Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Δεν ήταν η μοναδική αλλαγή, επί ΣΥΡΙΖΑ τα ΤΕΙ βαπτίσθηκαν πανεπιστήμια, μέσα σε μία ημέρα η Ελλάδα γέμισε σχολές για μηχανικούς, γεωπόνους και άλλες επιστήμες χωρίς την παραμικρή αναβάθμιση σπουδών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των πανελλαδικών εξετάσεων του 2020, μόλις 24 υποψήφιοι δήλωσαν τη Γεωπονία Αμαλιάδας ως πρώτη προτίμηση, από τους οποίους κατάφεραν να εισαχθούν οι 16. Οι υπόλοιποι 8 δεν έπιασαν τη βάση εισαγωγής, που πέρυσι διαμορφώθηκε σε 5.075 μόρια, δηλαδή με βαθμό 5 στις πανελλαδικές εξετάσεις γινόσουν φοιτητής Γεωπονίας. Εισήχθησαν συνολικά 168 υποψήφιοι, από τους οποίους οι 113 είχαν τη συγκεκριμένη σχολή στις τελευταίες θέσεις των επιλογών τους.
Αντίστοιχα, στο Τμήμα Μουσειολογίας Πύργου, που επίσης το 2019 υπήχθη με το νόμο Γραβρόγλου στο Πανεπιστήμιο Πατρών, η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στις 7.025 μονάδες, πολύ απλά με 7 είχες πετύχει. Περίπου 50 υποψήφιοι επέλεξαν το Τμήμα Μουσειολογίας Πύργου ως πρώτη επιλογή, από τους οποίους μόνο 10 έπιασαν τη βάση. Το ποσοστό αποφοίτησης στη σχολή είναι 5%, από τους 100 που εισάγονται μόνο 5 φτάνουν μέχρι το πτυχίο.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών εισηγήθηκε την κατάργηση των συγκεκριμένων τμημάτων και το υπουργείο Παιδείας αποδέχθηκε την πρόταση, που μπορεί να προκάλεσε την αντίδραση των τοπικών βουλευτών αλλά περιγράφει τον πυρήνα του εκπαιδευτικού ζητήματος. Αραγε είναι δίκαιο και κυρίως έντιμο για έναν υποψήφιο με πολύ χαμηλή βαθμολόγηση και χωρίς πραγματικό ενδιαφέρον για συγκεκριμένη σχολή να εισάγεται με τη λογική «να μπει κάπου το παιδί», όταν κατά κανόνα δεν πρόκειται να αποφοιτήσει ή να ασχοληθεί επαγγελματικά με τις σπουδές του;
Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τη δική του απάντηση. Ο Τσίπρας έχει σηκώσει παντιέρα για να μπορούν οι υποψήφιοι να χρίζονται φοιτητές με λευκές κόλλες στις Πανελλαδικές. Πρόκειται για ανεύθυνη στάση απέναντι στους νέους που μπορούν να αξιοποιήσουν τις πραγματικές δεξιότητές τους σε δημόσια ΙΕΚ που προσφέρουν σπουδές συνδεδεμένες με την αγορά εργασίας.
Η Αράχωβα μας έδειξε τον δρόμο: Τι πρέπει να μάθουμε για τις χειμερινές μετακινήσεις
Στην Αμαλιάδα, πιο χρήσιμη είναι η δημιουργία ενός Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης, με πραγματική φοίτηση που θα οδηγεί στο πτυχίο και από εκεί σε επαγγελματική αποκατάσταση, παρά ένα πανεπιστημιακό τμήμα για το οποίο οι φοιτητές του δεν φτάνουν στο πτυχίο.
Το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν η κυβέρνηση «πριμοδοτεί» τα κολέγια θεσπίζοντας την ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Ο υποψήφιος με βαθμό κοντά στο 7 που δεν θα εισαχθεί φέτος λόγω κατάργησης του Τμήματος στη Μουσειολογία Πύργου δεν έχει ως εναλλακτική το «κολέγιο» για να γίνει οικονομολόγος.
Μπορεί όμως να συμπληρώσει το δεύτερο μηχανογραφικό με τα δημόσια ΙΕΚ, όπου εκεί μπορεί να βρει γνωστικά αντικείμενα συναφή με τα ενδιαφέροντά του και χρήσιμα για το μέλλον του. Ακόμη και για την τοπική οικονομία της Αμαλιάδας επωφελέστερη θα είναι η λειτουργία ενός γεμάτου από σπουδαστές του ΙΕΚ από ένα πανεπιστημιακό τμήμα με φοιτητές που πολύ απλά δεν «πατάνε» στη σχολή τους και δεν πρόκειται να ασχοληθούν με το γνωστικό αντικείμενο. Η επαγγελματική εκπαίδευση σε όλη την Ευρώπη αποτελεί βασική επιλογή και όχι συμπλήρωμα σε εκατοντάδες πανεπιστημιακά τμήματα.
Η ειλικρίνεια αποτελεί την καλύτερη πολιτική, και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με το μέλλον μιας γενιάς για τοπικιστικούς λόγους.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr