Εκατόν σαράντα τέσσερα λάστιχα «φοράει» αυτή τη στιγμή το εντυπωσιακό φορτηγό, ωστόσο σαν άλλο «τρανσφόρμερ» -αυτό της γνωστής κινηματογραφικής επιτυχίας- έχει τη δυνατότητα να μακραίνει και να φαρδαίνει ανάλογα με τις ανάγκες. Μπορεί, δε, να μην πρωταγωνιστεί στη μεγάλη οθόνη, αλλά το φορτηγό της οικογένειας Σταυρίδη από τα Γιαννιτσά βρίσκεται σίγουρα στην πρώτη γραμμή στον χώρο των μεταφορών καθώς είναι ένα από τα μετρημένα στα δάχτυλα στη χώρα μας στο είδος του.
Η οικογένεια Σταυρίδη (ο πατέρας, με τους τρεις γιούς του) διατηρεί τη μεταφορική εταιρεία στα Γιαννιτσά της Πέλλας και μεταφέρει βαριά και μεγάλα φορτία με το συγκεκριμένο φορτηγό να έχει σηκώσει πολλούς τόνους στην καρότσα του. Συγκεκριμένα, έχει σηκώσει μέχρι και μια ολόκληρη εκκλησίαμ με τα πλάνα μάλιστα να έχουν γίνει viral στο tik- tok. «Αυτές οι καρότσες είναι ειδικές για μεγάλα φορτία. Μεταφέρουμε από 1000 κιλά μέχρι 1000 τόνους, δεν υπάρχει κάτι που μας δεσμεύει. Στρατιωτικά οχήματα, μετασχηματιστές, γέφυρες, γεννήτριες, ανεμογεννήτριες, δεν υπάρχει κάτι που να μην έχουμε μεταφέρει» εξηγεί, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νίκος Σταυρίδης, ένας εκ των γιων. Ο αδελφός του Μάριος συμπληρώνει ότι από τα πιο βαριά φορτία ήταν αυτό με τους 400 τόνους μεικτό φορτίο, όταν είχαν μεταφέρει έναν μετασχηματιστή από τον ΑΗΣ Καρδιάς στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου καθώς και η αποξήλωση του παλαιού μετασχηματιστή που αντικαταστάθηκε στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.
«Καθώς η καρότσα είναι πολύ μακριά για τα πολύ μεγάλα φορτία και τις μεγάλες δουλειές θα χρειαστεί να υπάρχει ακόμη και συνοδεία έτσι ώστε να στρίβει τα λάστιχα με τηλεχειριστήριο για να μπορούμε να περάσουμε με ασφάλεια. Όταν το φορτίο είναι υπέρβαρο ή υπερδιάστατο θα χρειαστεί να υπάρχει συνοδεία μπροστά και πίσω, όπως καμιά φορά και αστυνομία» σημειώνει ο Μάριος Σταυρίδης, που τελειώνει τις σπουδές του πάνω στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Ο Χαράλαμπος Κεμεντζετζίδης, οδηγός εδώ και οκτώ χρονιά, είναι αυτός που κουμαντάρει το «θηρίο». Στην ερώτηση εάν είναι εύκολο, η απάντηση είναι κατηγορηματική: «καθόλου». Προσθέτει πως η εμπειρία, η προσοχή και η τήρηση όλων των κανόνων στον δρόμο είναι τα βασικά που πρέπει να έχει κάποιος στο τιμόνι, ειδικά όταν έχει να κάνει με ένα τέτοιο μεγαθήριο. «Προφανώς αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα λόγω φάρδους και πλάτους, πολλές φορές δεν στρίβει, είναι στενοί οι δρόμοι και δεν υπάρχουν μεγάλες πλατείες. Ο κόσμος το βλέπει στον δρόμο και συνήθως μένει έκπληκτος, δεν έχουμε και πολλά τέτοια στην Ελλάδα. Το πιο χαρακτηριστικό που έχει συμβεί είναι όταν μεταφέραμε μια εκκλησία 120 τόνων. Ήταν τόσο εντυπωσιακό να είσαι στο τιμόνι σου και να βλέπεις να περνάει δίπλα σου ένας ιερός ναός», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κεμεντζετζίδης.
Αν κάποιος από την άλλη σκεφτεί τι κάνουν, αν πάθει το φορτηγό λάστιχο -πώς θα βρουν ανάμεσα σε τόσα το σκασμένο- η απάντηση είναι πολύ πιο απλή και μετά τα χρόνια εμπειρία όλα είναι εύκολα εκτός, μάλλον, από την ταυτόχρονη αλλαγή στα λάστιχα, που για ευνόητους λόγους θέλει και δεύτερη σκέψη… «Αν υπολογίσουμε ότι έχουμε κοντά στους 33 άξονες, από οκτώ λάστιχα, 264 λάστιχα, η απόφαση για να τα αλλάξουμε όλα μαζί είναι δύσκολη. Είναι ένα κόστος» συμπληρώνει ο τρίτος εκ των αδελφών, Πρόδρομος Σταυρίδης, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως επιλέγουν πάντα τα καλύτερα λάστιχα για τα μηχανήματά τους, τόσο για την ασφάλεια των ίδιων, όσο και για τους υπόλοιπους οδηγούς στο δρόμο».
Μπορεί στη γνωστή χολιγουντιανή ταινία η μεταμόρφωση του φορτηγού να γίνεται σε λίγα λεπτά, το «τρανσφόρμερς» από τα Γιαννιτσά, ωστόσο, θέλει τον χρόνο του για το μοντάρισμα της καρότσας και η διαδικασία έχει μεγάλες απαιτήσεις. «Όλο αυτό έχει προετοιμασία και μοιάζει λίγο και με τα lego γιατί γίνεται πρόσθεση ή αφαίρεση στα πλαϊνά, μπροστά ή και πίσω. Για μια μεταφορά 90 χιλιομέτρων θα χρειαστούμε μέχρι και τρεις μέρες μόνο για το μοντάρισμα. Η μεταφορά μπορεί να διαρκέσει τρεις ώρες κι εμείς να στήνουμε δύο μέρες» λένε οι νεαροί ιδιοκτήτες της εταιρείας.
Οι περισσότεροι συχνά τούς ρωτούν πώς τα βγάζουν πέρα με το τεράστιο φορτηγό αφού οι ελληνικοί δρόμοι δεν φημίζονται για το πλάτος τους. «Αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα στους ελληνικούς δρόμους, όπως όταν χρειάζεται να σταθμεύσουμε κάπου. Δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για να σταματήσουμε. Ανάλογα με τις οδηγίες της αστυνομίας κατά τη δύση, είναι ελάχιστες οι υποδομές στο οδικό μας δίκτυο» σημειώνει ο Μάριος Σταυρίδης.
Στην εταιρεία, τα υπέρβαρα και τα υπερδιάστατα είναι η ειδικότητά τους, και όπως λέει ο πατέρας της οικογένειας Γιώργος Σταυρίδης, «δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να μεταφερθεί». Μάλιστα, όπως εξηγεί, «προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις για τη μεταφορά μεγάλων φορτίων, από το σχεδιασμό και την αξιολόγηση διαδρομής μέχρι την τελική παράδοση. Για εμάς είναι μοναδική πρόκληση τα υπερδιάστατα φορτία. Χρησιμοποιούμε εξειδικευμένο εξοπλισμό για μεγάλες διαστάσεις και υπέρβαρα φορτία».