Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Ισως επειδή εδώ και χρόνια κάποιοι -συνήθως εκείνοι που στα «πόθεν έσχες» τους περιλαμβάνουν αντίστοιχα ασφαλιστήρια και επενδυτικά προϊόντα που θα ζήλευε και ο πιο ορκισμένος καπιταλιστής-, επιμένουν να συντηρούν ένα μύθο, που εκτός από ανυπόστατος είναι τελικά και επιζήμιος. Ο μύθος ότι η ιδιωτική ασφάλιση είναι για τους πλούσιους.
Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Οι πλούσιοι μπορούν όποτε χρειαστεί, είτε προκύψει θέμα υγείας είτε απώλεια περιουσίας, να πληρώσουν από την τσέπη τους τόσο για υγειονομική περίθαλψη όσο και για αντικατάσταση της όποιας απώλειάς τους, ακριβώς επειδή είναι πλούσιοι.
Σε αντίθεση με τα μεσαία και χαμηλά οικονομικά στρώματα, που πληρώνουν από την τσέπη τους για την Υγεία -διπλάσιο ποσοστό από τον μέσο Ευρωπαίο- και εξαρτώνται αποκλειστικά από τα κρατικά βοηθήματα σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.
Η έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης στην Ελλάδα είναι ένα δεδομένο που ταλαιπωρεί πρώτα από όλα τους ίδιους τους πολίτες και κατά δεύτερο λόγο το κράτος. Ειδικά στον κλάδο της ασφάλισης ακίνητης περιουσίας από ακραία φυσικά φαινόμενα, η χώρα μας παραμένει στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης.
Μόλις το 15% των κατοικιών στη χώρα είναι ασφαλισμένο, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσοστού να οφείλεται στην υποχρεωτικότητα ασφάλισης για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί με τραπεζικό δανεισμό. Αν δεν υπήρχε αυτή η ρήτρα, το ποσοστό θα ήταν σχεδόν ανύπαρκτο.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Οποιος είχε την ατυχία να χάσει το σπίτι του από φωτιές, πλημμύρες ή σεισμούς γνωρίζει δυστυχώς ότι εκτός από το σοκ της απώλειας και της οικονομικής ζημιάς, πρέπει να αντιμετωπίσει και ένα γραφειοκρατικό Γολγοθά που μπορεί να κρατήσει και χρόνια έως ότου εισπράξει την κρατική αποζημίωση, η οποία φυσικά ποτέ δεν είναι αρκετή.
Το κράτος, από την άλλη, μετά από κάθε ακραίο φυσικό φαινόμενο αιμορραγεί οικονομικά για να καλύψει ζημιές φυσικών προσώπων, επαγγελματιών, επιχειρήσεων και δημόσιων υποδομών από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Εδώ και χρόνια έχει κατατεθεί πρόταση για υποχρεωτική ασφάλιση κατοικίας αρχικά έναντι σεισμού και στην πορεία έναντι και άλλων φυσικών κινδύνων. Πριν από αυτό, ως εναλλακτική ή και παράλληλη λύση, θα έπρεπε να προχωρήσει τουλάχιστον η παροχή φορολογικών κινήτρων στους πολίτες να προχωρούν στην ασφάλιση των σπιτιών και των επιχειρήσεών τους. Η εμπειρία από την υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτων δείχνει τα οφέλη ενός τέτοιου μέτρου.
Χθες ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, είπε ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να μας απασχολήσει συνολικά το θέμα. Οταν ανοίξει αυτή η κουβέντα θα πρέπει να μπουν όλα στο τραπέζι, ανάμεσα σε αυτά και το θέμα των προσιτών ασφαλίστρων από πλευράς των επιχειρήσεων. Χωρίς ιδεοληψίες, αλλά με ρεαλισμό και ευαισθησία.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr