Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Τα επεισόδια και η αυξανόμενη ένταση δεν λείπουν, τροφή στην αγγλογαλλική διαμάχη. Η είδηση έρχεται από το «μακρινό» 2015, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και χθεσινή.
Οπως τότε, έτσι και τώρα, μια νέα μεταναστευτική κρίση έχει ξεσπάσει σε αυτήν την πλευρά της Ευρώπης, που οξύνει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις Βρετανίας και Γαλλίας.
Οπως γίνεται φανερό, το μεταναστευτικό έχει επανέλθει έντονα και βίαια στην Ευρώπη και δεν περιορίζεται στα ανατολικά σύνορα ή στις θαλάσσιες διαδρομές της Μεσογείου. Το Καλαί και η Δουνκέρκη αποτελούν τις αφετηρίες για τις προσπάθειες των μεταναστών να περάσουν απέναντι μέσω της Μάγχης.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Αντίθετα με το 2015, τώρα ο μεταναστευτικός δρόμος είναι θαλάσσιος, όπως καταγγέλλει η Βρετανία, που κατηγορεί τη Γαλλία ότι δεν προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα των αφίξεων.
Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Guardian» παρουσιάζονται το πρόβλημα και οι διαμαρτυρίες της βρετανικής κυβέρνησης, που κατηγορεί τη Γαλλία ότι δεν έχει αξιοποιήσει τα βρετανικά χρήματα που έχουν καταβληθεί στο Παρίσι για την ενίσχυση των γαλλικών θαλάσσιων περιπολιών, ώστε να μην αποπλέουν τα σαπιοκάραβα από το γαλλικό έδαφος προς τη Βρετανία.
Με κάποια διαλείμματα, λόγω του Brexit, μετανάστες φθάνουν στο Καλαί και στη Δουνκέρκη, με σκοπό να περάσουν απέναντι, διαπλέοντας ένα από τα πιο επικίνδυνα θαλάσσια περάσματα. Οι Γάλλοι αποκρούουν τις βρετανικές κατηγορίες καλώντας τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου να αναζητήσουν τους διακινητές των μεταναστών στο βρετανικό έδαφος, καθώς η γαλλική ακτογραμμή είναι πολύ μεγάλη για να ελεγχθεί.
Μέσα σε μία μέρα 1.185 άτομα διέπλευσαν με μικρά σκάφη τη Μάγχη, ενώ δεκάδες χιλιάδες -τριπλάσιοι από πέρυσι- είναι όσοι έχουν περάσει το επικίνδυνο πέρασμα μέσα στη χρονιά.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr