Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Η Κομισιόν δήλωσε άγνοια για την ύπαρξή του, ο Μισέλ τήρησε (ένοχη) σιγή, ενώ η κυβέρνηση της Βοσνίας κάλεσε τον Σλοβένο πρέσβη στο Σεράγεβο για εξηγήσεις και ο Κροάτης ΥΠΕΞ υποχρεώθηκε να καθησυχάσει τη βοσνιακή κυβέρνηση πως η χώρα του δεν απεργάζεται το διαμελισμό της! Στην πραγματικότητα αυτό το καταραμένο χαρτί θυμίζει τζίνι της βαλκανικής πυριτιδαποθήκης που ξαναβγήκε από το μπουκάλι για να τακτοποιήσει «εκκρεμότητες» και «μισοτελειωμένες» δουλειές του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου (1991-99).
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Το γεγονός ότι τελευταία «διευθετούνται» εκκρεμότητες στην περιοχή μας (π.χ. για το όνομα των Σκοπίων, την ειρήνευση Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου) ασφαλώς δεν μπορεί να θεωρηθεί συμπτωματικό. Ας δούμε όμως τι λέει αυτό το έγγραφο, που παραπέμπει συνειρμικά στο περίφημο χαρτάκι Τσόρτσιλ-Στάλιν με τις ζώνες επιρροής στη Γιάλτα: 1) Ενοποίηση της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο (όλως τυχαίως ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, βγήκε προχθές και δήλωσε στην ιστοσελίδα Kossev ότι η «εθνική ολοκλήρωση των Αλβανών είναι αναπόφευκτη» και το μόνο εμπόδιο είναι ο «μεγαλοσέρβος εθνικιστής Βούτσιτς»).
Στο πλαίσιο του ντιλ, οι σερβικές επαρχίες του Νοτίου Κοσόβου θα λάβουν καθεστώς αυτονομίας παρόμοιο με το γερμανόφωνο Νότιο Τιρόλο της Ιταλίας. 2) Σε αντάλλαγμα, η Σερβία θα προσαρτήσει τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. 3) Αντιστοίχως, η Κροατία είτε θα προσαρτήσει τις κροατικές επαρχίες της Βοσνίας είτε αυτές θα αυτονομηθούν σε στιλ Ν. Τιρόλου. 4) Ο,τι απομείνει από τη Βοσνία, δηλαδή το μουσουλμανικό κομμάτι με έδρα το Σεράγεβο, θα επιλέξει με δημοψήφισμα αν θα μπει στην Ε.Ε. ή θα προτιμήσει συμμαχίες με άλλες χώρες της περιοχής (βλέπε Τουρκία, που ήδη απλώνεται σε Β. Μακεδονία, Αλβανία, Κόσοβο). Μυρίζει μοιρασιά με στόχο την απομόνωση της Ρωσίας.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr