Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Η πορεία του τέταρτου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο μιας επιστημονικο-πολιτικής συζήτησης και διαμάχης. Οι επιστήμονες μιλούν, θυμώνουν, ενημερώνουν, παρακαλούν τον κόσμο να εμβολιαστεί και ταυτόχρονα απαντούν στις ερωτήσεις για τον αριθμό των διασωληνώσεων και των ημερήσιων θανάτων που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες. Αν και πολλοί ακούν αυτές τις απαντήσεις, λίγοι τις καταλαβαίνουν, κυρίως επειδή δεν θέλουν.
Αφού συμφωνήσουμε όλοι ότι το να πεθαίνουν καθημερινά 30 με 40 άνθρωποι είναι μια συγκλονιστική τραγωδία, ας σκεφτούμε, πριν αραδιάσουμε νούμερα ατάκτως ερριμμένα και πριν κάνουμε συγκρίσεις μεταξύ ανόμοιων συνθηκών και χρονικών περιόδων, τους λόγους. Ενα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, που είναι και το πλέον ευάλωτο, άνω των 60 ετών παραμένει ανεμβολίαστο. «Ακόμη και το 80% εμβολιαστικής κάλυψης που έχουμε σχεδόν αγγίξει στα άτομα άνω των 60 ετών είναι μικρότερο ποσοστό σε σχέση με το 100% ή 95% που καταγράφουν χώρες της Δυτικής Ευρώπης», εξηγούσε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής (στη Μαρία-Νίκη Γεωργαντά) ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Ετσι έχουμε μια αύξηση των νοσηλειών στις μεγαλύτερες ηλικίες, με τα στοιχεία από τις διασωληνώσεις και τις νοσηλείες σε ΜΕΘ να δείχνουν ότι σχεδόν 9 στους 10 αφορούν συμπολίτες μας που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Αν επιπλέον κοιτάξει κάποιος με προσοχή τα γεωγραφικά δεδομένα, αντιλαμβάνεται ότι οι περισσότεροι από τους θανάτους που έχουν καταγραφεί συνολικά στη χώρα είναι στη Μακεδονία, όπου ο μέσος όρος εμβολιασμού είναι μικρότερος από την υπόλοιπη χώρα.
Και οι άλλες χώρες; αναρωτιούνται κάποιοι. Αλλες χώρες λοιπόν, όπως η Μεγάλη Βρετανία (πρώτη στον απολογισμό θανάτων στην Ευρώπη από την αρχή της πανδημίας), η Ιταλία (δεύτερη στην ίδια λίστα), η Πορτογαλία (τον Ιανουάριο ήταν η χώρα με τον υψηλότερο μέσο όρο νέων κρουσμάτων και θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκους), πήραν νωρίς αυτό το σκληρό μάθημα επειδή έκαναν λανθασμένες επιλογές στα πρώτα στάδια. Είναι χαρακτηριστικό το πόρισμα κοινής διακομματικής έκθεσης της βρετανικής Βουλής για τις ευθύνες της κυβέρνησης Τζόνσον, η οποία αρνήθηκε να επιβάλει lockdown τον Μάρτιο του 2020.
«Ηταν µία από τις σηµαντικότερες αποτυχίες στον τοµέα της δηµόσιας υγείας στην ιστορία του Ηνωµένου Βασιλείου», σημειώνουν για τη χώρα που έχει χάσει μέχρι στιγμής 137.763 ανθρώπους από κορονοϊό. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα αντιμετώπισε επιτυχημένα τα πρώτα κύματα της πανδημίας του κορονοϊού επειδή υπήρξε έγκαιρο lockdown και καθολική συμμόρφωση με τις επιστημονικές οδηγίες.
Τώρα αντιμετωπίζει κάτι που ξεφεύγει από τα όρια της επιστήμης: τους αρνητές της επιστήμης που οδηγούν στην πανδημία των ανεμβολίαστων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr