Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Αν προσθέσουμε το λόγο και το ύφος Πολάκη εντός της Βουλής, -εκτός υπάρχει ο Θανάσης Καρτερός να κρατά χαμηλά το επίπεδο-, τότε έχουμε και την πολιτική αισθητική του. Βέβαια, αντιπολίτευση δεν είναι μόνο η αξιωματική.
Υπό αυτό το πρίσμα, είχε πολύ ενδιαφέρον το προχθεσινό στιγμιότυπο ανάμεσα στον Πάνο Σκουρλέτη και στη Νάντια Γιαννακοπούλου, αφού δείχνει την περιφερειακή σύγκρουση εντός της αντιπολίτευσης που αναπτύσσεται γύρω από την κεντρική σύγκρουση ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα.
Με αφορμή το «παρών» του ΠΑΣΟΚ στην ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο ΕΦΚΑ, ο Πάνος Σκουρλέτης ξεσπάθωσε: «Στην κοινοβουλευτική παράδοση υπήρχαν οι ορεινοί, οι πεδινοί, τώρα υπάρχουν και οι “Ελβετοί”, οι άχρωμοι, οι ουδέτεροι», είπε, με τη Ν. Γιαννακοπούλου να του απαντά: «Πάρτε το απόφαση ότι βολικά στηρίγματα σε εμάς δεν θα βρείτε τώρα που πιέζεστε από τις δημοσκοπήσεις». Ηταν μια πληρωμένη απάντηση που τη χρωστούσε το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή των γερμανοτσολιάδων. Ωστόσο, πέρα από τις συγκρούσεις, υπάρχουν και οι συναινέσεις. Τι δείχνουν τα αριθμητικά στοιχεία;
Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) στη νέα του μελέτη για το Δείκτη Νομοθετικής Συναίνεσης κατέληξε σε μερικά πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Οτι στην κοινοβουλευτική περίοδο 2019-2021 το ΚΙΝ.ΑΛ. υπερψήφισε επί της αρχής το 50,3% των νομοσχεδίων που εισήγαγε η Ν.Δ. ως κυβερνώσα πλειοψηφία, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 24,8%, η Ελληνική Λύση με 18,2%, το ΜέΡΑ25 με 6,7% και το ΚΚΕ με 0,6%.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, διπλασίασε το ποσοστό υπερψήφισης των κυβερνητικών νομοσχεδίων σε σχέση με την προηγούμενη φορά που ήταν στην αντιπολίτευση (2012-2015), προφανώς επειδή ξεκίνησε από πολύ χαμηλά ποσοστά. Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση την περίοδο 2012-2015 είχε σημειώσει τη μικρότερη νομοθετική συναίνεση με 12,2%. Η Ν.Δ. τις περιόδους 2009-2011 και 2015-2019 παρέμεινε το κόμμα με τη μεγαλύτερη νομοθετική συναίνεση, υπερψηφίζοντας επί της αρχής περίπου 2 στα 4 νομοσχέδια της πλειοψηφίας.
Το λυπηρό, ωστόσο, είναι ότι στον κατεξοχήν ευαίσθητο τομέα της παιδείας, όπου η συναίνεση θα έπρεπε να ήταν υψηλότερη, συμβαίνει το αντίθετο. «Ανάμεσα στα 8 εξεταζόμενα πεδία πολιτικής, το πιο συγκρουσιακό με τη χαμηλότερη νομοθετική συναίνεση αναδεικνύεται αυτό της παιδείας», σημειώνει το ΚΕΦΙΜ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. υπερψήφισε 1 από τα 6 νομοσχέδια, η Ελληνική Λύση 2 από τα 6 και τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν και τα έξι…
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr