Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Οχι επειδή δεν τρώγονται και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου, αλλά επειδή η τιμή τους είχε αυξηθεί μέχρι και 60% (από 5,60 ευρώ το κιλό πέρσι έφτασε στα 9 ευρώ) με αποτέλεσμα να χάνουν τη γλύκα τους.
Ομως, οι άνθρωποι εξακολουθούν να πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ, εξακολουθούν να βάζουν βενζίνη και να αγοράζουν τα αναγκαία και όχι τα εορταστικά. Και επειδή φασούλι το φασούλι αδειάζει το σακούλι, οι όποιες παρεμβάσεις στην αγορά πρέπει να γίνουν γρήγορα, με συνοπτικές διαδικασίες και άμεσο όφελος στην τσέπη των οικογενειών.
Τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν για τους λογαριασμούς ρεύματος είναι στον σωστό δρόμο και κάτι αντίστοιχο, με διαφορετικό μίγμα βέβαια, θα πρέπει να γίνει και στην αγορά τροφίμων. Το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες, που προανήγγειλε ο Αδωνις Γεωργιάδης, θα βοηθήσει αλλά δεν αρκεί αν δεν βοηθήσουν και οι μεγάλες αλυσίδες.
Οι οποίες, ακόμα και το διάστημα της καραντίνας, παρέμειναν ανοιχτές και είδαν τους τζίρους τους να εκτοξεύονται, σε αντίθεση με τα μικρά καταστήματα της γειτονιάς. Και μπορεί το ενεργειακό κόστος που επιβαρύνει τα μεταφορικά και τις πρώτες ύλες να πλήττει μικρούς και μεγάλους παίκτες, όμως η διαφορά είναι ότι κάποιες επιχειρήσεις έχουν ακόμα τα περιθώρια να αντέξουν και να απορροφήσουν τις αυξήσεις.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες μακροοικονομικές αναλύσεις για να καταλάβει ο καταναλωτής στην καθημερινότητά του ποιοι πραγματικά προσπαθούν να κρατήσουν τις τιμές και ποιοι βρίσκουν ευκαιρία να βγάλουν τα σπασμένα. Οι ανατιμήσεις, για παράδειγμα, στις μάσκες μέσα σε μία νύχτα το απέδειξαν, όπως και οι τεχνητές ελλείψεις των άδειων ραφιών που κάποιοι πρόωρα -είτε από την αλυσίδα της λιανικής είτε από τους προμηθευτές- έσπευσαν να χρησιμοποιήσουν.
Και όμως, υπάρχουν επαγγελματίες που όχι μόνο δεν αύξησαν τις τιμές τους, αλλά τις μείωσαν!
Οι επιχειρηματίες αυτοί επιβραβεύονται στην πράξη από τους πολίτες, για τους υπόλοιπους θα χρειαστεί ένα γερό… σκούντημα από το κράτος στη λογική του καρότου αλλά και του μαστίγιου.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr