Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Η φωτιά δεν άφησε πίσω της μόνο νεκρούς και αποκαΐδια, αλλά και ένα φυσικό περιβάλλον «αδύναμο», που με την πρώτη δοκιμασία, όπως τα πλημμυρικά φαινόμενα, θα εμφάνιζε τα τρωτά του σημεία.
Μας υπενθυμίζει κάτι αυτονόητο για τους επιστήμονες, αλλά που συνήθως ξεχνιέται. Οτι η διαχείριση των φυσικών καταστροφών δεν αφορά μόνο στην πρόληψη και την αντιμετώπισή τους, αλλά στην αποκατάσταση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, καθώς και στη συνεχή παρακολούθησή τους. Η διαχείριση των φυσικών καταστροφών απαιτεί ολιστική προσέγγιση και δεν αρκεί η αντιμετώπισή τους μόνο κατά τη διάρκεια του φαινομένου για να αποφύγουμε τα «χειρότερα».
Η τεχνολογία πια μας έχει δώσει τα κατάλληλα «εργαλεία». Το μόνο που αρκεί είναι να μάθει ο κρατικός μηχανισμός να τα χρησιμοποιεί. Για παράδειγμα, η δορυφορική παρατήρηση της γης είναι πιο προσιτή από ποτέ. Σε συνδυασμό με την τεράστια υπολογιστική ισχύ των σημερινών ηλεκτρονικών συστημάτων μπορεί να επιτύχει τρομερά αποτελέσματα.
Η ανάγκη αυτή, τα επόμενα χρόνια, θα είναι επιτακτική και συνεχής. Δεν αρκεί απλά μια πρωτοβουλία για μια φυσική καταστροφή, όπως η ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας που έχει αναλάβει ο συνάδελφος Μπένος. Απαιτείται να υπάρξει μια ισχυρή δομή της Πολιτείας με σεβαστούς οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους αλλά και διαχειριστική επάρκεια για την πρόληψη, αντιμετώπιση, αποκατάσταση και παρακολούθηση των φυσικών καταστροφών.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Πέρα όμως από την παραπάνω δομή, πρέπει να υπάρξει και η απαιτούμενη ταχύτητα και επίσπευση των διαδικασιών όταν μιλάμε για τέτοια φαινόμενα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για την υλοποίηση έργων υποδομής στις πληγείσες περιοχές.
Υπάρχει, βέβαια, και άλλο ένα ζήτημα που αφορά την καθίζηση. Πώς επιτράπηκε κάποιος να χτίσει τόσο κοντά σε ένα ρέμα, που από ό,τι φαίνεται, «ευθύνεται» για το φαινόμενο;
Οχι, δεν ήταν αυθαίρετο. Ηταν νόμιμο σε οικόπεδο εντός σχεδίου. Ενός σχεδίου που εγκρίθηκε το 1969, με ταχύτητα που δεν συνηθίζεται…
Το θετικό σε αυτό το κράτος που πολύ συχνά λοιδορείται είναι ότι πλέον οι περιοχές που «μπαίνουν» στο σχέδιο απαιτούν υδραυλικές και γεωλογικές μελέτες. Είναι, όμως, το ίδιο κράτος που οφείλει να αναλάβει και το ρόλο που του αναλογεί. Με το νέο κλιματικό νομοσχέδιο ζητά υποχρεωτικά από τους πολίτες να ασφαλίζουν τα νεόδμητα σπίτια τους όταν βρίσκονται σε περιοχές υψηλού κινδύνου πλημμύρας ή πυρκαγιάς. Πάλι το κόστος στον πολίτη, χωρίς να έχει δείξει ότι μεριμνά για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποφυγή τέτοιων καταστροφών.
Αλήθεια, το κράτος θα αναλάβει πιο δυναμικά την υποχρέωσή του, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος, ότι «η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους»; Γιατί συνεχώς προτιμά την ατομική ευθύνη από τη συλλογική ευθύνη;
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Καιρός: Σαρώνουν οι βοριάδες τη χώρα – Η προειδοποίηση του Αρναούτογλου στους πολίτες
- «Παράθυρο» για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα – Ποιο το κυβερνητικό σχέδιο
- Jumbo: Τραγωδία με θύμα 6χρονο αγοράκι – Καταθέτει μήνυση η μητέρα
- Δολοφονία Άλκη: Σύσκεψη στο Μαξίμου για την οπαδική βία, ποια μέτρα εξετάζονται – Στον ανακριτή ο 23χρονος, πρώην ποδοσφαιριστής ο ένας από τους συλληφθέντες [βίντεο]
- Πλεύρης: Στις 31/3 θα πρέπει να επίλέξουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Ή εμβολιάζονται ή φεύγουν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr