Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Ειδικά προσαρμοσμένα μεταγωγικά, οι λεγόμενες «ιπτάμενες ΜΕΘ», θα μπορούν να μεταφέρουν ασθενείς που νοσούν βαριά από τα υπερπλήρη νοσοκομεία συγκεκριμένων κρατιδίων σε άλλες περιοχές της χώρας που ακόμα υπάρχουν διαθέσιμα κλίνες και προσωπικό. Για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας, η Γερμανία άλλαξε στάση στο θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Μέχρι πρότινος ο Ολαφ Σολτς ήταν αντίθετος, αλλά πλέον εξέφρασε ανοικτά την υποστήριξή του. Κάποιοι λένε ότι είναι μια απόφαση που άργησε πολύ, αφού ήδη τα νοσοκομεία σε κρατίδια όπως η Σαξονία έχουν καταρρεύσει και οι ημερήσιες μολύνσεις και θάνατοι σε όλη τη χώρα έχουν ξεφύγει. Ναι, η Γερμανία άργησε, όχι όμως και η Ελλάδα.
Τα διεθνή Μέσα αναφέρονται στην απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στις ηλικίες άνω των 60, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα βγαίνει και πάλι πρώτη μπροστά. «Με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους ηλικιωμένους, η Ελλάδα εισάγει και πάλι σχετικά νωρίς ένα μέτρο που μέχρι πρότινος θεωρείτο σπάσιμο ταμπού.
Τον Ιούλιο, η χώρα ακολούθησε το γαλλικό παράδειγμα και κατέστησε υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς για τους εργαζομένους στον τομέα της Υγείας. Η καταληκτική ημερομηνία για το νέο μέτρο είναι πριν από αυτή στην Αυστρία, όπου θα ισχύει γενική υποχρέωση εμβολιασμού από τον Φεβρουάριο», γράφει η «Neue Zürcher Zeitung» (πηγή Deutsche Welle/επισκόπηση Τύπου).
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Και προς επιβεβαίωση του μονόδρομου των υποχρεωτικών εμβολιασμών που θα ακολουθήσουν αργά ή γρήγορα οι περισσότερες χώρες, ήρθε λίγο αργότερα η δήλωση της Ούρσουλα φον ντερ Λαιεν: «Είναι καιρός για την Ευρωπαϊκή Ενωση να σκεφτεί το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Είναι μία συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει», είπε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφήνοντας βεβαίως το ευρύτερο πλαίσιο ανοικτό στις εθνικές στρατηγικές των κρατών. Με περισσότερο καρότο και λιγότερο μαστίγιο ή το αντίστροφο, αυτό θα αποφασιστεί από κάθε χώρα ξεχωριστά.
Στην Ελλάδα η επιχείρηση πειθούς δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ. Αντιθέτως, ενισχύθηκε και προσαρμόστηκε ανάλογα (π.χ. θετικά κίνητρα στους νέους) και η ενημέρωση ήταν από την πρώτη στιγμή ανοικτή και προσβάσιμη σε όλους. Κινητές ομάδες εμβολιασμού βγήκαν στους δρόμους, η επίσημη Εκκλησία ευθυγραμμίστηκε με την επιστήμη και μετέδωσε το μήνυμα του εμβολιασμού και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αναλάβει το δικό της μερίδιο.
Ωστόσο, οι αντιεμβολιαστές, οι ανορθολογιστές και οι επιτήδειοι που σπεκουλάρουν πάνω στο φόβο και τη θρησκοληψία κάποιων ανθρώπων έχουν κάνει μεγάλη ζημιά που δύσκολα διορθώνεται. Χθες μια ακόμα νέα γυναίκα, μόλις 38 ετών, έχασε τη ζωή της και ένα μωράκι δεν θα γνωρίσει ποτέ τη μητέρα του, επειδή κάποιοι την έπεισαν να μην εμβολιαστεί. Ως πότε λοιπόν θα «χαϊδεύουμε» τους αρνητές και θα αφήνουμε απροστάτευτα τα θύματα της προπαγάνδας τους; Σκληρή κατάσταση, σκληρά, αλλά δίκαια και τα μέτρα.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr