Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Μετά τη δωρεάν πίτσα και μπίρα που πρόσφερε το Ισραήλ για να κινητοποιήσει τους νέους του, τώρα ήρθε η σειρά της Βρετανίας να ψάξει για εναλλακτικές μεθόδους προσέλκυσης των νεότερων ηλικιών. Ετσι, αποφάσισαν να ρίξουν στη μάχη τα μεγάλα… όπλα, όπως είναι οι ιστοσελίδες και οι εφαρμογές γνωριμιών. Το υπουργείο Υγείας συνεργάστηκε με δημοφιλείς ιστότοπους και ψηφιακές πλατφόρμες που απευθύνονται σε ηλικίες κάτω των 30 -είναι η ομάδα που αυτή την εβδομάδα ανοίγει και στη Βρετανία-, ώστε να προσφέρουν έξτρα προνόμια και μπόνους στους χρήστες, που θα προσθέτουν την επισήμανση «εμβολιασμένος/εμβολιασμένη» στο προφίλ τους. Αυτό σημαίνει πως θα ανεβαίνουν «κατάταξη» και θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες να κλείσουν ραντεβού.
Ο προβληματισμός για την ανταπόκριση των μικρότερων ηλικιών δεν είναι μόνο βρετανικός, καθώς οι ρυθμοί ανταπόκρισης από τους νεότερους είναι αρκετά πιο χαλαροί στις περισσότερες χώρες. Οχι επειδή ξαφνικά οι νέοι άρχισαν να πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας ή επειδή είναι λιγότερο μορφωμένοι από τους μεγαλύτερους, αλλά επειδή θεωρούν πως ο ιός είναι επικίνδυνος μόνο για τους ηλικιωμένους. Ομως, εκτός από την αυτοπεποίθηση της νιότης και την υπερεκτίμηση των δυνάμεών τους, οι ειδικοί επισημαίνουν μεταξύ των αιτιών την υπερβολική ένταση του μηνύματος στο πρώτο κύμα της πανδημίας, το οποίο ήταν επικεντρωμένο σχεδόν αποκλειστικά στις μεγάλες ηλικίες. Ετσι, «θόλωσε» το κομμάτι των σοβαρών συνεπειών που απειλεί και τους νεότερους.
Μένει ώσπου να φύγει…
Στη δύσκολη αυτή εξίσωση, βέβαια, υπάρχει και άλλος ένας παράγοντας, ο οποίος μάλιστα θα είναι ο πιο δύσκολος να καταπολεμηθεί: η απουσία μνήμης. Οι νεότερες γενιές ανήκουν στις τυχερές γενιές της ανθρωπότητας που δεν γνώρισαν τους κινδύνους από ασθένειες όπως η ευλογιά, η διφθερίτιδα και η πολιομυελίτιδα, επειδή εξαφανίστηκαν από την πρόοδο των εμβολίων πριν καν γεννηθούν. Ομως, αυτές είναι οι συνθήκες, αυτή είναι η Ιστορία και δεν αλλάζει. Στην Ελλάδα, πάντως, η μέχρι τώρα ανταπόκριση των νέων είναι ικανοποιητική και θα γίνει ακόμα καλύτερη όταν ανοίξουν οι ηλικίες 18-30 με όλα τα εμβόλια διαθέσιμα, σε αντίθεση με την ηλικιακή ομάδα των 60 και κάτι, που παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα ανταπόκρισης. Το ερώτημα λοιπόν για τη χώρα μας είναι πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τη διστακτικότητα κάποιων να εμβολιαστούν ανεξαρτήτως ηλικίας. Τα προνόμια είναι η καλύτερη επιλογή που έχουμε, καθώς αποδίδουν χωρίς να λειτουργούν τιμωρητικά. Αρκεί, βέβαια, να τα επιλέξουμε με τον πιο ορθό τρόπο, δηλαδή στοχευμένα για κάθε ηλικιακή ή κοινωνική ομάδα.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr