Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Το επικουρικό σύστημα της χώρας δομήθηκε με χαρακτήρα αναδιανεμητικό, οι σημερινοί ασφαλισμένοι πληρώνουν για τους συνταξιούχους, οι οποίοι με τη σειρά τους είχαν καταβάλει εισφορές για τις παλαιότερες γενεές.
Η επιδείνωση στην αναλογία ασφαλισμένων-συνταξιούχων, οι δημοσιονομικές δυσχέρειες της μνημονιακής περιόδου και η αδυναμία πολλών επικουρικών ταμείων να συνεχίσουν να προσφέρουν τις παροχές του παρελθόντος προκάλεσαν σημαντικές μειώσεις αποδοχών ενώ ορισμένα μικρά Ταμεία έφτασαν στο σημείο να μην είναι σε θέση να καταβάλουν τις επικουρικές συντάξεις.
Το νέο σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση αλλάζει τα δεδομένα γι’ αυτόν τον πυλώνα της ασφάλισης. Από αναδιανεμητικός γίνεται κεφαλαιοποιητικός, δηλαδή κάθε νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας από την 1η.1.2022 και όσοι νέοι έως 35 ετών το επιθυμούν θα τοποθετούν τις εισφορές για την επικουρική τους σύνταξη σε έναν κουμπαρά, που θα διαχειρίζεται ένας δημόσιος φορέας, όπως συμβαίνει στις περισσότερες σκανδιναβικές χώρες.
Με αυτό τον τρόπο κάθε πολίτης έχει κίνητρο να είναι πλήρως ασφαλισμένος και να μην καταφεύγει σε μαύρη εργασία, κάθε εισφορά που θα καταβάλλει θα προστίθεται στον κουμπαρά του με σκοπό την αποταμίευση ή την επένδυση και να επιστρέψει στον ασφαλισμένο με τη μορφή επικουρικής σύνταξης.
Το κράτος εγγυάται ότι η επικουρική δεν θα είναι χαμηλότερη από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί ώστε να προστατεύσει τον ασφαλισμένο από τις διακυμάνσεις των αγορών ενώ το επενδυτικό αποτέλεσμα των επικουρικών ταμείων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει θετικό πρόσημο.
Πρόκειται για μία μεταρρύθμιση που αφορά τους νέους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα πιστέψουν ξανά στο συνταξιοδοτικό σύστημα εάν γνωρίζουν ότι οι εισφορές που πληρώνουν κατευθύνονται στον δικό τους κουμπαρά για να εισπραχθούν στο μέλλον.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
ΤΟ «ΜΑΞΙΛΑΡΙ» ΤΟΥ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ
Από την παρουσίαση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, στο Υπουργικό Συμβούλιο για την πορεία της οικονομίας ξεχωρίσαμε δύο σημεία. Το πρώτο είναι οι περισσότεροι εγχώριοι και διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν ότι φέτος η ανάπτυξη θα είναι μεγαλύτερη από την πρόβλεψη του Κρατικού Προϋπολογισμού για 3,6%.
Η Πειραιώς εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ φέτος θα είναι 6,3%, η Scoop 6,5%, η Εθνική τράπεζα 5,7%, ο οίκος αξιολόγησης DBRS 5% και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής μεταξύ 3,6% και 4,8%. Η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει αναθεωρήσει την πρόβλεψή της αναμένοντας στοιχεία σχετικά με την πορεία του τουρισμού τις επόμενες εβδομάδες. Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι έχουν διατεθεί τεράστιοι πόροι για τη στήριξη της αγοράς και των νοικοκυριών την περίοδο της πανδημίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ανέρχονται σε 34,6 δισεκατομμύρια, έχοντας ήδη αποπληρωθεί το ακριβότερο τμήμα του δανείου του ΔΝΤ. Το κόστος στήριξης των μέτρων λόγω του Covid υπολογίζεται σε 41 δισ. (23,3 δισ. το 2020, 15,8 δισ. φέτος και 2 δισ. για το 2022) ενώ οι εισροές στο Δημόσιο ανήλθαν σε 40,7 δισ. (27,5 δισ. από τις αγορές, 2 δισ. από τα κέρδη των ομολόγων, 5,2 δισ. από το πρόγραμμα Sure και 6 δισ. από έντοκα και ομόλογα).
Με απλά λόγια, το περιβόητο «μαξιλάρι» του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πια, έχει αντικατασταθεί από το «μαξιλάρι Σταϊκούρα» μέσω των επιτυχημένων εξόδων στις αγορές. Χαρά που θα κάνει ο Τσακαλώτος…
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr