Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Aς το αναλύσουμε. Η αξιοπιστία μιας δημοσκόπησης εξαρτάται από το κανάλι που τη μεταδίδει; Δηλαδή, ταυτόχρονα με την ανάθεση της δημοσκόπησης, το κανάλι δίνει εντολή και κατά πού πρέπει να κατατείνει το αποτέλεσμα; Αν το μέσον είναι φιλοκυβερνητικό, η εταιρία αναλαμβάνει να βγάλει φιλοκυβερνητικά νούμερα, κι αν το μέσον είναι φιλοσυριζαϊκό τα νούμερα να κατατροπώνουν την κυβέρνηση; Νεοφανείς τοποθετήσεις αλλά ταυτόχρονα επικίνδυνες.
Το πρώτο που σκέπτεται ο τηλεθεατής, βλέποντας και ακούοντας αυτό το τηλεοπτικό χάλι, είναι ότι η αξιοπιστία του παρουσιαστή, της εκπομπής και του μέσου στην οποία προβάλλεται είναι αμφίβολη. Η αξιολόγηση μιας δημοσκόπησης δεν μπορεί να περνά μέσα από την αντίληψη της φιλοκυβερνητικής ή της αντιπολιτευτικής στάσης, γιατί τότε η ενημέρωση χωλαίνει. Σε προέκταση και η Δημοκρατία. Δεν ισχυρίζομαι ότι ένα φιλοκυβερνητικό μέσο δεν μπορεί να επιδεικνύει φιλικότερη στάση προς την κυβέρνηση ή ένα μέσο υπέρ της αντιπολίτευσης δεν συμπορεύεται στην αντικυβερνητική στάση. Αλλά οι αριθμοί είναι αψευδείς μάρτυρες. Δεν «πειράζονται» τα νούμερα της μέτρησης των τάσεων στην κοινή γνώμη ώστε να δίνουν το… κομματικό επιθυμητό αποτέλεσμα.
Καμία εταιρία έρευνας κοινής γνώμης, που ανήκει στον ανάλογο σύνδεσμο, δεν διακινδυνεύει την επιστημονική της επάρκεια και αξιοπιστία, θυσιάζοντάς τες σε fake αποτέλεσμα. Πόσο καιρό μπορεί να συντηρηθεί στην επικαιρότητα ένα fake αποτέλεσμα; Η πραγματικότητα μιας εκλογικής αναμέτρησης θα έρθει ή να αποδείξει ή να το ισοπεδώσει.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Το δεύτερο πρόβλημα που είχα παρακολουθώντας την εκπομπή είναι ότι η απόδοση πολιτικής διάστασης στον εμβολιασμό είναι χειρίστη κοινωνική υπηρεσία. Θα πισωγυρίσουμε στην περίοδο μνημονιακών- αντιμνημονιακών; Ξεχάσαμε ότι μετά το δημοψήφισμα βρεθήκαμε όλοι σε μία όχθη! Η μεγάλη πλειοψηφία ψήφισε ΟΧΙ αλλά βρέθηκε, λίαν πρωί της επομένης, το να έχει… ψηφίσει ΝΑΙ!
Αν, υποδορίως, η αντιπολίτευση θεωρεί ότι θα σημειώσει μια -πρόσκαιρη- νίκη αποδίδοντας στον εμβολιασμό αντισυστημικό πρόσημο, θα προσθέσει ένα ακόμη λάθος στη μερίδα της. Η άρνηση του εμβολιασμού είναι υγειονομική αντιπαράθεση. Κι έτσι οφείλει το σύνολο του πολιτικού συστήματος να την αντιμετωπίσει. Δεν πρέπει να δοθεί στις απίθανες θεωρίες συνωμοσίας πολιτική υπόσταση. Ούτε και οι ψεκασμένοι που εκστρατεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να βρουν πολιτική έκφραση.
Το σύνθημα «Ιο , ίο, ίο, να καεί το μπο@@@έλο το νοσοκομείο» θα σηματοδοτούσε το πισωγύρισμα της Ελλάδας στην καταστροφική προηγούμενη δεκαετία. Δεν το θέλουμε. Δεν πρέπει να το θέλουμε.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr