Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΤΑ γκάλοπ, όσο κι αν θέλουν κάποιοι να μην τα αποδέχονται, καθώς δεν τους συμφέρουν, αντικατοπτρίζουν με απόλυτη ευκρίνεια τη φωτογραφία της στιγμής. Ας δούμε τι αποκαλύπτουν τα ευρήματα των δύο τελευταίων δημοσκοπήσεων της Marc (Αlpha) και της Metron Analysis (Mega).
ΟΠΩΣ είναι λογικό, η κυβέρνηση σημειώνει τα πρώτα σημάδια φθοράς. Τον Νοέμβριο το 56% πίστευε ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και τώρα μόλις το 36%, ενώ το 51% αξιολογούσε θετικά την κυβέρνηση ενώ τώρα το 40%. Οσον αφορά στην πανδημία, έως τον Ιανουάριο το 55% έκρινε θετική την κυβερνητική διαχείριση, ενώ τώρα το 43%. Η πίεση προς το Μαξίμου είναι εμφανής και στην πρόθεση ψήφου, όπου παρουσιάζεται μια μείωση της τάξεως των δύο-τριών μονάδων.
ΓΙΑ όσα συμβαίνουν σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον της πανδημίας αυτό που προκύπτει είναι πως η «ζημιά» έως τώρα είναι μικρή για την κυβέρνηση. Και πιθανότατα είναι εύκολα αναστρέψιμη μόλις φτάσει το καλοκαίρι και ανοίξουν επιτέλους οι κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες.
ΑΡΚΕΙ, βέβαια, η κυβέρνηση να ξεφύγει από αυτό το ατελέσφορο και κουραστικό για τους πολίτες «κυνήγι της… Δευτέρας», το οποίο την εκθέτει κάθε εβδομάδα, και να δώσει έναν πιο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Ετσι κι αλλιώς η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών έχει κατανοήσει πως θα αφήσουμε πίσω μας την πανδημία προς το τέλος του 2021.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
ΤΟ λογικό θα ήταν μέσα σε αυτήν την αναταραχή να καρπωνόταν κάτι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ολες, όμως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το αντίθετο. Οι κραυγές και η προσπάθεια δημιουργίας «νεο-αγανακτισμένων» αποδεικνύεται πως δεν πιάνουν τόπο. Ακόμα και κάποια γκάλοπ που δημοσιεύονται στον φιλικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ Τύπο αναδεικνύουν την κούραση και την γκρίνια των πολιτών προς την κυβέρνηση, αλλά για ευνόητους λόγους δεν τολμούν να δημοσιεύσουν την πρόθεση ψήφου. Η «ψαλίδα» παίζει από 12 έως 15 μονάδες και σίγουρα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις 8,5 μονάδες των εκλογών του 2019.
ΤΟ πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, φαίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Οχι μόνο κινείται γύρω στο ψυχολογικό όριο του 20% στην πρόθεση ψήφου, αλλά και η θετική αξιολόγηση από τους πολίτες δείχνει «παγωμένη» από το 14% του Νοεμβρίου στο 16% του Μαρτίου.
ΤΟ σημαντικότερο, βέβαια, είναι κάτι άλλο. Ο κ. Τσίπρας δεν καταφέρνει να πείσει ούτε όσους τον ψήφισαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν κατά 45% πως με μια κυβέρνηση του κ. Τσίπρα τα πράγματα θα ήταν τα ίδια ή χειρότερα, ένας στους τέσσερις αξιολογεί θετικά την κυβέρνηση, μόλις ένας στους δύο αξιολογεί θετικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ ένας στους δύο τάσσεται κατά των συγκεντρώσεων που τόσο υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας και ένας στους τρεις αρνείται τον «σανό» της Κουμουνδούρου περί… χουντικής κυβέρνησης.
Η εικόνα είναι ξεκάθαρη. Και θα γίνει διαυγής στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα επανέλθουμε στην κανονικότητα και θα έχει γίνει ο λογαριασμός των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr