Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ, το πρόβλημα είναι ότι εδώ και σχεδόν πέντε μήνες βιώνουμε κάτι σαν lockdown. Ισως, ένα πακέτο καθολικής απαγόρευσης δραστηριοτήτων τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο να είχε λειτουργήσει καλύτερα. Αλλά με υποθετικά σενάρια δεν μπορεί να κρίνει κανείς το παρελθόν.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, είναι αδιαμφισβήτητο ότι έστω και αυτό το χαλαρό lockdown περιόρισε τη διασπορά κρουσμάτων και τον αριθμό θυμάτων.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ έκανε το λάθος να κυνηγάει τις… Δευτέρες εδώ και δύο μήνες στέλνοντας λάθος μήνυμα προς τους πολίτες. Ενώ η πολυγλωσσία κάποιων κυβερνητικών στελεχών έφερε και εκνευρισμό και γέλια.
Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, αν και αρχικά ειρωνευόταν τα περιοριστικά μέτρα, στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι άργησε να επιβάλει το lockdown του Νοεμβρίου. Μετά ο κ. Τσίπρας ειρωνευόταν το εμβόλιο και τον Φεβρουάριο προσπάθησε μέσα από τις διαδηλώσεις για τον ισοβίτη δολοφόνο Κουφοντίνα και τον υποτιθέμενο «ξεσηκωμό» πολιτών να ισχυριστεί ότι έχουμε… χούντα. Τα λαϊκιστικά ψευδοαφηγήματα του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσαν μέσα σε λίγες εβδομάδες και τώρα η Κουμουνδούρου κατέληξε να ασχολείται με το νέο εργασιακό.
ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ η ώρα, όμως, να τεθούν προτεραιότητες. Από την κυβέρνηση, τα κόμματα και τους πολίτες.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
ΤΕΛΙΚΑ, ΕΙΝΑΙ μείζονος σημασίας το αν θα περάσουμε το Πάσχα στο χωριό ή στην πόλη; Ή μήπως είναι πιο σημαντικό το να περάσουμε ένα ασφαλές Πάσχα, με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρξει μια νέα έξαρση της πανδημίας; Ετσι, ώστε να ανοίξει σταδιακά και η εστίαση, αλλά και να γίνει μια εκλογικευμένη και βήμα βήμα κατάργηση των περιοριστικών μέτρων του lockdown.
ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΜΕ να βγούμε από τα σπίτια μας. Ολοι θέλουμε να γυρίσουμε στην παλιά κανονικότητα. Σημασία, όμως, έχει τι μπορούμε να κάνουμε ανάλογα με το επίπεδο της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε.
ΟΛΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ. Χρειάζεται, όμως, μέτρο. Μέτρο στα λόγια των κυβερνητικών στελεχών. Μέτρο στην -για κάθε λόγο και αιτία- αντιπολίτευση κραυγών από τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ στη συμπεριφορά των πολιτών, καθώς θα περάσουμε σιγά σιγά από το «μαζικό» στο «προσωπικό» lockdown. Στην ουσία, θα πάμε από τα μέτρα περιορισμού στον εθελοντικό αυτοπεριορισμό των κοινωνικών δραστηριοτήτων.
ΑΡΑ, ΙΣΩΣ, είναι καλύτερα να «θυσιάσουμε» και το φετινό Πάσχα. Με στόχο να περάσουμε ένα πιο ελεύθερο καλοκαίρι. Και να ελπίζουμε πως το φθινόπωρο θα επιστρέψουμε σε μια νέα μορφή κανονικότητας.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr