Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Τράπεζα Πειραιώς στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, καθώς υπερκαλύφθηκε από επενδυτικούς οίκους, που τοποθετούνται όχι για να αποκομίσουν βραχυπρόθεσμα κέρδη, αλλά σε μεσόπροθεσμη βάση.
Ακολούθησε η έκδοση ομολόγων από τη Eurobank, που σημείωσε υψηλό ενδιαφέρον, ενώ την Παρασκευή ο ΟΤΕ προσέφυγε στις αγορές εκδίδοντας τίτλους 350 εκατομμυρίων ευρώ.
Το ενδιαφέρον και στην περίπτωση του ΟΤΕ ήταν εκρηκτικό, καθώς το επιτόκιο ήταν αρνητικό για ομόλογα ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ για το υπόλοιπο τμήμα των 200 εκατομμυρίων το κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε μόλις στο 0,6%.
Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους η οικονομία θα αναπτύσσεται με ρυθμό άνω του 10% και πιστεύουν ότι πλέον το πιστωτικό σύστημα θα μπορέσει να αναλάβει τη χρηματοδότηση της αγοράς ενισχύοντας τις δυνάμεις της ανάκαμψης. Σε αυτό θα συμβάλουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, που φέτος αναμένεται να φτάσουν τα 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ προσθέτοντας πάνω από τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, αλλά και η συσσωρευμένη αποταμίευση των προηγούμενων μηνών, μέρος της οποίας θα οδηγηθεί στην κατανάλωση.
Οι επενδύσεις φέρνουν θέσεις εργασίας και αποτελούν τον μοναδικό βιώσιμο δρόμο για αύξηση εισοδημάτων. Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται και η αισιοδοξία επιστρέφει στη χώρα, αρκεί να μη σημειωθεί κάποια οπισθοδρόμηση στο υγειονομικό μέτωπο.
Εάν τις επόμενες εβδομάδες συνεχιστεί η αποκλιμάκωση στα κρούσματα και τους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες, τότε η Ελλάδα θα μπορεί να μπει δυναμικά στην τουριστική περίοδο με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία.
Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρυσι τέτοια εποχή είχαν πέσει όλα μαζί. Πανδημία, μεταναστευτικό και Ελληνοτουρκικά. Φέτος η κατάσταση είναι διαφορετική. Στο μεταναστευτικό καταγράφεται σημαντική μείωση των ροών, άνω του 80%, η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων λειτουργεί, ενώ ο φράκτης στον Εβρο σηματοδοτεί τη βούληση της Ελλάδας να μην ανεχθεί τα επικίνδυνα παιχνίδια του Ερντογάν που οργάνωσε την εισβολή χιλιάδων μεταναστών.
Σκάκι για τρεις
Στα εθνικά μας θέματα, η ελληνική διπλωματία κινήθηκε με αποφασιστικότητα και σε διάστημα 15 μηνών ανέπτυξε ή διεύρυνε συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή αφοπλίζοντας τους τουρκικούς λεονταρισμούς. Η εκλογή Μπάιντεν έκοψε τις προνομιακές σχέσεις που είχε ο Ερντογάν με τον Λευκό Οίκο και η διεθνής κοινότητα έχει πια κατανοήσει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.
Στο μέτωπο της πανδημίας υπάρχει πια βάσιμη ελπίδα ότι με τον εμβολιασμό του πληθυσμού σύντομα ο εφιάλτης του κορονοϊού θα ανήκει στο παρελθόν. Οι επόμενοι μήνες μπορεί να αποτελέσουν την αρχή μιας θεαματικής ανάκαμψης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα είναι ρόδινα ή δεν υπάρχουν διαρθρωτικού τύπου προβλήματα στην οικονομία, που ζητούν λύσεις.
ΟΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ
Ανάκαμψη και μάλιστα ισχυρή βλέπει για φέτος και για το 2022 και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά εκφράζει επιφυλάξεις για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας σε μεσοπρόθεσμη βάση. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, που σήμερα θα συμμετάσχει στην εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι διαφοροποιείται από την επίσημη γραμμή της «μιζέριας» που έχει υιοθετήσει η Κουμουνδούρου.
Το βέβαιο είναι ότι βλέπει τα μηνύματα της ανάκαμψης και παίρνει θέση. Ωστόσο, ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών προχώρησε και σε μία δήλωση που έχει ενδιαφέρον, καθώς σημείωσε ότι «το ενιαίο νόμισμα δεν είναι συμβατό με οικονομίες που έχουν αποκλίσεις. Οι διαφορές μεταξύ του Βορρά και του Νότου στην Ευρώπη παραμένουν και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι αλλαγές που συντελούνται αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα μπορέσουν να εξομαλύνουν αυτές τις διαφορές».
Η διαπίστωση Τσακαλώτου ότι το ευρώ δεν είναι συμβατό με οικονομίες που έχουν απόκλιση έρχεται από το παρελθόν και δεν νομίζουμε ότι πρέπει να έχει θέση στην ατζέντα για την οικονομία.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr