Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο πρύτανης της ΑΣΟΕΕ θα καταλαβαίνει πολύ καλά πώς ένιωσε ο συνάδελφός του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όταν αντίκρισε σε διάφορα σημεία της πόλης «κηδειόχαρτα» με απειλές κατά της ζωής του, επειδή «τόλμησε» να βάλει τέλος σε μια κατάληψη κτιρίου του ιδρύματος.
Προχθές κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε αμφιθέατρο της ΑΣΟΕΕ και ξυλοκόπησαν καθηγητή, ο οποίος βρίσκεται σε αντιδικία με άλλους καθηγητές με βαρύτατες κατηγορίες.
Τα φαινόμενα βίας στα πανεπιστήμια δεν εξαλείφθηκαν με τον τελευταίο νόμο της κυβέρνησης, που ψηφίστηκε ύστερα από σκληρή κοινοβουλευτική μάχη εν μέσω διαδηλώσεων. Η μη εφαρμογή των νόμων είναι μια χρόνια παθογένεια, αν και το ζήτημα της ασφάλειας των φοιτητών και των καθηγητών των ΑΕΙ δεν εξαρτάται μόνο από την τοποθέτηση συστημάτων ελεγχόμενης εισόδου στις πύλες των πανεπιστημίων, αλλά συνδέεται με τη γενικότερη κουλτούρα για τη σημασία και την προστασία του δημόσιου χώρου. Θα απαιτήσει χρόνο μέχρι να εξαλειφθεί, αλλά πρέπει να ενταθούν τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Το βέβαιο είναι ότι το αίσθημα ατιμωρησίας που αιωρείται γύρω από τις υποθέσεις βίας κατά των πανεπιστημιακών και των φοιτητών, πρόσφατος είναι και ο ξυλοδαρμός φοιτητή του ΟΠΑ επειδή είχε συνταθεί υπέρ της αστυνόμευσης στα ΑΕΙ, αποθρασύνει τους τραμπούκους και τους κουκουλοφόρους.
Επειδή βούληση της κυβέρνησης είναι να σταματήσει τα φαινόμενα αυτά, άλλωστε ένα από τα πρώτα νομοθετήματά της το καλοκαίρι του 2019 ήταν η άρση της ασυλίας στα πανεπιστήμια για ποινικά αδικήματα, θα πρέπει να ανασκουμπωθεί και να κινηθεί σε δύο άξονες:
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Ο πρώτος είναι να εφαρμόσει τον νόμο που ψήφισε για την καλύτερη προστασία των πανεπιστημιακών χώρων. Να τοποθετηθούν συστήματα ασφαλείας στα ΑΕΙ και να υπάρχει αστυνόμευση κατά το πρότυπο των ξένων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Οποιος παρανομεί να γνωρίζει ότι θα έχει τις συνέπειες του νόμου, μοιάζει απλό, αλλά παραμένει ζητούμενο όταν ακόμη κυκλοφορούν ελεύθεροι οι τραμπούκοι κατά του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ. Η απονομή της δικαιοσύνης πρέπει να επιταχυνθεί και όχι να κολλάει σε αέναες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Ο δεύτερος είναι να επανεξεταστεί το ζήτημα της διοίκησης των πανεπιστημίων. Η λειτουργία των ΑΕΙ κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα απαιτεί νέο μοντέλο μάνατζμεντ που θα απαντά σε όλες τις προκλήσεις, από την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού έργου μέχρι την αυτονόητη εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας για τους καθηγητές, τους φοιτητές και το προσωπικό.
Για παράδειγμα, ο πρύτανης της ΑΣΟΕΕ (και νυν ΟΠΑ), Δημήτρης Μπουραντώνης, έχει το δικό του όραμα για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της Σχολής, τον εμπλουτισμό των πτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, την ανάπτυξη της εξωστρέφειας και των διεθνών συνεργασιών, αλλά θα πρέπει να ασχολείται για το εάν και πότε οι κουκουλοφόροι θα εισβάλουν στα αμφιθέατρα ή ακόμη και στο πρυτανικό γραφείο.
Τα τελευταία περιστατικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πρέπει να προβληματίσουν την κυβέρνηση που οφείλει να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να απομακρυνθούν από το χώρο των πανεπιστημίων οι κουκουλοφόροι και επιτέλους οι φοιτητές να ασχολούνται με τις σπουδές τους και όχι με το εάν θα βρεθούν αντιμέτωποι με μπράβους ή άλλους κακοποιούς.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr