Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ασφαλώς και θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τους οικονομικά ασθενέστερους που βλέπουν τους λογαριασμούς ρεύματος να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, παρά τις επιδοτήσεις ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, τις οποίες έχει ενεργοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο οι λογαριασμοί είναι μεγάλοι και κάθε κίνηση που θα αποφασίζεται θα μετρά διπλά.
Το 2021 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα κοντά στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, που καλύφθηκε από νέο δανεισμό. Ο φετινός Προϋπολογισμός προβλέπει ότι το έλλειμμα θα συρρικνωθεί κοντά στο 1,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, δηλαδή γύρω στα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται ανοδική τάση στα επιτόκια της ευρωζώνης. Τα ομόλογα της Γερμανίας πέρασαν για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια σε θετικό πρόσημο, ενώ το δεκαετές στη χώρα μας προσεγγίζει το 2%. Επομένως, ο δανεισμός θα είναι ακριβότερος και το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων αλλά και κάλυψης των ελλειμμάτων υψηλότερο.
Υπό το πρίσμα αυτό, κάθε απόφαση που έχει δημοσιονομική επίπτωση δεν μπορεί να λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία, αλλά να γίνεται με προσοχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε στη λογική των λεφτόδεντρων, προκαλώντας θυμηδία για την άνεση με την οποία προτείνει μείωση φόρων όταν ως κυβέρνηση υπερφορολόγησε τα πάντα.
Ο Μητσοτάκης, βλέποντας τις δυσκολίες των νοικοκυριών, προχώρησε στην αιφνίδια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 355 εκατομμύρια ευρώ, δείχνοντας στη μεσαία τάξη αλλά και στους οικονομικά ασθενέστερους ότι η κυβέρνηση επιστρέφει στην κοινωνία το μέρισμα της ανάπτυξης.
Τα πρόσθετα κεφάλαια που θα ξοδέψουμε φέτος για την αντιμετώπιση της ακρίβειας θα πρέπει να τα εξοικονομήσουμε το 2023, όταν θα επανέλθουν στην ευρωζώνη δημοσιονομικοί κανόνες και θα πρέπει να επιστρέψουμε στα πρωτογενή πλεονάσματα. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι αυτό είναι εφικτό μέσω της ισχυρής ανάπτυξης, και πράγματι οι ενδείξεις είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα από το τρίτο τρίμηνο του 2019 και μέσα σε 2 χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 20%, όταν στην υπόλοιπη ευρωζώνη καταγράφηκε πτώση 10%. Η ανεργία μειώνεται σημαντικά και τα μηνύματα από τον τουρισμό προκαλούν αισιοδοξία στους εκπροσώπους του κλάδου.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Οι διορθωτικές παρεμβάσεις μέσω της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα και της αυξημένης επιδότησης στο ρεύμα πρέπει να συνοδευτούν και από κινήσεις εξορθολογισμού δημοσίων δαπανών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπου πολλές φορές επικρατεί η αίσθηση της απόλυτης δημοσιονομικής «ανεμελιάς». Καλύτερα να βρεθούν από τώρα οι πηγές που θα αναπληρώσουν τις απώλειες των φορολογικών εσόδων παρά να ψάχνουμε τα λεφτά τον Σεπτέμβριο για να συνταχθεί ο νέος Προϋπολογισμός, που θα έχει και χρώμα εκλογών.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΤΕΡΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
O συγγραφέας Κυριάκος Αθανασιάδης, που ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη και δηλώνει υπερήφανος φίλαθλος του Αρη, έγραψε ένα αξιόλογο άρθρο στην «Athens Voice» με αφορμή τη δολοφονία του 19χρονου Αλκη.
Αναλύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πόλης του, ο κ. Αθανασιάδης σημειώνει και τα εξής: «Το ποδόσφαιρο βρομάει, και οι πόλεις βρομάνε. Ιδίως μάλιστα η Θεσσαλονίκη, που είναι και μικρότερη από την Αθήνα και έχει εντελώς δικά της χαρακτηριστικά, βρομά και ζέχνει πολύ περισσότερο.
Για δύο κυρίως λόγους, πέραν του μεγέθους της. Πρωτίστως, γιατί εδώ η βία έχει και πολύ γερές πλάτες: Οικονομικές, ταυτοτικές, νύκτιες, καλά δικτυωμένες σε όλα τα πεζοδρόμια, στις πλατείες και στα λουσάτα σαλόνια που πρέπει, απλωμένες σαν τον ιστό της αράχνης σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, και πέρα από αυτό. Αλλά και γιατί εδώ έχουμε μερικούς από τους χειρότερους και πιο χυδαία κιτς αθλητικούς ραδιοσταθμούς του σύμπαντος κόσμου, άντρα εμετικής ακροδεξιίλας, βορβορώδους μισαλλοδοξίας, ελεεινού συντηρητισμού, οπισθοδρόμησης και μάτσο ανδρισμού».
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr