Τα παιχνίδια της Μπουντεσλίγκα συνέχισαν να έχουν θεατές μέχρι τον Δεκέμβριο αλλά στο Τσάμπιονς Λιγκ η Μπάγερν Μ. θα παίξει εναντίον της Μπαρτσελόνα σε άδειες εξέδρες. Στους Γερμανούς όλα φάνηκαν φυσικά. Κανένας δεν είπε «Στην Μπουντεσλίγκα δεν κολλάει αλλά στο Τσάμπιονς Λιγκ κολλάει» όπως στην Ελλάδα λένε το ξυπνητζίδικο «Δηλαδή πριν από τις 12 δεν κολλάει αλλά μετά τις 12 κολλάει;» αφού αντιλαμβάνονται ότι πλησιάζοντας στο τέλος της πανδημίας οι αποφάσεις από στρατηγικές θα είναι τακτικές.
Αυτό που ισχύει τη μία εβδομάδα μπορεί να μην ισχύει την επόμενη. Είμαστε στη φάση που η κυβέρνηση θα πρέπει «να προσαρμόζει τα μέτρα στα μεγέθη της πανδημίας» όπως είπε την περασμένη Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αλλά εύκολα οι τακτικές αποφάσεις μπορούν να εκληφθούν σαν αποφάσεις του ποδαριού. Στη φάση στην οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να κρατήσει λεπτές ισορροπίες. Χωρίς να απελπίζει τον κόσμο ότι η κρίση δεν θα τελειώσει ποτέ, να μην δώσει την εντύπωση ότι τελείωσε. Και στο θέμα της πανδημίας η επικοινωνία της κυβέρνησης δεν ήταν το φόρτε της.
Το καταλαβαίνει κάποιος από το ότι στην πράξη εκτός από γενικότητες περί πολιτικής ευθύνης ή αστειότητες του τύπου ότι θα έπρεπε να έχει περισσότερες ΜΕΘ, σαν οι ΜΕΘ να είναι η λύση αντί για το τελευταίο καταφύγιο, οι κατηγορίες είναι επικοινωνιακές.
Στην πραγματικότητα ο κόσμος είναι κουρασμένος. Η πανδημία από μάχη αποδείχθηκε εκστρατεία. Και ο κόσμος έφτασε στον δικό του «Σαγγάριο». Το σημείο που είναι τόσο εύκολο να σφίξει τη μάσκα στο πρόσωπο και να συνεχίσει μέχρι το τέλος ή να υποχωρήσει άτακτα με τις ανάλογες απώλειες. Και θα είναι αμαρτία να το κάνει. Τουλάχιστον αν ισχύουν αυτά που ανέφερε ο καθηγητής του πανεπιστημίου της East Anglia στη μικροβιολογία και μεταδιδόμενες νόσους Πολ Χάντερ ότι ο ιός σύντομα θα χαρακτηριστεί ενδημικός και να αντιμετωπίζεται σαν γρίπη. Με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Αθανάσιο Δημόπουλο να συμφωνεί και να δηλώνει ότι η μετάλλαξη «Ομικρον» χτυπάει τα κύτταρα του ανώτερου αναπνευστικού και όχι τους πνεύμονες και στο μέλλον θα αντιμετωπίζεται σαν «ενδημική διαχειρίσιμη νόσος».
Είναι το σημείο που η αντιμετώπιση του κορονοϊού από την ιατρική θα γίνεται επικοινωνιακή και ο κόσμος θα μπορεί να βλέπει φως στο τούνελ χωρίς όμως να εγκαταλείψει τις προφυλάξεις. Αφού δεν υπάρχει τίποτα πιο άχαρο από κάποιον που γίνεται Πολ Μπάουμερ. Ο ήρωας του «Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο», τελευταία απώλεια του μεγάλου πολέμου.
Το γήπεδο δεν είναι θέατρο
ΟΙ ΝΟΜΟΙ και κανονισμοί πρέπει να έχουν λογική, να μπορούν να γραφτούν στο πίσω μέρος ενός τραπουλόχαρτου και να μπορούν να εφαρμοστούν. Στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Θανάσης Πλεύρης για την παρουσία θεατών στα γήπεδα ισχύουν τα δύο στα τρία.
ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ. Το 10% στη χωρητικότητα του γηπέδου με πλαφόν τους 1.000 θεατές είναι απλό. Είναι στη λογική του γερμανικού μέτρου που ίσχυε μέχρι τον Δεκέμβριο 50% της χωρητικότητας με πλαφόν τους 15.000 θεατές. Το χίλια βέβαια ακούγεται σαν δείγμα δωρεάν οπαδών υπάρχει, αλλά ας το ξεπεράσουμε.
ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΑ ως προς την ιεράρχηση. Υπάρχουν διαφορές στις συμπεριφορές ανάμεσα στο γήπεδο και το θέατρο. Αμφιβάλλω ότι στο θέατρο έχει συμβεί οι θεατές να αγκαλιάζονται επειδή ο Αμλετ μετά το «To be» συμπλήρωσε «or not to be». Πόσω μάλλον να κάνουν ντου στη σκηνή ανεμβολίαστοι όπως έγινε με δύο οπαδούς του ΠΑΟΚ που τους συνέλαβαν επειδή έκαναν ντου στο ματς με τον Αρη στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας.
Για την τιμή της Δικαιοσύνης…
ΤΟ ΜΟΝΟ ΒΕΒΑΙΟ είναι ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν σε όλα τα γήπεδα ενώ προκύπτει θέμα συλλογικής ευθύνης. Για ποιον λόγο να τιμωρείται μια ομάδα επειδή μια άλλη παρανόμησε; Ιδιαίτερα όταν την ευθύνη της τήρησης των μέτρων δεν έχει η διοργανώτρια αρχή αλλά κάθε ομάδα με δικούς της μηχανισμούς ασφαλείας.
Συμπεράσματα από την ισπανική γρίπη
ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ βιβλία είναι το «A Distant Mirror» της Barbara Tuchman. Αναφέρεται στην Ευρώπη του 14ου αιώνα. Ανάμεσα σε άλλα στην επιδημία πανώλης που σκότωσε 30%-60% του πληθυσμού. Και αν ο 14ος αιώνας είναι πολύ μακρινός καθρέφτης για να βγουν συμπεράσματα, ο 20ός αιώνας και η ισπανική γρίπη του 1918 είναι αρκετά κοντά για να βγουν κάποια.
ΠΡΩΤΟΝ ότι όσο γοητευτικές και να είναι οι θεωρίες συνωμοσίας κανένας παγκολίνος και κανένα μυστικό ερευνητικό εργαστήριο δεν είναι απαραίτητα. Απλά σήμερα οι θεωρίες συνωμοσίας είναι το υποκατάστατο των θρησκειών του χθες που βοηθάει τον άνθρωπο να ζει με πράγματα που είναι αδύνατον να εξηγήσει.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ στις πανδημίες τα μέτρα παραμένουν τα ίδια. Επιβλήθηκαν καραντίνες, έκλεισαν θέατρα, εκκλησίες, σχολεία και στους πολίτες συστήθηκε να φοράνε μάσκες, να μην δίνουν χειραψίες, να πλένουν τακτικά τα χέρια τους και να μένουν σπίτι.
ΟΧΙ ΟΜΩΣ και η αντιμετώπιση. Στην Αμερική πολλοί από τους θανάτους προήλθαν από την ποσότητα ασπιρίνης που σύστηναν οι γιατροί, 30 γραμμάρια την ημέρα. Οταν σήμερα τα 4 γραμμάρια είναι το όριο. Τέλος, ενώ όλος ο κόσμος αποκαλούσε τη γρίπη ισπανική, οι Ισπανοί την αποκαλούσαν γαλλική πιστεύοντας ότι ο ιός ήλθε από τη Γαλλία.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Εορταστικό ωράριο: Πώς θα λειτουργήσουν Παραμονή Πρωτοχρονιάς, σούπερ μάρκετ, καταστήματα, τράπεζες και ΜΜΜ
- Νέα μέτρα: Πώς θα γιορτάσουμε την αλλαγή του χρόνου – Τι ισχύει για εστίαση και διασκέδαση
- Μπάιντεν και Πούτιν αντάλλαξαν προειδοποιήσεις για την Ουκρανία
- Προσλήψεις το 2022: Ερχονται 49.480 μόνιμες και εποχικές και άλλες 25.000 στο δημόσιο για κοινωφελή εργασία
- ΟΠΕΚΑ: Ποια επιδόματα πληρώνονται Παραμονή Πρωτοχρονιάς στους δικαιούχους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr