Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ και η μεγαλύτερη επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση με την Τουρκία. Μετέτρεψε τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε ευρωτουρκικές, δεν είναι τυχαίο ότι ο Ερντογάν ένα 24ωρο μετά τη σύγκρουση Δένδια-Τσαβούσογλου κάλεσε την Αθήνα να μη βάζει «κανέναν ενδιάμεσο» ανάμεσα στις δύο χώρες. Το ίδιο είχε επιχειρήσει τον Μάρτιο του 2020 στον Εβρο, αλλά αυτό που έμεινε, τελικά, από την προσπάθεια κατάλυσης των ελληνικών συνόρων από δεκάδες χιλιάδες μετανάστες ήταν η κοινή επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη, Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη μεθοριακή γραμμή.
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ποια θα είναι τα επόμενα βήματα στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ωστόσο η Αγκυρα αντιλήφθηκε τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας και ότι η επίλυση των προβλημάτων περνάει μέσα από το Διεθνές Δίκαιο. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ανοίξει πολλά πεδία αντιπαράθεσης, ενώ έχει χάσει ερείσματα στον διεθνή παράγοντα. Επί Τραμπ είχε την ευχέρεια να τηλεφωνεί ανά πάσα στιγμή στον Λευκό Οίκο, επί Μπάιντεν ακόμη περιμένει στο ακουστικό του για να συνομιλήσει απευθείας. Αντιθέτως, υπάρχει ανοιχτή γραμμή Μπάιντεν-Μητσοτάκη, όπως φάνηκε από τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, ενώ εντός Ευρώπης το κλίμα για την Τουρκία έχει αλλάξει μετά το Sofagate με τον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά και τις εκρηκτικές δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πλέον ακριβά για τη γείτονα, σε μία περίοδο, μάλιστα, κατά την οποία η δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της Τουρκίας για την ακρίβεια και την οικονομία έχει γιγαντωθεί.
Η ΕΛΛΑΔΑ έχει χαράξει μία ρεαλιστική εξωτερική πολιτική, αναπτύσσει διαρκώς πρωτοβουλίες στην ευρύτερη περιοχή, ενώ στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία. Εάν επιθυμεί επίλυση των διαφορών μας, μοναδική οδός είναι η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Η τακτική των προκλήσεων στο Αιγαίο και την Κύπρο δεν οδηγεί πουθενά ούτε μπορεί να γίνει διάλογος με την απειλή των γεωτρύπανων. Οι καθαρές κουβέντες μπορεί να αποτελέσουν τη βάση ουσιαστικών συνομιλιών για ό,τι μπορεί να λυθεί, για τα υπόλοιπα οι διαφορές είναι γνωστές και, μάλιστα, δημοσίως. Είναι σαφές πλέον ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο, αλλά όχι με το πλαίσιο που επιθυμεί η Τουρκία, δηλαδή παραβιάσεις το πρωί στο Αιγαίο και συνομιλίες το απόγευμα σαν να μην έχει συμβεί το παραμικρό.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr