Συνδυάσαμε τον αναστοχασμό με το «παράθυρο» στο μέλλον. Προσπαθήσαμε να ανιχνεύσουμε όσα θα ακολουθήσουν και να αφήσουμε το αποτύπωμα του επετειακού έτους για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 στις δεκαετίες που έρχονται, στον τρίτο αιώνα του νέου ελληνικού κράτους. Να συνδυάσουμε την υλική με την άυλη κληρονομιά: Μια νέα αισθητική, μια νέα σχέση όλων μας με τον δημόσιο χώρο, μια νέα κουλτούρα συνεργασιών και συνεργειών.
» ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΥΤΟ:
- Πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 400 δράσεις υπό την αιγίδα της Επιτροπής: Εκπαιδευτικοί διαγωνισμοί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αθλητικοί αγώνες, συνέδρια, εκδόσεις, εικαστικές εκθέσεις, συναυλίες, παραστάσεις, εκδηλώσεις μνήμης και τιμής.
- Η ίδια η Επιτροπή σχεδίασε και υλοποίησε σημαντικές δράσεις: Την παραγωγή του ντοκιμαντέρ «Σε γνωρίζω από την όψη: 200 χρόνια Ελλάδα», την προβολή χιλίων προσωπικοτήτων που σημάδεψαν την πορεία της νεότερης Ελλάδας μέσα από τη δράση «Μικροί-Μεγάλοι Hρωες», η οποία προβλήθηκε σε εκατοντάδες δημόσιες οθόνες, το μεγαλύτερο εγχείρημα ταυτόχρονου projection mapping σε δεκαοκτώ πόλεις με το ντοκιμαντέρ «Επιθυμία Ελευθερίας», την παραγωγή της αναδρομής των 200 χρόνων του ελληνικού τραγουδιού μέσα από έξι podcasts, που επιμελήθηκε ο Διονύσης Σαββόπουλος και εικονογράφησε ο Αλέξης Κυριτσόπουλος.
- Ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες της κοινωνίας, έχοντας την ευελιξία να προσαρμόσουμε τον σχεδιασμό μας στις προτεραιότητες που έθεσε σε όλους μας η συγκυρία. Δωρίσαμε 18 φορητές κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, χρηματοδοτήσαμε την έρευνα ομάδας γιατρών στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» για την ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού φαρμάκου κατά του κορονoϊού και με ένα σημαντικό κονδύλι από το Νομισματικό Πρόγραμμα θα αναλάβουμε συγκεκριμένες δράσεις αποκατάστασης των συνεπειών από τις φωτιές του Αυγούστου.
- Στηρίξαμε αναπτυξιακές δράσεις δήμων από ολόκληρη την Ελλάδα, οι οποίες εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και χρηματοδοτήθηκαν με 50 εκατ. ευρώ.
- Διοργανώσαμε το φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040», στο οποίο θεσμικοί φορείς, ομάδες εργασίας και διεθνείς προσωπικότητες περιέγραψαν προκλήσεις, κινδύνους και ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας.
- Καταβάλαμε την αναγκαία προσπάθεια για τη δημιουργία της Μονάδας Τεχνητής Νοημοσύνης, Επιστήμης των Δεδομένων και των Αλγορίθμων στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά».
Θα ήθελα να σταθώ λίγο στο τελευταίο, το οποίο ανακοινώθηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε εκδήλωση που διοργανώσαμε στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Εννοιες όπως «τεχνητή νοημοσύνη», «το Ιντερνετ των πραγμάτων», «επιστήμες των δεδομένων» θα αλλάξουν τα πάντα γύρω μας. Ως σώφρονες άνθρωποι πρέπει να κάνουμε ό,τι απαιτείται για να γίνει αυτό με τη δική μας συμμετοχή. Το μέλλον δεν περιμένει κανέναν.
» Η ΤΕΧΝΗΤΗ νοημοσύνη δεν είναι άνθρωπος εναντίον μηχανής. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η συνέχεια της ανθρώπινης σκέψης. Τη συμπληρώνει. Κάνει δυνατό ό,τι ήταν αδύνατο. Πυκνώνει το περιεχόμενο του χρόνου και αυξάνει τη δική μας παρέμβαση στις εξελίξεις. «Μαγικό», αλλά αληθινό. Κανείς δεν πρέπει να τη φοβάται, αλλά οφείλουν όλοι να τη γνωρίσουν, να την κατανοήσουν, ώστε να λειτουργεί σε όφελος της κοινωνίας και του ανθρώπου.
Στην Ολομέλεια της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» είχαμε την τύχη, την πρόνοια θα έλεγα πιο σωστά, να έχουμε επιστήμονες, Ελληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου. Ελληνες που θέλουν η πατρίδα τους να πάει μπροστά. Από την πρώτη στιγμή που ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης και ο Χρίστος Παπαδημητρίου μάς κατέθεσαν την ιδέα τους, από κοινού με τον Τίμο Σελλή, για την ίδρυση ενός ελληνικού ινστιτούτου, το οποίο θα δραστηριοποιείται στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, της επιστήμης των δεδομένων και των αλγορίθμων, ενθουσιαστήκαμε. Αγκαλιάσαμε την ιδέα τους.
» ΚΑΝΑΜΕ όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να γίνει πράξη. Πετύχαμε, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, τη χρηματοδότησή του από το RRF, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με 21 εκατ. ευρώ για τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του. Με τη σκέψη πως θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους ομογενείς μας. Ενα ερευνητικό κέντρο που θα δώσει στη νέα γενιά της πατρίδας μας τη δυνατότητα να μάθει δίπλα στους καλύτερους και να μείνει στον τόπο μας. Ενα συγκριτικό πλεονέκτημα για την πορεία μας από εδώ και πέρα.
Για την τιμή της Δικαιοσύνης…
Η γνώση είναι δύναμη. Κάθε προσπάθεια για απόκτηση γνώσης αξίζει. Οσο επίπονη και αν είναι. Οι Ελληνες βρεθήκαμε πριν από χιλιάδες χρόνια στην πρωτοπορία της ανθρώπινης σκέψης. Βάλαμε τα θεμέλια της λογικής και της επιστήμης. Πάνω στις αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας. Αξίες που έγιναν πανανθρώπινες. Δεν έχουμε δικαίωμα να μείνουμε πίσω τώρα. Πρέπει να κοιτάμε μπροστά. Σε ένα πεδίο στο οποίο έχουμε δοκιμαστεί και έχουμε πετύχει.
» ΠΑΤΑΜΕ ΓΕΡΑ στο παρελθόν, γνωρίζουμε την πορεία μας, τα λάθη και τις επιτυχίες μας και συνεχίζουμε. Οι τολμηροί προχωρούν με το βλέμμα μπροστά.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Εορταστικό ωράριο: Πώς θα λειτουργήσουν Παραμονή Πρωτοχρονιάς, σούπερ μάρκετ, καταστήματα, τράπεζες και ΜΜΜ
- Νέα μέτρα: Πώς θα γιορτάσουμε την αλλαγή του χρόνου – Τι ισχύει για εστίαση και διασκέδαση
- Μπάιντεν και Πούτιν αντάλλαξαν προειδοποιήσεις για την Ουκρανία
- Προσλήψεις το 2022: Ερχονται 49.480 μόνιμες και εποχικές και άλλες 25.000 στο δημόσιο για κοινωφελή εργασία
- ΟΠΕΚΑ: Ποια επιδόματα πληρώνονται Παραμονή Πρωτοχρονιάς στους δικαιούχους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr