Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΣΜΟΣ του Πούτιν δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία, ο ίδιος στο πρώτο διάγγελμά του είχε προαναγγείλει την επίθεση στην Ουκρανία μιλώντας για «λάθη του Λένιν», το οποίο έσπευσε να «διορθώσει» δύο 24ωρα αργότερα διατάσσοντας γενική επίθεση διά ξηράς και αέρος. Και ενδέχεται να μη σταματήσει εκεί, έχει ήδη φυτέψει ρίζες διεκδικήσεων, και όχι μόνο στα όρια της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με επιστολή του προς το αντίστοιχο αμερικανικό είχε θέσει συγκεκριμένους όρους για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία. Εκτός από την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και την ακύρωση κάθε ενέργειας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ η Μόσχα είχε απαιτήσει επισήμως την αποχώρηση της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Θυμίζουμε ότι οι δύο χώρες της Βαλκανικής είχαν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το 1997 και η Ρωσία επανέφερε το αίτημα για αποχώρηση στρατευμάτων και απόσυρση εξοπλισμών ως «εγγύηση ασφαλείας» για το μέλλον.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ σημαντικό να το υπογραμμίσουμε, όπως επίσης και το παράδειγμα «ανεξαρτητοποίησης-απόσχισης», που έφερε ο Σεργκέι Λαβρόφ επικαλούμενος την «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου» χωρίς να χρησιμοποιήσει τον όρο «αποκαλούμενη», που προσέθετε μέχρι πρότινος η ρωσική διπλωματία.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
ΤΟ ΒΕΒΑΙΟ είναι ότι η Ευρώπη επιστρέφει σε ένα νέο σκοτεινό, ψυχροπολεμικό, κλίμα, όπου τα γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα διαπλέκονται, με αποτέλεσμα τα στρατόπεδα να μην είναι απολύτως ευκρινή. Ηδη η αδυναμία της Ε.Ε. να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και οι έριδες στο εσωτερικό της για το εύρος των κυρώσεων στη Ρωσία δημιουργούν ένα κενό ασφαλείας, που, εάν δεν καλυφθεί σύντομα, αρκετοί θα θελήσουν να εκμεταλλευθούν προωθώντας τις δικές τους θέσεις.
Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα σε αυτόν τον παγκόσμιο κυκεώνα γνωρίζει πολύ καλά ότι η αμυντική της θωράκιση περνά μέσα από το υψηλό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων και την υλοποίηση του εξοπλιστικού της προγράμματος. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε εγκαίρως στην αγορά σύγχρονων μαχητικών και φρεγατών, ενώ η αμυντική θέση της χώρας ενισχύθηκε με συμφωνίες-σταθμούς, όπως η ελληνογαλλική, που ήδη εγκρίθηκε από τη Βουλή, και η ελληνοαμερικανική, που θα προωθηθεί σύντομα προς κύρωση. Η αποτρεπτική ισχύς συνιστά τη μεγαλύτερη ασπίδα σε οποιαδήποτε επιβουλή, και αυτό το γνωρίζουν όλοι.
Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ καταιγίδα, που ξέσπασε μετά την εισβολή στην Ουκρανία, «φρενάρει» πρόσκαιρα την ανάπτυξη, η οικονομία περνάει μέσα από την άμυνα και την ασφάλεια. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για κάθε σώφρονα κυβέρνηση, σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς.
Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr