Εξαιτίας αυτού, πολλοί κηπουροί επιλέγουν να καλλιεργούν ντομάτες στους εξωτερικούς τους χώρους, με τη διαδικασία ωρίμανσής τους να διαρκεί από λίγες ημέρες έως και μερικές εβδομάδες, ανάλογα με παράγοντες όπως ο βαθμός ωρίμανσης κατά τη συγκομιδή, η ποικιλία και – φυσικά – η θερμοκρασία.
Οι ντομάτες, όπως και οι μπανάνες και τα αβοκάντο, εκπέμπουν αιθυλένιο – μια φυσική φυτική ορμόνη που ρυθμίζει την ανάπτυξη και την ωρίμανση μετατρέποντας τα αποθηκευμένα άμυλα σε σάκχαρα.
Πολλοί θεωρούν ότι η αποθήκευση των ντοματών στο ψυγείο βοηθά στη διατήρησή τους ή ακόμα και στην ωρίμανσή τους. Ωστόσο, ειδικοί προειδοποιούν πως αυτό μπορεί να έχει αντίθετο αποτέλεσμα, μειώνοντας σημαντικά τη γεύση τους. Όπως αναφέρει το Goodfood, οι ντομάτες χρειάζονται ζεστασιά για να ωριμάσουν σωστά, και η ψύξη «δεν τους προσφέρει καμία βοήθεια».
Συνοπτικά:
-Μην τις βάζετε στο ψυγείο αν δεν έχουν υπερωριμάσει.
-Αφήστε τις σε θερμοκρασία δωματίου, κατά προτίμηση σε ημισκιερό και καλά αεριζόμενο χώρο.
-Το αιθυλένιο επιταχύνει τη φυσική ωρίμανση – γι’ αυτό μπορείτε να τοποθετήσετε τις ντομάτες κοντά σε μπανάνες ή μήλα για πιο γρήγορα αποτελέσματα.
Ειδήσεις Σήμερα
- Ρόδος: 55χρονος αυτοκτόνησε και έγραψε ιδιόχειρο σημείωμα με οδηγίες για την φροντίδα του σκύλου του
- Η ακριβοθώρητη Δανάη Μπάρκα – Απαίτησε οι ρεπόρτερ να μπαίνουν συνοδεία security στις εγκαταστάσεις του στούντιο
- Ρωσία: Το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει «τρομοκρατία» την απόπειρα της Ουκρανίας να επιτεθεί με drones – «Θα λάβουμε νέα μέτρα»
- Και νέα δικογραφία στην Βουλή για τα Τέμπη που αφορά Καραμανλή και Σπίρτζη
- Οι ΗΠΑ προμηθεύονται από τη Thales οθόνες για κράνη πιλότων F-16 μέσω του ΝΑΤΟ