Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Με την απροσδόκητη απόφασή της να απαγορεύσει τις γερμανόφωνες εκπομπές του κρατικού ρωσικού δικτύου RT στη Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι ασκούν παραπληροφόρηση και προπαγάνδα, η Ρυθμιστική Αρχή του Βερολίνου ήταν επόμενο να προκαλέσει τα ακαριαία αντίποινα της Μόσχας.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Την πλήρωσαν οι εργαζόμενοι του γραφείου της Deutsche Welle στη ρωσική πρωτεύουσα, το οποίο επίσης σίγησε και αφαιρέθηκαν οι διαπιστεύσεις των δημοσιογράφων του. Κανείς δεν πιστεύει ότι οι Ρώσοι θα πείραζαν το έγκυρο γερμανικό μέσο αν οι Γερμανοί δεν είχαν πυροδοτήσει πρώτοι ένα casus belli, που υποτιμά πρώτα και κύρια τη νοημοσύνη των τηλεθεατών τους. Αν ήταν τόσο απροκάλυπτη η προπαγάνδα του Russia Today γιατί το γερμανικό κοινό να την καταπιεί αμάσητη και να μην αδιαφορήσει; Μήπως ο πραγματικός σκοπός της απαγόρευσης είναι να μην ακούγεται η παραμικρή αντίθετη φωνή στο κυρίαρχο ρωσοφοβικό αφήγημα που κατακλύζει τα δυτικά ΜΜΕ;
Oποιος τολμάει να το αμφισβητήσει -ακόμη και με ψύχραιμα επιχειρήματα- έχει την τύχη του Γερμανού αρχηγού ΓΕΝ, ή έστω του διαπιστευμένου Αμερικανού ανταποκριτή του… πρακτορείου Associated στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που κατηγορήθηκε λίγο-πολύ ως Ρώσος πράκτορας. Τουλάχιστον το περιστατικό απέδειξε ότι στην Αμερική υπάρχει ακόμη ελεύθερη δημοσιογραφία, που εκπληρώνει τη βασική αποστολή της: Να αμφισβητεί την εξουσία.
Ο δημοσιογράφος του ΑP, Ματ Λι, δεν ικανοποιήθηκε από την «αποκάλυψη» του εκπροσώπου του Στ. Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, περί επικείμενης «προπαγανδιστικής προβοκάτσιας» των Ρώσων που θα τους δώσει την αφορμή να επέμβουν στην Ουκρανία και ζητούσε επίμονα λεπτομέρειες, αρνούμενος να αρκεστεί στο κλισέ «έτσι βρήκαν οι μυστικές μας υπηρεσίες». Επειδή ο δημοσιογράφος δεν… καθόταν καλά κι επέμενε να ζητά αποδείξεις, ο Πράις τον προέτρεψε «να πάει να βρει παρηγοριά στην πληροφόρηση των Ρώσων, αν αυτό τον βολεύει»…
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr