Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Ηταν σαν να έριξε αλάτι στις πληγές των αλαζονικών Βρετανών, οι οποίες είναι ζήτημα αν έχουν επουλωθεί το 2021. Για πολλά χρόνια η μετα-αυτοκρατορική Βρετανία ταλαντευόταν ανάμεσα στο δίλημμα της ενσωμάτωσης στον ευρωπαϊκό πυρήνα και στη μετατροπή της σε υπ’ αριθμόν 1 σύμμαχο-μπάτλερ των ΗΠΑ.
Μετά το Brexit, το πρόβλημα φαινομενικά λύθηκε, αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Τόσο ο Τραμπ όσο και ο Μπάιντεν, με την υπεροπτική συμπεριφορά τους απέναντι στη Βρετανία, της έδειξαν ότι δεν είναι το πιο αγαπημένο τους παιδί.
Ετσι η βρετανική ελίτ αναγκάστηκε να εκπονήσει νέο σχέδιο με άξονα την αυτόνομη παρουσία τής Βρετανίας στα διεθνή πράγματα, στο ρόλο μιας αναδυόμενης δύναμης, την οποία θα λαμβάνουν υπόψη οι πραγματικά ισχυροί του πλανήτη (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία).
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Πάντοτε φυσικά σε συνεννόηση με τη «μαμά Αμερική» και ποτέ σε δομική σύγκρουση μαζί της. Το νέο βρετανικό δόγμα αποτυπώθηκε στον τόμο 105 σελίδων με τίτλο «Παγκόσμια Βρετανία σε μια Ανταγωνιστική Εποχή».
Να σημειωθεί ότι ο όρος «παγκόσμια Βρετανία» είναι το αγαπημένο σλόγκαν των Brexiters, που αναπολούν τα βικτωριανά μεγαλεία, αναπροσαρμοσμένα βέβαια στις σύγχρονες συνθήκες. Ως πυρηνική δύναμη, η Βρετανία του Μπόρις Τζόνσον δεν δέχεται να αντιμετωπίζεται ως υποδεέστερη της Γαλλίας, της Γερμανίας ή της Ινδίας.
Σχεδιάζει αύξηση κατά 30% των 200 πυρηνικών της κεφαλών, προαναγγέλλει την «πιο φιλόδοξη ανάπτυξη της ναυτικής της δύναμης εδώ και δεκαετίες» με τη συμβολική περιοδεία του αεροπλανοφόρου «Βασίλισσα Ελισάβετ» ως την Κίνα, δραστηριοποιείται εκ νέου για την επίλυση του Κυπριακού προς όφελός της και γενικά εκμεταλλεύεται κάθε παράθυρο ευκαιρίας στο ασταθές παγκόσμιο σύστημα.
Η (ξεδοντιασμένη) αυτοκρατορία αντεπιτίθεται…
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr