Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο κ. Μητσοτάκης υιοθέτησε την εκτίμηση της Κομισιόν για ανάκαμψη 4,3% φέτος και 6% το 2022, που είναι και ο δεύτερος υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης, λέγοντας ότι οι στόχοι είναι εφικτοί με βάση τους πρόδρομους δείκτες. Στήριξε την αισιοδοξία του σε τέσσερις βασικούς λόγους.
Πρώτον, στις αυξημένες καταθέσεις, που αντιστοιχούν στο 14% του ΑΕΠ και που τμήματά τους θα κατευθυνθούν στην κατανάλωση και σε επενδύσεις.
Δεύτερον, στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς εντός της χρονιάς θα εκταμιευθούν 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ σε βάθος χρόνος οι πρόσθετοι αυτοί πόροι θα εισφέρουν στο ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες.
Τρίτον, στα χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται το Δημόσιο ώστε να μην ξεφεύγει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και στη μείωση των κόκκινων δανείων που θα ενισχύσει τη ρευστότητα της αγοράς, και τέταρτον, στο όφελος από τις διαρθρωτικές αλλαγές που ήδη έχουν γίνει με τη μείωση των φόρων και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.
Η αισιοδοξία του κ. Μητσοτάκη πηγάζει και από τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής που δείχνουν ότι από τον Απρίλιο και μετά καταγράφεται σημαντική αύξηση σε ετήσια βάση, σε βιομηχανική παραγωγή, οικοδομική δραστηριότητα και εξαγωγές.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι. Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί το τέταρτο κύμα στην Ευρώπη, παράγοντας που επηρεάζει άμεσα τον τουρισμό, ενώ στον διεθνή ορίζοντα προβάλλουν πληθωριστικές απειλές από τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των πρώτων υλών, που μπορεί να λειτουργήσουν σε βάρος της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και να φορτώσουν με πρόσθετα βάρη τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Επιπλέον, η δημοσιονομική χαλάρωση που επικρατεί στο σύνολο της Ευρώπης λόγω της πανδημίας θα τερματισθεί εντός του 2022, ήδη ακούγονται φωνές από το Βερολίνο για την ανάγκη επιστροφής των χωρών στους αυστηρούς κανόνες των πλεονασμάτων.
Επομένως, το σημείο-κλειδί για την οικονομία είναι να επιτευχθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που θα τονώσουν τα δημόσια έσοδα και θα χρηματοδοτήσουν τα πλεονάσματα στα οποία πρέπει να επιστρέψουμε από το 2023. Ταυτόχρονα, όμως χρειάζεται επανεξέταση των δημοσίων δαπανών, να υπάρξει εξοικονόμηση όπου απαιτείται και να διοχετευθούν πόροι εκεί όπου πραγματικά υπάρχουν ανάγκες. Το Δημόσιο κινείται την περίοδο της πανδημίας με έλλειμμα κοντά στο 10%, είναι απολύτως κρίσιμο μαζί με την επιστροφή στην κανονικότητα να επανέλθει η δημοσιονομική ισορροπία με περιορισμό των δαπανών σε θύλακες σπατάλης.
Πλεονάσματα μπορούν να προκύψουν μέσα από την ανάπτυξη εάν συνδυασθούν με αυστηρή δημοσιονομική διαχείριση, η συνταγή υπερφορολόγησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ολέθρια για την παραγωγική Ελλάδα και τη μέση οικογένεια. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, που κατάφερε να κρατήσει τα ταμειακά διαθέσιμα σε υψηλά επίπεδα, παρά τις τεράστιες ανάγκες της πανδημίας για χρηματοδότηση επιχειρήσεων και εργαζομένων, τώρα καλείται να δώσει το βάρος στην είσπραξη εσόδων και στον εξορθολογισμό των δαπανών. Δύσκολη προσπάθεια αλλά αναγκαία προκειμένου να αποφευχθούν άλλα δυσάρεστα μέτρα.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr