Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Σε μια χώρα και σε μια εποχή που οι μισοί Ελληνες προσπαθούν να βγουν στη σύνταξη για να προλάβουν τα όρια ηλικίας και να γλιτώσουν από την εργασιακή ζούγκλα, υπάρχουν και εκείνοι που, ενώ μπορούν να αποχωρήσουν και μάλιστα με όλες τις τιμές και τα αξιώματα, δεν θέλουν. Ανάμεσα σε αυτούς η κ. Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου και η μοναδική, μέχρι σήμερα, γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, έστω και υπηρεσιακή. Η τελευταία πρωτοβουλία της για σύγκληση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για ένα θέμα που έχει λυθεί από το Σύνταγμα κορυφώνει τον εμφύλιο που μαίνεται στο δικαστικό κόσμο αφήνοντας έκπληκτους τους πολίτες.
ΑΝΩΤΑΤΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ και εισαγγελείς, συνταγματολόγοι, δικηγόροι όλων των βαθμίδων, υπουργοί, βουλευτές και κόμματα έχουν λάβει θέσεις μάχης και πυροβολούν… Η τελευταία κρίση που έχει ξεσπάσει αφορά όχι μόνο στη λειτουργία της δικαστικής εξουσίας αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα, το οποίο ορίζει ξεκάθαρα πως είναι υποχρεωτική η αποχώρηση από την υπηρεσία στα 65 για τους λειτουργούς έως και το βαθμό του εφέτη ή του αντιεισαγγελέα εφετών και στα 67 για εκείνους που έχουν βαθμούς ανώτερους ή αντίστοιχους από αυτούς. Ανάμεσα στους δεύτερους και η ίδια, η οποία συμπληρώνει φέτος το 67ο έτος της ηλικίας της.
ΠΟΣΟΙ ΕΙΔΑΝ αρνητικά την πρόσφατη πρωτοβουλία της; Οσοι την είχαν δει και τότε που πρωτοτέθηκε το θέμα, κατά τη συνάντηση που είχαν οι τρεις πρόεδροι των ανώτατων δικαστηρίων με τον Αλέξη Τσίπρα: Σχεδόν όλοι δηλαδή. Η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ενωση Διοικητικών Δικαστών, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, δεκάδες κορυφαίοι συνταγματολόγοι και τώρα, ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ενώ κόμματα όπως το Ποτάμι μίλησαν για αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις εκ μέρους της. Στο πλευρό της, τάσσεται μόνο η νεοσυσταθεία Ενωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστικών Λειτουργών, στην οποία η ίδια είναι ιδρυτικό μέλος και η δημιουργία της οποίας είχε χαρακτηριστεί ως διασπαστική κίνηση. Η ανώτατη δικαστική λειτουργός όμως δεν φαίνεται να πτοείται από τις σφοδρές αντιδράσεις.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
ΣΥΓΚΡΟΥΣΙΑΚΗ, άλλωστε, ήταν και η επιλογή της από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της προέδρου του ανώτατου δικαστηρίου. Η Ν.Δ. κατηγόρησε τότε την κυβέρνηση ότι άφησε ακέφαλα τα άλλα δύο ανώτατα δικαστήρια (ΣτΕ και Ελεγκτικό) σε αντίθεση με τη μεταμεσονύκτια εκλογή της κ. Θάνου, και μάλιστα χωρίς να ακολουθηθεί η επετηρίδα, αφού ήταν η τέταρτη αντιπρόεδρος κατά σειρά αρχαιότητας. Ο συνάδελφός της και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, το έθεσε ευθαρσώς: «Η επιλογή της κ. Θάνου, ως προέδρου του Αρείου Πάγου, πάσχει, εκτός του ηθικού μέρους για τη μεθόδευση επιλογής της, και λόγω μη τήρησης της διαδικασίας που ο νόμος επιβάλλει», έλεγε και διερωτάτο αν σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση θα αναλάμβανε εκείνη καθήκοντα πρωθυπουργού. Οπως και έγινε.
ΟΛΟΙ ΕΠΙΣΗΣ θυμούνται την αίσθηση αλλά και τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η επιστολή που έστειλε ως πρόεδρος τότε της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους Ευρωπαίους ομολόγους της, στην οποία στηλίτευε τη μνημονιακή πολιτική και διαβεβαίωνε για τη βούληση του ελληνικού λαού. Μερικούς μήνες νωρίτερα, είχε φροντίσει να διαχωρίσει τη θέση της από την κυβέρνηση Σαμαρά χαρακτηρίζοντάς την ως «κυβέρνηση κράτους απολυταρχικού».
ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ που ανοίγει δεν έχουν τέλος. Ακολούθησαν οι πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα και για την ιστορία της Δικαιοσύνης συγκρούσεις που ξεπέρασαν τα όρια. Οπως η υπόθεση Βγενόπουλου και οι πειθαρχικές έρευνες που διέταξε εναντίον δικαστικών λειτουργών (Τσατάνη, Ντογιάκος) ασκώντας ένα δικαίωμα που προσφάτως της εκχωρήθηκε με νόμο. Οπως επίσης και η υποβολή εκ μέρους της μήνυση κατά του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Σταύρου Τσακυράκη, επειδή της άσκησε αξιολογική κριτική στην προσωπική του ιστοσελίδα! Τότε, μάλιστα, είχε ζητήσει με επιστολή της από τη Φώφη Γεννηματά να αποδοκιμάσει την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου και τις πρωτοβουλίες Βενιζέλου, προκαλώντας την οργισμένη απάντηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ πολλά συμβαίνουν, όταν η Δικαιοσύνη φλέγεται από μεγάλες υποθέσεις σκανδάλων και φοροδιαφυγής, όταν οι πολίτες σέρνονται χρόνια στα δικαστήρια για μια έφεση και όταν οι δικαστικοί λειτουργοί εργάζονται ως υπεράνθρωποι για να αντιμετωπίσουν εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις χωρίς προσωπικό και μέσα. Σε αυτές τις πύρινες φλόγες η κ. Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου επιλέγει να ρίχνει και άλλο λάδι.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής