας φωτιάς. Ομως παλαιότερα, οι πρώτες σπίθες έβρισκαν υγρασία και «αφιλόξενο» έδαφος. Οχι πια. Η παρατεταμένη ξηρασία και ανομβρία των προηγούμενων μηνών έχει μετατρέψει τη γη σε πυριτιδαποθήκη γεμάτη από νεκρή, καύσιμη ύλη. Με λίγα λόγια, αν αρπάξει φωτιά ακόμα και την άνοιξη, δύσκολα σβήνει.
Είναι αυτό που είπε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης: Καλά σενάρια δεν υπάρχουν. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως σηκώνουμε τα χέρια ψηλά, αλλά πως προετοιμαζόμαστε πιο νωρίς από ποτέ για το χειρότερο. Περισσότεροι πυροσβέστες, περισσότερα οχήματα και εναέρια μέσα, περισσότερα χρήματα για αντιπυρικές ζώνες και καθαρισμούς, περισσότερη συνεργασία με τους μετεωρολόγους και τα ερευνητικά κέντρα. Ομως χρειάζεται και περισσότερη προετοιμασία από τους δήμους και τους πολίτες.
Η συμμόρφωση με τις οδηγίες απαγόρευσης γεωργικών εργασιών σε ημέρες που θεωρούνται επικίνδυνες, αλλά και ο καθαρισμός των οικοπέδων παίζουν κομβικό ρόλο. Ολοι θυμόμαστε πως όταν είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά από τον τότε υπουργό Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλια το μέτρο του υποχρεωτικού καθαρισμού οικοπέδων, υπήρξαν αντιδράσεις. Ομως τελικά το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Πέρσι δηλώθηκαν περισσότεροι από 830.000 καθαρισμοί οικοπέδων, κάτι που αποδείχθηκε σωτήριο, αφού η καθαρισμένη γη λειτουργεί ανασχετικά στην εξάπλωση της φωτιάς. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι δήμοι για τους ακάλυπτους χώρους δικαιοδοσίας τους, όπως και για την εφαρμογή συνεχών ελέγχων. Αλλος δρόμος, πιο εύκολος, δεν υπάρχει.