Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Η απάντηση Ζάεφ ότι πρόκειται για… ιδιωτικό(!) οργανισμό, από μόνη της αποτέλεσε πρόκληση. Πολλώ δε μάλλον όταν η Συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψε ο Τσίπρας μπορεί να ικανοποίησε τις επί μία εβδομηκονταετία -μονίμως απορριπτέες- απαιτήσεις των Σκοπιανών, αλλά παρέπεμψε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας ελληνικά συμφέροντα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές -και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Ζάεφ στην Αθήνα- ότι η πολιτική της κυβέρνησης των Σκοπίων παρουσιάζει αποκλίσεις από τη σχετική συμφωνία. Να υποθέσω ότι ο Ζάεφ δεν αντελήφθη τις «υποσημειώσεις» Μητσοτάκη, οπότε, με προσωπικό του tweet, μας ενημέρωσε πως βρισκόταν μέσα στο στάδιο του Αμστερνταμ, προκειμένου να δώσει «την ισχυρή του υποστήριξη στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Μακεδονίας».
Υπάρχουν ισχυρά προβλήματα στη γείτονα χώρα λόγω των πολλών μετόχων και διεκδικητών της εθνικής της ταυτότητα. Oπότε ο Ζάεφ έκρινε πως μια κορόνα εθνικιστική για το προσφιλές άθλημα θα συσπειρώσει τους οπαδούς. Ετσι, διέλαθε της στρατηγικής του ότι ισχυρότερη και εμπράκτως πρέπει να αποδεικνύεται η τήρηση των συμφωνηθέντων, όπως του έχει ήδη υποδειχθεί.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αναλαμβάνοντας τις υποχρεώσεις των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, απέδειξε ότι σέβεται τα της συνέχειας του κράτους. Ωστόσο, μονομερής σεβασμός δεν υπάρχει. Επειδή στα Σκόπια ο εθνικισμός καλά κρατεί, η Συμφωνία των Πρεσπών, με ευθύνη Ζάεφ, φαίνεται να επιδέχεται, πλέον, πολλούς «αστερίσκους».
1.000 μέρες βαρβαρότητας
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση προγραμμάτιζε, στη συνεδρία της 10ης Ιουλίου, να επικυρωθούν τα πρωτοκόλλα συνεργασίας Αθηνών-Σκοπίων, χωρίς να αγνοεί το κόστος που απορρέει από τη συμφωνία του Τσίπρα, ίσως να θεωρήθηκε από την αντισυμβαλλόμενη πλευρά ως δεδομένο. Αλλά το δεδομένο είναι μόνο ΕΝΑ: Τα όποια μνημόνια συνεργασίας υπόκεινται στην «πλήρη και καλή τη πίστει εφαρμογή της συμφωνίας».
Ο Ζάεφ, μαθημένος από την προηγούμενη – υποτελή προς την κ. Μέρκελ- κυβέρνηση Τσίπρα, θεωρεί ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τηρώντας τις προηγούμενες δεσμεύσεις και κηδόμενη της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας, θα εφαρμόσει εις το ακέραιο τα απορρέοντα της συμφωνίας. Φοβάμαι ότι παρέβλεψε την πραγματικότητα: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε εκφράσει, απερίφραστα, στη Βουλή, τις αντιρρήσεις του για τα συμφωνηθέντα Τσίπρα-Ζάεφ -σε κάποιο γκαράζ των Σκοπίων- και ιδίως για τους πυλώνες της, οι οποίοι αναφέρονται στη γλώσσα και την ταυτότητα, όταν συνοδεύονται από την προσθήκη του επιθέτου «μακεδονική»!
Για την κατοχύρωση των δύο αυτών ζητημάτων, τον τελευταίο καιρό, υποβάλλονται δήθεν αιτήματα -καμουφλαρισμένα- προς τις κρατικές υπηρεσίες από πράκτορες των Σκοπίων. Αυτού του είδους οι κουτοπονηριές των γειτόνων μάλλον συνεισφέρουν στον πολλαπλασιασμό των επιφυλάξεων.
Στο κάτω κάτω δεν είναι προτεραιότητα της Ελλάδας η υπογραφή των πρωτοκόλλων που απορρέουν από τη συμφωνία Τσίπρα-Ζαέφ. Η ένταξη των Σκοπίων άλλωστε δεν περνά μόνον από την Ελλάδα. Και η Βουλγαρία έχει λόγο…
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr