Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Τα επεισόδια κλιμακώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες παίρνοντας τη μορφή κομματικού εμφυλίου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το ίδιο διάστημα η κυβέρνηση ανέλαβε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναχαίτιση της πανδημίας και το ΠΑΣΟΚ μπήκε ξανά στο πολιτικό παιχνίδι διεκδικώντας τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων που είχαν βρει πολιτική στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση, το έλλειμμα πολιτικών θέσεων και η αδυναμία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει αξιόπιστη αντιπολίτευση μοιραία έφεραν τους καβγάδες στην Κουμουνδούρου και την αίσθηση ότι ο κ. Τσίπρας, επιχειρώντας να πατήσει στις δύο βάρκες του άκρατου λαϊκισμού και της διεύρυνσης προς την Κεντροαριστερά, έπεσε στη θάλασσα εν μέσω κομματικής τρικυμίας.
Η επιλογή Τσίπρα να λέει «όχι» σε κάθε κυβερνητική απόφαση, βλέποντας ταυτόχρονα τη σκιά του ΠΑΣΟΚ να τον πλησιάζει δημοσκοπικά, τον οδηγεί σε ακραίες αντιπολιτευτικές θέσεις, που δεν αντέχουν πλέον ούτε ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Τα παραδείγματα πολλά.
Κανείς δεν έχει καταλάβει για ποιο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να καταψηφίσει την τροπολογία με την οποία επιβάλλονται κυρώσεις στους αρνητές γονείς που δεν στέλνουν στο σχολείο τα παιδιά τους με θεωρίες συνωμοσίας για το DNA που αλλάζει από τη μάσκα και τα σελφ τεστ.
Κανείς δεν έχει αντιληφθεί ποια είναι η θέση του Τσίπρα για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών όταν καταψήφισε την καθιέρωσή της στους υγειονομικούς, ζήτησε την επέκτασή της για τα Σώματα Ασφαλείας, χαρακτήρισε τιμωρητική τη θέσπισή της για τους άνω των 60 ετών και τελικώς πρότεινε την «προαιρετική υποχρέωση» εμβολιασμών. Μύλος.
Κανείς δεν έχει κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους ο κ. Τσίπρας «στοιχήθηκε» αμέσως πίσω από τις καταγγελίες του προέδρου των εργαζομένων στα νοσοκομεία, Μιχάλη Γιαννάκου, για VIP ΜΕΘ, όταν ακόμη και ο καταγγέλλων άρχισε να τα γυρίζει όταν αντιλήφθηκε ότι η δημοσιότητα προκαλεί και παρεμβάσεις της Δικαιοσύνης.
Mπέργκαμο: Από κόλαση, παράδεισος
Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη πρώτης γραμμής του κόμματος, όπως οι πρώην υπουργοί Ανδρέας Ξανθός και Νίκος Φίλης, διαφοροποιήθηκαν από την επίσημη γραμμή, αρνήθηκαν να υιοθετήσουν ακρίτως τις καταγγελίες του συνδικαλιστή των νοσοκομείων που προσβάλλουν το σύνολο των ιατρών οι οποίοι μάχονται για να σώσουν ζωές στις Εντατικές, ενώ ο κ. Φίλης επεσήμανε ότι δεν μπορεί να γίνεται αντιπολίτευση με νεκρούς.
Αμέσως δέχθηκαν επίθεση από τον κομματικό μηχανισμό αλλά και από τα ανώνυμα τρολ του Διαδικτύου, ενώ η «Αυγή» ανέλαβε να βάλει εντός γραμμής τον κ. Φίλη. Με άρθρο του διευθυντή της, η εφημερίδα υποστήριξε ότι δεν είχε υιοθετήσει τις καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατηγορία ότι κάνει αντιπαράθεση γύρω από το θέμα των θανάτων, ενώ ούτε λίγο ούτε πολύ τσουβάλιασε ως «απολογητή της κυβερνητικής πολιτικής» τον κ. Φίλη.
Οπως ήταν φυσικό, ο κ. Φίλης, ο οποίος έχει διατελέσει επί χρόνια διευθυντής της «Αυγής», ανταπάντησε επικαλούμενος προηγούμενο κύριο άρθρο της εφημερίδας, για να τεκμηριώσει ότι η «Αυγή» είχε υιοθετήσει τις καταγγελίες Γιαννάκου, χαρακτήρισε «βρόμικους» τους υπαινιγμούς περί απολογητών της κυβερνητικής πολιτικής και κάλεσε τους υπεύθυνους να αναγνωρίσουν το λάθος και να μην χρησιμοποιούν δάνεια από την αυριανική και λαϊκίστικη αντιπολίτευση.
Η αντιπαράθεση θα έχει ακόμη πολλά επεισόδια, οι διαφορές μοιάζουν αγεφύρωτες και ο Τσίπρας μοιάζει να βρίσκεται σε βέρτιγκο.
Το μόνο για το οποίο θα πρέπει να προσεύχονται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην κάνει νέες δηλώσεις ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και συγκληθεί έκτακτο συνέδριο για να αποσαφηνισθούν οι θέσεις του κόμματος στις προσεχείς καταγγελίες Γιαννάκου.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr