Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Ετσι στο «Ετος 2» της Covid, οι επιχειρήσεις έτρεχαν και δεν πρόφταιναν να καλύψουν τα κενά στην τουριστική σεζόν. Ανάλογο κύμα φυγής παρατηρήθηκε στους Ευρωπαίους φορτηγατζήδες που τράβηξαν χειρόφρενο λόγω του κλεισίματος των συνόρων και του παγώματος των μεταφορών, με τη Βρετανία να αντιμετωπίζει το σοβαρότερο πρόβλημα.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Οι βίαιες αναταράξεις στην αγορά εργασίας, που είχε ήδη απορρυθμιστεί και απαξιωθεί προ της πανδημίας στη Δύση, οδήγησαν σε φαινόμενα αδιανόητα ακόμη και για τις κρίσεις του 1929 και του 2008.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, 4,3 εκατομμύρια Αμερικανοί εγκατέλειψαν τη δουλειά τους φέτος στον Αύγουστο, σε ένα πρωτοφανές κύμα φυγής. Ο αριθμός-ρεκόρ ισοδυναμεί με το 2,9% του εθνικού εργατικού δυναμικού και εξηγεί τις μειωμένες εισροές στην απασχόληση: Μόνο 10,4 εκατομμύρια Αμερικανοί προσλήφθηκαν τον Αύγουστο, έναντι 11,1 εκατομμυρίων τον Ιούλιο. Σύνθετη η ερμηνεία του φαινομένου. Βασικός λόγος, ωστόσο, είναι ότι πολλές δουλειές στις ΗΠΑ έχουν γίνει τόσο κακοπληρωμένες, ανασφαλείς και χωρίς καμία προοπτική μισθολογικής ανόδου, ώστε πολλοί Αμερικανοί να προτιμούν να τρώνε στο σπίτι τους τα επιδόματα από το να κινδυνεύουν να κολλήσουν Covid σε έναν απαράδεκτο εργασιακό χώρο.
Με τούτα και με εκείνα, η αμερικανική αγορά εργασίας έχει ανακτήσει μόλις 5 εκατομμύρια από τις 22 εκατομμύρια χαμένες θέσεις των περσινών λοκντάουν και το 51% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών δήλωσε ότι απέτυχε φέτος τον Σεπτέμβριο να καλύψει τα εργασιακά του κενά. Το καλό είναι ότι οι εργοδότες αύξησαν τα μεροκάματα, αλλά τον Σεπτέμβριο έληξε το πρόγραμμα κοινωνικών επιδοτήσεων κι έτσι εκατομμύρια οικογένειες αναμένεται να δοκιμαστούν άσχημα. Κατεξοχήν των μαύρων και των Λατίνων.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr