Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Ο στρατός επενέβη την Κυριακή για να ηλεκτροδοτηθεί η χώρα έπειτα από δύο μέρες στο σκοτάδι, και οι «Financial Times» έγραψαν ότι κάποιοι επιχειρηματίες πουλάνε επιταγές μισοτιμής σε επιτήδειους «επενδυτές» (κουρεύοντας ουσιαστικά εθελοντικά τις τραπεζικές καταθέσεις τους κατά 50%) για να αποκτήσουν ρευστό.
Η ολική χρεοκοπία δεν θα μπορούσε να μην πλήξει τον αθλητισμό. Ετσι, το μεγαλύτερο στάδιο της Βηρυτού, «Καμίλ Σαμούν», που κάποτε φιλοξένησε αστέρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, έχει ρημάξει εντελώς και συχνά χρησιμοποιείται σαν αποθήκη δημητριακών.
Αδέσποτα σκυλιά περιφέρονται στις εγκαταστάσεις, οι τοίχοι έχουν φουσκώσει από την υγρασία και τα ταβάνια υποχωρούν.
Χαμένοι στο πρωτόκολλο
Το χορτάρι όπου το 2017 ο Ροναλντίνιο έκανε τις φιγούρες του σε ένα all star game Ρεάλ-Μπαρτσελόνα, βρίσκεται σε τόσο κακή κατάσταση, ώστε η εθνική ομάδα του Λιβάνου να αναγκαστεί να παίξει τον χθεσινό αγώνα με τη Συρία, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στο Αμμάν της Ιορδανίας.
Στο μεταξύ, η λιβανέζικη ποδοσφαιρική ομοσπονδία προσπαθεί να σουλουπώσει το στάδιο της Σιδώνας μήπως και προλάβει η Εθνική των Κέδρων να δώσει εκεί τα ματς με το Ιράν, στις 11 Νοεμβρίου, και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πέντε μέρες αργότερα.
Ξένοι προπονητές που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από τον Λίβανο -όπως ο Μαυροβούνιος Μίοντραγκ Ραντούλοβιτς, προπονητής της εθνικής ομάδας στο διάστημα 2015-19, και ο Γερμανός Ούλι Στίλικε, κόουτς της Ν. Κορέας το 2018- είχαν να λένε για το «χάλι» και την «ντροπή» των λιβανέζικων γηπέδων, που απαγορεύουν ουσιαστικά στους ντόπιους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές να κάνουν καριέρα.
Ομως, σε συνθήκες γενικής κατάρρευσης της χώρας και με την πανδημία ακόμη παρούσα, είναι προφανές πως η κυβέρνηση «έχει άλλες προτεραιότητες», όπως παραδέχθηκε ο πρόεδρος του Δημόσιου Οργανισμού Αθλητισμού και Νεολαίας, Ριάντ Αλ Σίκα.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr