Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Προχθές υπεγράφησαν οι πρώτες επιχειρησιακές συμφωνίες μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και 6 εγχώριων τραπεζών για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Με βάση αυτές τις συμφωνίες εκταμιεύονται κονδύλια σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ευρώ προς τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα με σκοπό τη χρηματοδότηση επενδύσεων.
Εάν σε αυτό το ποσό προσθέσουμε και τα 600 εκατομμύρια τα οποία ήδη έχουν δοθεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Επενδύσεων, τότε σχηματίζεται ένας «κουμπαράς» με απόθεμα 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που μπορεί να αποτελέσει το βατήρα για νέες επενδύσεις και ποιοτικές θέσεις εργασίας.
Αλλωστε, βάσει του καταστατικού του Ταμείου Ανάκαμψης, οι επενδύσεις που θα επιλεγούν από τις τράπεζες πρέπει να υπηρετούν στόχους όπως η πράσινη μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η καινοτομία, οι συνενώσεις ομοειδών επιχειρήσεων και η εξωστρέφεια.
Επομένως δεν πρόκειται για απλές δαπάνες όπως τις θεωρούσαμε κατά την εκταμίευση των κοινοτικών προγραμμάτων, αλλά για πόρους που πρέπει να κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία, να αξιοποιηθούν σωστά και να χρηματοδοτήσουν βιώσιμες επενδύσεις.
Εδώ ο ρόλος των τραπεζών είναι ιδιαίτερα σημαντικός όχι μόνο για τη σωστή κατανομή των κονδυλίων που τους αναλογούν αλλά κυρίως για να μην υπάρξουν αποκλεισμοί σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε φάση ανασυγκρότησης ή έχουν εισέλθει πρόσφατα στον επιχειρηματικό στίβο και θέλουν βοήθεια.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Δεν πρέπει, δηλαδή, η «πίτα» των δανειοδοτήσεων να μοιραστεί μόνο στους «μεγάλους», οι οποίοι έχουν και εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης από τις αγορές, αλλά να στηριχθούν ιδίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε είτε να γίνουν μεγαλύτερες μέσω των συνεργασιών είτε να αποκτήσουν εξωστρεφή χαρακτηριστικά διεκδικώντας μεγαλύτερα μερίδια. Οι τράπεζες τις επόμενες ημέρες θα απευθύνουν «προσκλητήριο» για επενδύσεις και οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις σε διάστημα λίγων εβδομάδων θα πρέπει να παρουσιάσουν προτάσεις χρηματοδότησης. Τα κριτήρια επιλογών πρέπει να είναι διαφανή για όλους, χωρίς τη συνήθη γραφειοκρατία που πολλές φορές μπλοκάρει επενδύσεις.
Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχουν «τρέξει» τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης – ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, έχει κάνει σημαντική προεργασία ώστε να μη χαθεί χρόνος σε διαδικαστικά ζητήματα.
Το επόμενο, εξίσου σημαντικό βήμα είναι η κυβέρνηση να ελέγξει την εφαρμογή ίσων όρων παιχνιδιού μεταξύ μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων ώστε οι πόροι του Ταμείου να πιάσουν πραγματικά τόπο και το όφελος να είναι πολλαπλασιαστικό για την οικονομία.
Η πανδημία ελπίζουμε όλοι ότι τους επόμενους μήνες θα αποκλιμακωθεί και η κανονικότητα θα επιστρέψει σε όλες τις δραστηριότητες. Η οικονομία θα μπει ξανά σε πρώτο πλάνο κι αν οι ισχυροί αναπτυξιακοί ρυθμοί του 2021 ενισχυθούν και μέσω των ευκαιριών που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης, τότε η Ελλάδα έχει τη χρυσή ευκαιρία να αναπληρώσει πολύ γρήγορα όχι μόνο τον χαμένο χρόνο της πανδημίας αλλά και της πολύχρονης μνημονιακής περιόδου.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr