Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Η απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των πολιτών άνω των 60 ετών, αλλιώς χρηματικό «πρόστιμο» 100 ευρώ το μήνα, είναι μια γενναία απόφαση, η οποία ήδη αναγνωρίζεται από την συντριπτική πλειονότητα των επιστημόνων.
Πρόκειται για ένα μέτρο που προστατεύει πάνω από όλα τους πολίτες που ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία, οι οποίοι έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά, ίσως και να χάσουν τη ζωή τους. Οποιος παραβλέπει το γεγονός ότι 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι και ότι η διάμεση ηλικία είναι τα 64 έτη, απλά δεν βλέπει την πραγματικότητα. Δεν τη βλέπει επειδή δεν μπορεί λόγω ανικανότητας, ή δεν τη βλέπει επειδή δεν τον συμφέρει. Η αξιωματική αντιπολίτευση ανήκει στη δεύτερη κατηγορία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε για μια ακόμα φορά να πολεμήσει την εθνική προσπάθεια για αύξηση των εμβολιασμών, μιλώντας για δήθεν μέτρα τιμωρίας και οικονομικής εξόντωσης. Μόνο που ξέχασε να πει ότι μέχρι χθες ζητούσε επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού αλλά μόνο σε μια συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία, τους ένστολους (δεν θα έλεγε όχι και στους ιερείς).
Επίσης λοιδωρούσε το freedom pass στους νέους ως «δωροδοκία», αλλά τώρα… αντιπροτείνει κάτι αντίστοιχο για τους άνω των 60! Η πελατειακή και αλλοπρόσαλλη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν απλώς κατακριτέα, αν δεν ήταν επικίνδυνη. Αλλά ευτυχώς δεν κυβερνάει.
Oι εκλογές των social media στη Γερμανία
Ολα τα σοβαρά ευρωπαϊκά κράτη αναπροσαρμόζουν την πολιτική τους και αυστηροποιούν τα μέτρα προχωρώντας σε επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εξέλιξη της πανδημίας.
Αλίμονο αν αγνοούσαν τη νέα μετάλλαξη ή τα ιατρικά δεδομένα που δείχνουν ποιες ομάδες πολιτών κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό και πρέπει να προστατευτούν. Το ίδιο ισχύει και για τα δεδομένα που αφορούν στους εμβολιασμένους.
Απολύτως σωστά λοιπόν προβλέπεται η διάθεση δωρεάν σελφ τεστ σε όλους τους ενήλικες, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε ανεμβολίαστοι, ώστε να εντοπιστούν ασυμπτωματικά κρούσματα. Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί και άλλο και να απαιτηθεί η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα.
Ηδη πολλές επιχειρήσεις, και αυτό είναι προς τιμήν τους, διενεργούν ράπιντ τεστ στο σύνολο του προσωπικού τους με δικά τους έξοδα. Γιατί όχι όλες;
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr