Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Ο Α. ΤΣΙΠΡΑΣ είναι ο πατέρας της πρότασης. Μπορεί να αγνοεί, όπως έχει αποδείξει επανειλημμένως, στοιχειώδη πράγματα, αλλά οι ιατρικές του γνώσεις είναι… αδιαμφισβήτητες. Οπως και οι ρηξικέλευθες απόψεις του για το «ανύπαρκτο εμβόλιο», το «ρίσκο» και το «ξεστοκάρισμα». Αρα, δικαιωματικά έχει θέση στη διαβούλευση. Ο Π. Πολάκης μπορεί να έχει προτείνει αντί εμβολίων φάρμακα που δίνονται σε άλογα ή να έχει πρωτοστατήσει ποικιλοτρόπως σε αντιεμβολιαστικούς «αγώνες» -μέχρι να εμβολιστεί με το ζόρι- αλλά έχει διεθνή επιστημονική αναγνώριση και καταξίωση. Αλλωστε εδώ και δύο χρόνια αυτός κάνει την «ουσιαστική» αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Δικαιωματικά έχει θέση κι αυτός στο τραπέζι. Ο «εκδότης», που είναι στα «μέσα και τα έξω» της Κουμουνδούρου και «παντογνώστης», χθες γνωμοδότησε: η Επιτροπή Επιστημόνων είναι «υποχείριο» και τα μέλη της «δεν τυγχάνουν καμίας επιστημονικής εκτίμησης». Είναι τόσο τεκμηριωμένος και πειστικός ο τρόπος που αποφάνθηκε το «Νόμπελ Ιατρικής», ώστε δικαιωματικά έχει κι αυτός θέση στο τραπέζι.
ΚΙ ΑΣ πούμε αρχίζει η συζήτηση. Η μια πλευρά ξέρουμε λίγο-πολύ τι θα έλεγε. Αυτά που έχει κάνει κι έχει αναγνωρίσει η ελληνική κοινωνία. Η άλλη πλευρά ποια κριτήρια θα αντέτασσε; Οτι ο «Χ» πρέπει να μπει στην Επιστημονική Επιτροπή γιατί «ψήφισε όχι στο δημοψήφισμα»; Οτι ο «Δ» γιατί «έχει περπατήσει στους δρόμους της Γένοβας»; Οτι ο «Ζ» γιατί υπήρξε κύριος με τα μαγειρέματα του «αψύ» στο ΚΕΕΛΠΝΟ; Οτι ο «Ψ» γιατί στήριξε την αντιμνημονιακή δημιουργία του Υπερταμείου, με την οποία εκχωρήθηκε η δημόσια περιουσία για 99 χρόνια και σεβόταν τις στρατηγικές συμβουλές του Καρανίκα;
ΦΤΑΝΕΙ όμως ο σουρεαλισμός. Αυτή καθ’ εαυτή η πρόταση του Α. Τσίπρα -η οποία ΔΕΝ είναι πρόταση αλλά ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ- στοχοποιεί και προσβάλλει ευθέως 33 διεθνούς κύρους επιστήμονες. Και μάλιστα τους στοχοποιεί σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία οι αντιεμβολιαστές έχουν αποθρασυνθεί, έχουν γίνει επιθετικοί και δέρνουν και καθηγητές «άμα λάχει», γιατί «έτσι γουστάρουν». Εκαναν λάθη κάποια από τα μέλη της επιτροπής; Παρασύρθηκαν από τη γοητεία της δημοσιότητας; Ασφαλώς. Κάποιοι προτίμησαν να γίνουν ακόμα και «πριμαντόνες». Αλλά προς Θεού! Είναι εγνωσμένης επιστημοσύνης και με διεθνές κύρος.
Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ όμως στην οποία διατυπώνεται αυτή η «πρόταση» είναι κρίσιμη γιατί η πανδημία -σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα- δείχνει πάλι τα δόντια της. Είναι κρίσιμη επίσης γιατί αποδεικνύεται ότι ο εμβολιασμός στην Ελλάδα δεν πήγε όπως έπρεπε να πάει και παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Φταίει η καμπάνια; Φταίνε κάποιοι αμφίσημοι χειρισμοί που έγιναν σε «λεπτές» στιγμές; Φταίνε οι επιχειρηματικές έριδες των φαρμακοβιομηχανιών, που ενίσχυσαν την αμφιβολία; Φταίει το DNAϊκό υπόστρωμα μιας όχι μικρής μερίδας της ελληνικής κοινωνίας, που ρέπει στη συνωμοσιολογία; Φταίει η ανεκτική στάση της Ιεραρχίας απέναντι σε αγράμματους και θρησκόληπτους ιερείς, που «παίρνουν κόσμο στο λαιμό τους»; Πολλά μπορεί να φταίνε. Αλλά δεν είναι της ώρας. Παρά την πραγματικά άψογη οργάνωση των εμβολιαστικών κέντρων, το τείχος ανοσίας που χτίστηκε είναι χαμηλό.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
ΑΝΤΙ συγκεκριμένων προτάσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει γενικότητες του τύπου «ενίσχυση του ΕΣΥ». Ουδείς διαφωνεί. Αλλά τι ακριβώς εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Το μόνο συγκεκριμένο που είπε είναι η «κοινής εμπιστοσύνης επιτροπή». Αλλά αυτό δεν είναι πρόταση. Είναι παρακάλι για μερτικό από την εξουσία. Είναι η πολλαπλή προσπάθειά του όχι να βάλει πλάτη, αλλά να συγκυβερνήσει με το ζόρι. Είναι η δίψα για την εξουσία που έχασε. Και είναι η αμφισβήτηση της λαϊκής ετυμηγορίας, η οποία έδωσε αυτοδυναμία στην κυβέρνηση. Η κ. Λινού είναι συμπαθέστατη. Αν είχε γίνει «κοινής αποδοχής» υπουργός Υγείας, τότε που την είχε προτείνει ο κ. Τσίπρας, πιστεύει κανείς στα σοβαρά πως θα είχαμε μια άλλη πραγματικότητα; Μάλλον όχι. Και δεν θα έφταιγε η καθηγήτρια. Κι όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να κόψει το φλερτ με περιθωριακά αντιεμβολιαστικά στοιχεία και να «καθαρίσει» τον πολιτικό λόγο του, θεωρεί ως «στοιχειώδη συνεννόηση» την «κοινής αποδοχής» Επιστημονική Επιτροπή. Μπερδεύοντας τη σοβαρότητα με τη ζητιανιά για ένα ξεροκόμματο εξουσίας.
ΜΟΝΙΜΩΣ ΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Ο Τ. Ερντογάν δεν κατάφερε να κρύψει την οργή, αλλά και την πίκρα του για τις δυσάρεστες συναντήσεις που είχε με τον Τζο Μπάιντεν και τον Ε. Μακρόν. Ηταν τόσο μεγάλες και οι δύο, ώστε επέστρεψε άρον άρον στην Αγκυρα, χωρίς να πάει στη Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ που έγινε χθες στη Γλασκόβη. Εγκυρες πληροφορίες λένε ότι η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος στη συνάντηση που είχαν ήταν πολύ σκληρή. Διπλωμάτης που έχει εικόνα της συνάντησης έλεγε ότι «ο Μπάιντεν δεν του μίλησε διπλωματικά, του μίλησε στην αργκό». Την οργή και την πίκρα του αποκάλυψε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας με τις δηλώσεις που έκανε χθες επιστρέφοντας στη χώρα του. Και δεν έκρυψε ότι αυτά που τον έχουν ενοχλήσει -δικαίως- περισσότερο είναι τα Rafale και οι Belharra (συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας) και η αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη (συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ). Δύο συμφωνίες που αποδεικνύουν πολύ σύντομα τη μεγάλη σημασία τους για τη χώρα. Και από τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απών.
Προς μοντέλο Ντράγκι;
Τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά. Χθες έγιναν δύο κρίσιμες συσκέψεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο Μ. Μαξίμου. Στην πρώτη συμμετείχαν οι Θ. Πλεύρης, Γ. Γεραπετρίτης, Α. Σκέρτσος, οι 13 περιφερειάρχες και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου. Στη δεύτερη σύσκεψη, η οποία είχε και έκτακτο χαρακτήρα -λόγω των περίπου 5.500 κρουσμάτων- πήραν μέρος, εκτός των τριών υπουργών, ο Σ. Τσιόδρας και η Μ. Γκάγκα. Κυρίαρχο στοιχείο ήταν πρακτικοί τρόποι άμεσης ενίσχυσης του ΕΣΥ, αλλά και τα αναγκαία μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας. Οριστικές αποφάσεις θα παρθούν σήμερα, αφού επιστρέψει και ο Κ. Μητσοτάκης από τη Γλασκόβη, αλλά και αύριο με τη συνεδρίαση της επιτροπής. Ολα δείχνουν ότι -εκτός από την επαναφορά της μάσκας και των ουσιαστικών ελέγχων- οδεύουμε προς το «μοντέλο Ντράγκι»: «Πράσινο πιστοποιητικό» σε όλους τους χώρους εργασίας (ιδιωτικό και δημόσιο τομέα), αλλά και στους ανοιχτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης.
«Καταιγίδα» μετά τη σιωπή
Η κυβέρνηση σιώπησε -σεβόμενη την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης- μέχρι την ολοκλήρωση της δικαστικής ανάκρισης και την ολοκλήρωση του πορίσματος της επιχειρησιακής έρευνας, την οποία παρήγγειλε ο ΥΠΠΟ Τ. Θεοδωρικάκος από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., με αφορμή την τραγωδία στο Πέραμα. Χθες όμως ο ΥΠΠΟ μίλησε και παρουσίασε μια δέσμη μέτρων, η οποία δείχνει ότι καθιστά εφικτό το στόχο μιας «πιο αποτελεσματικής Αστυνομίας», η οποία θα σέβεται τα δικαιώματα του πολίτη. Το ενδιαφέρον είναι ότι αρκετά απ’ αυτά που ανακοίνωσε ο Τ. Θεοδωρικάκος (αλλαγές στην ηγεσία της Αμεσης Δράσης, επανεκπαίδευση αστυνομικών, εκσυγχρονισμός-ψηφιοποίηση εξοπλισμού αστυνομικών) θα γίνουν γρήγορα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η τοποθέτηση καμερών στα κράνη των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. και στα περιπολικά -ώστε να υπάρχει πρωτογενές αποδεικτικό υλικό και όχι βίντεο από κινητά ακτιβιστών- θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί. Η αργοπορία χρεώνεται στον τέως ΥΠΠΟ, Μ. Χρυσοχοΐδη…
Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr