Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
Ο λόγος είναι απλός. Οι κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες είναι τόσο πολυεπίπεδες και πολυπαραγοντικές, που όποιο σχέδιο και να καταστρωθεί, πάντοτε θα υπάρχουν αστοχίες, μικρές ή μεγαλύτερες.
ΓΙ’ αυτό και ειδικά την περίοδο των lockdowns η συζήτηση στις παρέες περιστρεφόταν διαρκώς γύρω από τέτοια παραδείγματα. «Είναι δυνατόν να είναι ανοικτή η τάδε δραστηριότητα και να είναι κλειστή η δείνα;», «Γιατί να φοράμε μάσκα κάπου και όχι κάπου αλλού;», «Γιατί να λειτουργεί κάτι έως τις 9 το βράδυ και όχι έως τις 10;». Και πολλά ακόμα.
ΓΙΑ να αντιμετωπιστούν αυτές οι αστοχίες, θα έπρεπε να ανακοινώνεται κάθε εβδομάδα ένα ατελείωτο κατεβατό με περιπτώσεις και υποπεριπτώσεις, κατηγορίες και υποκατηγορίες, που είναι βέβαιο πως αντί να λύσουν το πρόβλημα θα δημιουργούσαν ακόμα μεγαλύτερο.
ΤΟ ίδιο συμβαίνει και τώρα στη μετά lockdown εποχή. Τα «περιοριστικά μέτρα» στις μετακινήσεις των ανεμβολίαστων, δυστυχώς, έχουν κάποιες αστοχίες. Στην ουσία περιλαμβάνουν και όσους έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, αλλά το ραντεβού για τη δεύτερη θα γίνει μετά τις διακοπές τους. Σίγουρα όσοι έχουν εμβολιαστεί με μία δόση διαθέτουν χαμηλή ανοσία, αλλά θα μπορούσαν ίσως να μετακινούνται και με self test, για να μην επιβαρυνθούν με τα έξοδα μοριακού ή rapid test.
ΕΤΣΙ κι αλλιώς, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει… πιέζοντας όσους δεν δείχνουν πρόθεση να εμβολιαστούν.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
ΑΛΛΑ, όπως είδαμε και στις αντίστοιχες περιπτώσεις των lockdowns, η υπερβολική «κατηγοριοποίηση» μάλλον θα δημιουργούσε μπάχαλο, παρά θα βοηθούσε την κατάσταση.
ΤΟ σημαντικότερο, όμως, είναι να μη χάνουμε το… δάσος. Και το δάσος βρίσκεται μπροστά μας. Η μετάλλαξη «Δ» κυριαρχεί σε όλο τον πλανήτη. Δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν σε λίγες ημέρες/εβδομάδες τα κρούσματα στη χώρα μας ξεπεράσουν τα 1.000 ημερησίως ή ανέβουν ακόμα πιο ψηλά.
ΜΟΝΗ λύση είναι ο εμβολιασμός. Οσοι το σκέπτονται ή αρνούνται το εμβόλιο είναι σαν να μην αποδέχονται την πραγματικότητα. Και, βέβαια, δεν βάζουν σε κίνδυνο μόνο τον εαυτό τους, αλλά όλους τους πολίτες και, εννοείται, την πραγματική οικονομία.
ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το αν θα υπάρξουν ξανά lockdowns. Οι πιθανότητες, όμως, να μην υπάρξουν είναι ανάλογες με το ποσοστό των πολιτών που θα εμβολιαστούν. Δεν είναι θέμα διχασμού της κοινωνίας. Είναι θέμα προστασίας της δημόσιας υγείας. Αρα, τώρα αυτή την εποχή, έως τα τέλη Αυγούστου, «ψηφίζουμε» όλοι οι πολίτες για το αν θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να αποφύγουμε να μπούμε και πάλι σε επώδυνες περιπέτειες.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr