Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Αυτή η μεγάλη αισιοδοξία δεν υπάρχει ούτε στο επιτελείο του Γ. Παπανδρέου. Αλλά η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ, που παρακολουθεί εναγωνίως την εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ, έχει την εξήγησή της: Αποτελεί κλασική περίπτωση προβολής της επιθυμίας στην πραγματικότητα. Και για μεγαλύτερη ακρίβεια, είναι κάτι σαν… εξορκισμός του μοιραίου, το οποίο βλέπει να έρχεται και το φοβάται. Η ενδεχόμενη επικράτηση του Ν. Ανδρουλάκη σήμερα -κάτι που θεωρείται και το σαφώς πιθανότερο- αφήνει τον Α. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ μόνους στα «κρύα νερά». Οχι μόνο «καίγεται» οριστικά το αφήγημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης», αλλά σηματοδοτεί και την έναρξη της μεσομακροπρόθεσμης μάχης για τη διατήρηση του αξιώματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οσο κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ -για ιδιοτελείς και πολιτικούς λόγους- στοχοποιεί τις δημοσκοπήσεις ξέρει ότι η εικόνα που αποτυπώνουν δεν διαφέρει σημαντικά από την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα που διαμορφώνεται δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο για τον Α. Τσίπρα. Ιδιαίτερα με ανύπαρκτο το σενάριο της «προοδευτικής διακυβέρνησης». Ο Ν. Ανδρουλάκης έχοντας δεσμευτεί στην «αυτόνομη πορεία» του κόμματός του και δηλώνοντας απερίφραστα ότι «δεν πάμε ούτε με τη Ν.Δ. ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ», τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια του Α. Τσίπρα. Εξ ου και οι συντονισμένες επιθέσεις που δέχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από ΜΜΕ τα οποία είναι ταυτισμένα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει ότι δεν μπορεί να βγει πρώτο κόμμα. Από σήμερα είναι πολύ πιθανόν να μάθει και τυπικά ότι δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής. Χωρίς το ΚΙΝΑΛ δεν υπάρχει καμία πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης, δεδομένης και της σταθερής άρνησης του ΚΚΕ. Τα κακά νέα για τον ΣΥΡΙΖΑ όμως φαίνεται ότι δεν τελειώνουν εδώ. Αν η εκλογή του Ν. Ανδρουλάκη επιβεβαιώσει τη δυναμική που διαφάνηκε την προηγούμενη Κυριακή με τη μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, τότε θα ξεκινήσει η «μάχη για τη δεύτερη θέση».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αλλά και τις αναλύσεις που γίνονται στα κομματικά επιτελεία, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύσκολο να χάσει τη δεύτερη θέση στις εκλογές της απλής αναλογικής. Ωστόσο θεωρείται πιθανόν να αλλάξει σημαντικά ο συσχετισμός δυνάμεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, προς όφελος του ΚΙΝΑΛ. Το 2019 η σχέση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ ήταν 4:1. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις -πριν από την εκλογή νέου αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ- έδειχναν μια σχέση που τείνει προς το 2:1. Αν στις επόμενες εκλογές της απλής αναλογικής αυτή η σχέση επιδεινωθεί κι άλλο για τον ΣΥΡΙΖΑ, τείνοντας π.χ. προς το 1,5:1 και δεν προκύπτει «προοδευτική διακυβέρνηση», στις μεθεπόμενες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής -και με τον Α. Τσίπρα να μετρά ήδη 4 ήττες- δεν θεωρείται καθόλου απίθανο το ΚΙΝΑΛ να περάσει στη δεύτερη θέση, αντικαθιστώντας τον ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
ΑΥΤΟ άλλωστε, φαίνεται πως είναι και το σχέδιο του Ν. Ανδρουλάκη. Το οποίο ευλόγως αντιμετωπίζεται εχθρικά από την Κουμουνδούρου. Την ίδια στιγμή όμως δείχνει να γίνεται αποδεκτό και από την πλειοψηφία των κομματικών μελών και της εκλογικής βάσης του ΚΙΝΑΛ.
ΑΠΟ την πλευρά της η Ν.Δ. από την αρχή και μέχρι στιγμής έχει αποφύγει επιμελώς να δείξει την προτίμησή της σε κάποιον υποψήφιο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο, όπως είναι προφανές, παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, ξέροντας ότι ο ρόλος του μπορεί να εξελιχθεί σε ρυθμιστικό. Σε κάθε περίπτωση η ενδεχόμενη εκλογή του Ν. Ανδρουλάκη, με την ανοικτή υποστήριξη του Α. Λοβέρδου, εκτιμάται ότι μπορεί να ενισχύσει την εμπέδωση της πολιτικής κανονικότητας στην πολιτική ζωή της χώρας. Ιδιαίτερα αν ενισχυθεί το ΚΙΝΑΛ. Υπό τον Ν. Ανδρουλάκη ασφαλώς θα έχει κριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση και κατά περίπτωση ακόμα και σκληρή στάση. Θεωρείται όμως σχεδόν βέβαιο ότι θα έχει και καθαρή αντίθεση στον λαϊκισμό, όπως τον εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ μένοντας στη γραμμή της υπευθυνότητας, που ακολουθούσε και η αείμνηστη Φ. Γεννηματά, στα μεγάλα ζητήματα (πανδημία, εμβολιασμός, εθνικά θέματα, διμερείς συμφωνίες όπως με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, εξοπλισμοί, μεταναστευτικό, Παιδεία και αντιμετώπιση της παραβατικότητας), εκτιμάται ότι δεν θα θυμίζει σε τίποτα τον Α. Τσίπρα του «όχι σε όλα» και «όχι σε όλα τα αντίθετά τους».
ΥΠΟ προϋποθέσεις λοιπόν, η σημερινή εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ μεσομακροπρόθεσμα μπορεί να επηρεάσει το σύνολο του πολιτικού σκηνικού και κατ’ επέκταση των ίδιων των πολιτικών εξελίξεων. Η επιμονή του Κ. Μητσοτάκη να εξαντλήσει την τετραετία και να κάνει εκλογές το 2023 -εκτός των άλλων- δίνει σημαντικό χρόνο και στον νέο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ να πάει πιο έτοιμος στην πρώτη του εκλογική αναμέτρηση. Οταν, την ίδια στιγμή, αναμένεται να οξυνθούν περαιτέρω οι ήδη υπάρχουσες και μεγάλες αντιθέσεις στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ. Η απομάκρυνση του ενδεχομένου της επανόδου στην εξουσία -έστω με άλλους συμμάχους και όχι τον Π. Καμμένο- είναι πιθανόν να βάλει «φωτιά στα τόπια» εν όψει του συνεδρίου του που είναι προγραμματισμένο για τον προσεχή Φεβρουάριο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr