Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Ο ΒΑΣΙΚΟΣ λόγος της πολιτικής απελπισίας του Α. Τσίπρα είναι ότι βλέπει να ξεφουσκώνει και να καταρρέει σαν χάρτινος πύργος το αφήγημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης». Δηλαδή, το βασικό χαρτί που έπαιξε στη ΔΕΘ, προκειμένου να «γυρίσει» το παιχνίδι. Το άρθρο του Στ. Κούλογλου ήταν ένας πρώτος κόλαφος εκ των ένδον. Ομως και η συνέχεια είναι εξίσου αποκαρδιωτική για τον Α. Τσίπρα: Η πρότασή του δεν έχει αποσπάσει από τους θεωρητικούς αποδέκτες της κανένα «ναι», αλλά έχει εισπράξει δύο «όχι». Κι ένα «ίσως». Οχι έχουν πει κατηγορηματικά το ΚΚΕ, αλλά και ο Γ. Βαρουφάκης. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα κι αν έλεγε ναι ο Γ. Βαρουφάκης, όλοι ξέρουν ότι ο άνθρωπος που έκλεισε τις τράπεζες και ήθελε να εκδώσει IOU προκαλεί τα αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας, η οποία πλέον δεν έχει καμία αυταπάτη για το τι έγινε το 2015 και πόσο κόστισε στην ελληνική οικονομία. Υπ’ αυτήν την έννοια υπάρχουν πολλοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι λένε ανοιχτά ότι αν υπάρχει στον ορίζοντα ενδεχόμενη συνεργασία με τον Βαρουφάκη, «αντί να φέρει ψήφους, θα διώξει».
ΤΙ ΜΕΝΕΙ; Το «ίσως» όχι από το «όλον ΠΑΣΟΚ», αλλά από τον Χ. Καστανίδη και ίσως τη Φ. Γεννηματά. Αλλά κι αυτό το «ίσως» δεν εξαρτάται καν ούτε από τους ίδιους τους φερόμενους ως «πρόθυμους»: Πρώτα πρέπει να εκλεγούν στην ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ.-ΠΑΣΟΚ και μετά να μπορέσουν να διασφαλίσουν ότι όλοι οι βουλευτές που θα εκλεγούν θα συμφωνήσουν να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιος ρεαλιστής με αυτά τα δεδομένα και όλες αυτές τις δύσκολες προϋποθέσεις θα έλεγε απλώς «πιάσε τ’ αβγό και κούρεφ’ το» και θα άλλαζε συζήτηση. Γιατί όλες οι μετρήσεις που γίνονται εν όψει της εκλογής αρχηγού στο ΚΙΝ.ΑΛ. φέρνουν τη Φ. Γεννηματά και τον Χ. Καστανίδη να παίζουν για την 3η και την 4η θέση. Ο Α. Λοβέρδος είναι ανοιχτά αντι-ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Ν. Ανδρουλάκης είναι αρκετά νέος και έξυπνος ώστε να κάψει το χαρτί του για χάρη του Α. Τσίπρα, ξέροντας ότι το 70% της εκλογικής βάσης του ΚΙΝ.ΑΛ. επικροτεί την πολιτική της κυβέρνησης και δεν έχει ξεχάσει τον πολιτικό διωγμό που δέχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως «γερμανοτσολιάδες», «δωσίλογοι», «Τσολάκογλου» και «Ολαντρέου».
ΕΣΤΩ όμως ότι λόγω κάποιου θαύματος το ΚΙΝ.ΑΛ. ή το ΠΑΣΟΚ με τη νέα ηγεσία του συναινεί -ως σύνολο και όχι ως διασπασμένο υποσύνολό του- για «προοδευτική διακυβέρνηση», αν η Ν.Δ. δεν πάρει οριακή αυτοδυναμία στις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερο κόμμα, αν στο μεταξύ δεν έχει γίνει και το άλλο θαύμα, που προαπαιτείται. Ο συνασπισμός της «προοδευτικής διακυβέρνησης» για να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση πρέπει να συγκεντρώσει ως άθροισμα ένα ποσοστό μεταξύ του 45% και του 47%. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ να κρατήσει ή και να… αυξήσει το ποσοστό του, και το ΚΙΝ.ΑΛ. να πάρει τουλάχιστον 8-9%. Ομως κι αυτό δεν φτάνει. Χρειάζεται κι ένα τρίτο κόμμα. Το οποίο δεν υπάρχει. Κι ούτε φαίνεται στον ορίζοντα κάποιο αριστερό ή κεντρώο κόμμα το οποίο να διεκδικεί με στοιχειώδεις πιθανότητες την είσοδό του στην Βουλή, ώστε να είναι το τρίτο κόμμα. Επί του παρόντος αναζητείται μέσω του.. .Ερυθρού Σταυρού. Μικροί «δεξιοί σχηματισμοί» τύπου Αντώναρου, Σπηλιωτόπουλου, Τσιτουρίδη, Ζώη και Καραχάλιου, που είναι πρόθυμοι, δεν μπορούν μπουν στη Βουλή. Ενώ τα αριστερά σχήματα (Πλεύση Ελευθερίας ή το κόμμα που προέρχεται από τα σπλάχνα της ΛΑΕ) είναι πιο αντι-ΣΥΡΙΖΑ και από το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, το οποίο εξακολουθεί να κυριαρχεί στην κοινωνία.
ΑΝ ΣΕ όλα αυτά προστεθεί και η εντεινόμενη εσωκομματική αμφισβήτηση, τότε φαίνεται πεντακάθαρα ότι το αδιέξοδο του Α. Τσίπρα είναι πράγματι απόλυτο. Και τον οδηγεί σε πολιτικές φαιδρότητες του τύπου να κατηγορεί την κυβέρνηση (που συνέλαβε και καταδίκασε τη Χ.Α.) για… υπόθαλψη του… φασισμού ή να σκέπτεται να μην υπερψηφίσει τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας.
ΜΙΣΟ ΛΕΠΤΟ…
Με πρόδηλη αφέλεια, αλλά και προκλητική υποτίμηση της νοημοσύνης του πολίτη, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δημιουργήσει εικόνα «πολέμου με το φασισμό». Τον οποίο μάλιστα με κάποιον απροσδιόριστο τρόπο «ενισχύει» η κυβέρνηση με την… ανοχή της Αστυνομίας! Μισό λεπτό: Εκείνοι που καταγγέλλουν την ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, καταγγέλλουν τώρα την Αστυνομία γιατί… άργησε να επέμβει σε ΕΝΑ σχολείο;
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Ή το άλλο υπέροχο που έγραψε σε ανάρτησή του ο Α. Τσίπρας: «Ενα δημόσιο σχολείο καταλαμβάνεται από ομάδες νεοναζί και το υπουργείο Παιδείας ΝΙΠΤΕΙ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΟΥ(…)»! Αλλο… ένα μισό λεπτό: Ο άνθρωπος που στήριξε όλες τις καταλήψεις δημόσιων σχολείων και ΑΕΙ, που ανέχθηκε την κρεμασμένη ναζιστικής έμπνευσης πινακίδα στο λαιμό του πρύτανη, που έχει πει «τι κακό έχουν οι μολότοφ; – εξαρτάται σε ποια μεριά είσαι όταν πέφτουν οι μολότοφ, εκεί που τις ρίχνουν ή εκεί που πέφτουν»… «νίπτει τας χείρας του», παρότι η Ν. Κεραμέως ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση για την αθλιότητα στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και η ΕΛ.ΑΣ. έχει κάνει δεκάδες συλλήψεις;
Κι… ένα ακόμα τελευταίο μισό λεπτό: Οταν, εν μέσω πανδημίας, στήριζε τις διαδηλώσεις των «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη» υπέρ του κατά συρροήν δολοφόνου Κουφοντίνα, στήριζε κάτι λιγότερο φασιστικό και απαιτούσε να ΜΗΝ παρέμβει η Αστυνομία κατά της ελευθερίας των πολιτών; Τελικά πότε κάνει σωστά η Αστυνομία; Οταν αντιμετωπίζει κάθε μορφή εγκληματικής βίας ή όταν αντιμετωπίζει μόνο εκείνη τη μορφή βίας που δίνει αφήγημα στον παραπαίοντα και παραζαλισμένο ΣΥΡΙΖΑ; Μισό λεπτό για να μην τρελαθούμε τελείως…
ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Θέμα ημερών ή και ωρών είναι η αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής των Ειδικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Κάτι η κόπωση των 2 ετών, κάτι η εξάρτηση από τη δημοσιότητα και η υπερέκθεση στο «γυαλί» και κάτι οι εσωτερικές αντιθέσεις που έχουν δημιουργηθεί στους κόλπους της οδηγούν την κυβέρνηση στην αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι οι απόψεις που εξέφρασαν δημοσίως ορισμένα μέλη της Επιτροπής για νέο lockdown. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει αποφασίσει -δεδομένου και του εμβολιασμού- ότι δεν προτίθεται να επιβάλει νέο lockdown. Και γιατί τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέπουν, αλλά και γιατί δεν το αντέχει η ελληνική οικονομία, η οποία παίρνει τα πάνω της.
Οι παραφωνίες ορισμένων μελών της Επιτροπής που έχουν πιάσει στασίδι στα κανάλια προκαλούν σύγχυση στην κοινή γνώμη. Εμμέσως υπονομεύουν τον εμβολιασμό («αφού θα επιβληθεί lockdown και θα κλειστούμε μέσα γιατί να εμβολιαστώ», είναι μια «άποψη» που ακούγεται τις τελευταίες μέρες). Και ευθέως απειλούν την ομαλή λειτουργία της οικονομίας και της αγοράς. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να βάλει τέλος σε συμπεριφορές και απόψεις, οι οποίες δυσχεραίνουν το ούτως ή άλλως δύσκολο έργο της. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει…
Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr