Θησαυροί της Υστερης Εποχής του Χαλκού από τη Μεσσηνία» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας στην Καλαμάτα. Την αφήγηση αναλαμβάνουν περίπου 200 ευρήματα, ταφικά πολύτιμα κτερίσματα, εκ των οποίων τα περισσότερα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό από τον περίφημο «Τάφο του Γρύπα Πολεμιστή» και τους θολωτούς τάφους που έχουν έρθει στο φως τα τελευταία χρόνια από την περιοχή. Συγκεκριμένα, στην έκθεση που εγκαινιάζεται αύριο, Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, αναβιώνει η ζωή στις τοπικές ηγεμονίες, οι οποίες κατά τις αρχές της υστεροελλαδικής περιόδου σταδιακά εντάχθηκαν στη σύνθετη πολιτειακή δομή της Πύλου υπό τη διοίκηση του Ανακτα στο Ανάκτορο του Εγκλιανού.
Μετά την πρώτη παρουσίασή τους, οι «Πρίγκιπες της Πύλου» από τα τέλη Απρίλιου εμπλουτισμένοι με τριάντα εκθέματα, όπως πινακίδες γραμμικής Β’ από το Ανάκτορο της Πύλου, θα ταξιδέψουν στο Μουσείο Getty στο Λος Αντζελες, θα επιστρέψουν το 2026 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και κατόπιν τα εκθέματα θα ενσωματωθούν στο πλήρως ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας. Κατά τη χθεσινή παρουσίαση της έκθεσης στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αναφέρθηκε στα ευρήματα, τα οποία δεν εντυπωσιάζουν μόνο λόγω της καλλιτεχνικής τους αξίας, αλλά και για τις πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες που προσφέρουν σχετικά με τον μυκηναϊκό κόσμο. Η κ. Μενδώνη τόνισε ότι η έκθεση εντάσσεται «σε ένα στοχευμένο και συστηματικά οργανωμένο σχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια, με σκοπό την ανάδειξη των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στον ελλαδικό χώρο». Η υπουργός επεσήμανε ότι, όπως έχει δοθεί έμφαση στην προβολή του κυκλαδικού πολιτισμού μέσα από αντίστοιχες πολύπτυχες δράσεις, έτσι και ο μυκηναϊκός πολιτισμός προβάλλεται μέσα από ένα οργανωμένο «πλέγμα ενεργειών που προωθούν την προβολή και ανάδειξή του. Η διοργάνωση της συγκεκριμένης έκθεσης εξυπηρετεί αυτές τις δύο πολιτικές: την προβολή του μυκηναϊκού πολιτισμού εν συνόλω και την προβολή και εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού, εκτός συνόρων».
Σφραγιδόλιθοι με εγχάρακτες παραστάσεις, χρυσά κοσμήματα, αντικείμενα από ελεφαντόδοντο, λίθινες και χάλκινες αιχμές βελών, οδοντόφρακτο κράνος, πήλινα ειδώλια, γραπτά αγγεία, χάλκινα όπλα, καθώς και πολύτιμα και ημιπολύτιμα κοσμήματα από γυαλί και χρυσό και άλλους πολύτιμους λίθους που συνόδευαν του νεκρούς των τοπικών ηγεμονιών, αλλά και θραύσματα τοιχογραφιών από το Ανάκτορο του Νέστορος, συνθέτουν την εκθεσιακή αφήγηση και ζωντανεύουν τη ζωή κατά την πρώιμη μυκηναϊκή περίοδο στις δύο αίθουσες των περιοδικών εκθέσεων του μουσείου, προσφέροντας ένα καθηλωτικό ταξίδι, προβάλλοντας παράλληλα τη διαμόρφωση ενός εκτεταμένου δικτύου εμπορικών ανταλλαγών στη Μεσόγειο, από τη Μινωική Κρήτη και την Εγγύς Ανατολή. «Στην πρώτη αίθουσα παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά αγγεία, τοιχογραφίες και τέχνεργα από το «Ανάκτορο του Νέστορος, την Εδρα του Βασιλείου της Πύλου» κατά την περίοδο της ακμής του (13ος αι. π.Χ.)», περιέγραψε χθες η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση.
Τα ευρήματα από τον «Τάφο του Γρύπα Πολεμιστή»
Στη δεύτερη αίθουσα με θεματική «Ηγεμόνες και Ταφικά Μνημεία» παρουσιάζονται έξι εκθεσιακές ενότητες, με ευρήματα από ταφικά μνημεία σημαντικών μυκηναϊκών θέσεων. Προεξέχουσα θέση έχει η κυκλική προθήκη με τα εντυπωσιακά ευρήματα από τον ασύλητο λακκοειδή «Τάφο του Γρύπα Πολεμιστή», που ήρθε στο φως το 2015. «Ο νεκρός ηλικίας 30-35 ετών υπήρξε μια σημαντική πολιτική ή θρησκευτική προσωπικότητα, όπως φανερώνουν τα 1.400 κτερίσματα, ιδιαίτερης ομορφιάς και υψηλής τεχνικής δεξιότητας με έντονες μινωικές επιδράσεις», σχολίασε η κ. Μηλίτση. Ο συγκεκριμένος τάφος έγινε γνωστός παγκοσμίως ως «Τάφος του Γρύπα Πολεμιστή», ονομασία που προέρχεται από ένα εξαιρετικά σπάνιο ελεφαντοστέινο πλακίδιο, το οποίο βρέθηκε στα πόδια του νεκρού και απεικονίζει έναν γρύπα – μια μυθολογική μορφή με σώμα λιονταριού και κεφάλι και φτερά αετού. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά μεταξύ άλλων νέα ευρήματα από τους θολωτούς τάφους VI και VII, που καταδεικνύουν στενές επαφές με την Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία, πολύτιμα κτερίσματα που υποδηλώνουν την οικονομική ευμάρεια των κατόχων τους, των τοπικών ηγεμόνων που είχαν τις βάσεις τους σε διάφορους οικισμούς, οι οποίοι τελικά ενοποιήθηκαν στο Βασίλειο της Πύλου, αλλά και το μοναδικό χάλκινο στέμμα με χρυσό ρόδακα από το Μυρσινοχώρι, η μορφή του οποίου παραπέμπει στα στέμματα που επικράτησαν κατά τον Μεσαίωνα στην Ευρώπη.