Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Οι ανησυχίες εντείνονται, καθώς διαπιστώνεται ότι στις ηλικίες άνω των 60 ετών τα ποσοστά συμμετοχής στους εμβολιασμούς κυμαίνονται μεταξύ 60% και 80%. Αυτές οι ηλικιακές κατηγορίες είναι οι πιο ευαίσθητες, καθώς εάν μολυνθούν κατά κανόνα θα χρειαστούν νοσηλεία ή και διασωλήνωση, κατά συνέπεια τα ποσοστά κάλυψης είναι αναγκαίο να αυξηθούν για τη δημόσια υγεία.
Παράλληλα, εάν δεν υπάρξει μαζική συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα από τις νεότερες γενιές οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται, καθώς πρόκειται για ομάδες υψηλής κινητικότητας, που μπορούν να διασπείρουν τον ιό.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, περίπου το 38% των πολιτών έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση ενώ το 22% είναι πολίτες πλήρως εμβολιασθέντες. Με τους σημερινούς ρυθμούς στις αρχές Ιουλίου σχεδόν ένας στους δύο θα έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση, πλήρη ανοσία θα έχει αποκτήσει το 35% (περίπου το 40% των ενηλίκων) ενώ τον Σεπτέμβριο σχεδόν το 75% των ενηλίκων θα έχει εμβολιασθεί πλήρως. Ωστόσο το ερώτημα είναι τι θα γίνει με όσους ακόμη στέκονται απρόθυμοι απέναντι στους εμβολιασμούς. Το πιθανότερο είναι ότι το τέταρτο κύμα θα χτυπήσει κυρίως τις ομάδες των ανεμβολίαστων, ωστόσο επειδή όσο ο ιός κυκλοφορεί και μεταλλάσσεται ο κίνδυνος να παρουσιασθεί μία νέα παραλλαγή μεγαλώνει για όλους.
Η υποχρεωτικότητα των εμβολίων δεν μπορεί να τεθεί στον γενικό πληθυσμό, όμως σε ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών είναι αναγκαίο μέτρο, προκειμένου να περιορισθούν οι εστίες ανάφλεξης.
Αντιπολίτευση… υπονομευτική…
Το προσωπικό στο ΕΣΥ, οι εργαζόμενοι στις μονάδες ηλικιωμένων και στους οίκους ευγηρίας δεν δικαιολογείται να είναι ανεμβολίαστοι. Πρόσφατο είναι το περιστατικό με την αναισθησιολόγο στη Θεσσαλονίκη, που ήταν ανεμβολίαστη, νόσησε από τον κορονοϊό και σταμάτησαν τα χειρουργεία, καθώς μία μονάδα τέθηκε σε καραντίνα. Η κυβέρνηση προγραμματίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών, ένα από τα κριτήρια επιλογής θα πρέπει να είναι και ο εμβολιασμός των υποψηφίων.
Παράλληλα πρέπει να ενταθεί η επικοινωνία από την πλευρά των ειδικών ώστε να καταστεί σαφές ότι οι πιθανότητες θρόμβωσης από τον εμβολιασμό είναι απειροελάχιστες σε σχέση με τον αντίστοιχο κίνδυνο θρόμβωσης λόγω μόλυνσης από κορονοϊό.
Σε κάθε περίπτωση, από τους επόμενους μήνες, όταν όλοι οι πολίτες θα έχουν την επιλογή του εμβολιασμού, είναι σαφές ότι οι εμβολιασμένοι θα έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε περισσότερες υπηρεσίες και δραστηριότητες σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Ηδη, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Alpha Bank κάλεσε τη διοίκηση της τράπεζας να χορηγεί υποχρεωτική άδεια σε όσους συγκαταλέγονται στην κατηγορία των αρνητών «ώστε να ωριμάσει η σκέψη τους για την αποδοχή του εμβολιασμού, χωρίς αυτό να λειτουργεί εκδικητικά, αλλά με τη συναίνεσή τους», ενώ επισημαίνουν ότι βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας «ο εργοδότης μπορεί να αρνηθεί την καταβολή του μισθού για όσο χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των υπόλοιπων εργαζομένων».
Οι πολίτες πρέπει να πεισθούν για τα οφέλη των εμβολιασμών πριν ξεσπάσει τέταρτο κύμα, αλλά η υποχρεωτικότητα για όσους εργάζονται σε νοσοκομεία και μονάδες ηλικιωμένων είναι ζήτημα που σχετίζεται με την προστασία της δημόσιας υγείας.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr