Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Το πιθανότερο σενάριο πλέον προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕΠ φέτος θα υπερβεί το 4,5%, ενώ υπάρχουν επενδυτικοί όμιλοι που θεωρούν ότι η ανάπτυξη θα προσεγγίσει το 6%.
ΗΔΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ σημάδια ισχυρής ανάκαμψης στο λιανικό εμπόριο, μετά την πολύμηνη καραντίνα, όπως και στη μεταποίηση, ενώ ο τουρισμός αρχίζει να κινείται δυναμικά με την προοπτική να μπει σε φουλ δράση τον Αύγουστο.
H πορεία επιστροφής σε επίπεδα προ πανδημίας δεν θα είναι ανέφελη. Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι, τους οποίους περιέγραψε στην τελευταία του έκθεση ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
ΚΑΤ’ ΑΡΧΑΣ, στο υγειονομικό πεδίο οι απειλές δεν έχουν εκλείψει, όλοι βλέπουμε πώς εξελίσσεται σε όλη την Ευρώπη η πορεία της μετάλλαξης «Δέλτα», που δημιουργεί κινδύνους για το τουριστικό μας προϊόν. Αρκετές χώρες διστάζουν να προωθήσουν τον εξερχόμενο τουρισμό, ενώ αγορές που έχουν ξεχωριστό ειδικό βάρος για την Ελλάδα, όπως η Ρωσία και η Βρετανία, διατηρούν ακόμη κλειστές τις πύλες τους.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
ΣΕ ΑΥΤΗΝ τη συγκυρία η χώρα μας έχει στο πλευρό της, πρώτον, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία αναμένεται να εισρεύσουν στις αρχές Αυγούστου, και, δεύτερον, τη βούληση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον με μειώσεις φόρων και αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Η έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό σηματοδοτεί αυτήν την αλλαγή στην επενδυτική συμπεριφορά του Δημοσίου.
Ο ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, Χρήστος Σταϊκούρας, τις προηγούμενες ημέρες απηύθυνε σύσταση στους τραπεζίτες να μειώσουν τα επιτόκιά τους και να χρηματοδοτήσουν τις υγιείς επιχειρήσεις. Η κίνηση αυτή δεν ήταν τυχαία, συνδέεται με την ανάγκη τόνωσης της ρευστότητας της αγοράς, αλλά και την υποχρέωση του πιστωτικού συστήματος να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης. Και ο κ. Στουρνάρας έχει τονίσει ότι υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι πτωχεύσεων εταιριών μόλις θα αρθούν τα μέτρα στήριξης από το κράτος. Ο κίνδυνος αυτός πρέπει να περιοριστεί προς όφελος της οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ νέα απρόοπτα με τις επόμενες μεταλλάξεις το φθινόπωρο, η ελληνική οικονομία μπορεί να μπει σε μία τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης με σταθερή αύξηση εισοδημάτων και μείωση της ανεργίας, που είναι και τα ζητούμενα στην άσκηση κάθε κυβερνητικής πολιτικής.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ όλες οι προϋποθέσεις να τρέξει η οικονομία, αρκεί να υπάρχει προσοχή στο υγειονομικό μέτωπο, καθώς και προσήλωση στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr