Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στην κανονικότητα είναι το επόμενο μεγάλο πολιτικό και οικονομικό στοίχημα. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι αυτό θα επιτευχθεί τους επόμενους 2-3 μήνες και θα αποτελέσει ορόσημο για μια αναπτυξιακή έκρηξη, με μοχλούς την αύξηση των επενδύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και τη σημαντική βελτίωση της τουριστικής κίνησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η κανονικότητα θα φέρει στο προσκήνιο μεγάλα οικονομικά προβλήματα, αλλά είναι φανερό ότι η αντιπολιτευτική του γραμμή περιορίζεται στην κριτική για τα θέματα της πανδημίας, χωρίς όμως να πείθει τους πολίτες, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ την έρευνα της Marc, η κοινή γνώμη είναι μοιρασμένη σε ό,τι αφορά τον δείκτη αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα της πανδημίας. Το 49,1% δηλώνει αισιόδοξο για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα το 2021, ενώ οριακά χαμηλότερο ποσοστό, το 48,8%, εκφράζει την απαισιοδοξία του.
ΤΡΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ πιστεύουν ότι θα έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα έως το καλοκαίρι, ένα 10% είναι ακόμη πιο αισιόδοξο ελπίζοντας ότι αυτό θα γίνει από το Πάσχα, ενώ 25% δηλώνει ως σταθμό κανονικότητας το τέλος του έτους. Υπάρχει, βέβαια, και ένα 20% που μεταθέτει την κανονικότητα για το 2022 και ένα 11% που είναι ακόμη πιο απαισιόδοξο, καθώς βλέπει φως από το 2023.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Η ΜΕΤΡΗΣΗ γίνεται στη δυσκολότερη φάση της πανδημίας, με την οικονομική και την κοινωνική κόπωση να είναι στα ύψη. Δεν είναι τυχαίο ότι το 85% τάσσεται υπέρ του ανοίγματος του λιανεμπορίου, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι σε ύψη-ρεκόρ και το ΕΣΥ δέχεται ασφυκτικές πιέσεις. Ωστόσο, παρά την ανησυχία των πολιτών, η κυβέρνηση διατηρεί ένα σαφές προβάδισμα, που, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, φτάνει τις 15,6 μονάδες, κυρίως γιατί δεν της καταλογίζουν ευθύνες για την αναζωπύρωση της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ερώτημα αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, μόνο το 15% θεωρεί ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, αντιθέτως το 50% δηλώνει ότι θα ήταν χειρότερη η κατάσταση, ενώ περίπου 30% θεωρεί ότι θα ήμασταν περίπου στα ίδια.
ΣΤΟ ΧΕΡΙ της κυβέρνησης είναι να προετοιμάσει το έδαφος για στήριξη της αγοράς και υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, ώστε να απορροφήσει τις αναταράξεις από την «αποσωλήνωση» της οικονομίας. Στην τωρινή συγκυρία όλα μοιάζουν δύσκολα, όμως η θεωρία του ελατηρίου στον ρυθμό ανάπτυξης (που περιμέναμε να υλοποιηθεί από το 2016) μπορεί να επιβεβαιωθεί με σχέδιο και προγραμματισμό από τώρα.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr