Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
«Καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη θέση της και τον Κουφοντίνα να σταματήσει την απεργία για να διεκδικήσει με όλα τα ένδικα μέσα τα δικαιώματά του. Παράλληλα, καλώ τους πολίτες και ιδίως τους νέους να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να μη συμμετέχουν σε μαζικές συγκεντρώσεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως εστίες υπερμετάδοσης εν μέσω επιδημίας».
Εάν το είχε πράξει, θα μπορούσε τώρα να είναι πιο πειστικός που καταγγέλλει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση πολέμου, η οποία επικρατεί στα νοσοκομεία.
Δεν το έκανε, στη δήλωσή του τότε ο κ. Τσίπρας ζητούσε από τον πρωθυπουργό να υποχωρήσει και να κάνει δεκτό το αίτημα του Κουφοντίνα χωρίς καμία παρότρυνση προς τον απεργό πείνας να σταματήσει την ακραίας μορφής διαμαρτυρία του και βέβαια την παραμικρή σύσταση προς τους νέους.
Επιπρόσθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε την πολιτική κάλυψη για μαζικές συγκεντρώσεις, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπολογίζει ότι έγιναν πάνω από 600 πορείες τις τελευταίες 50 ημέρες, από τις οποίες οι μισές αφορούσαν τον ισοβίτη δολοφόνο, ο οποίος, όταν διέκοψε την απεργία πείνας, άδειασε τους «δικαιωματιστές» καπελώνοντας το «κίνημα» που δημιουργήθηκε σύμφωνα με τη δήλωσή του, μέσα από τις πορείες.
Οπως αναφέρουν οι περισσότεροι επιδημιολόγοι, οι συγκεντρώσεις λειτουργούν ως υγειονομικές βόμβες όχι μόνο γιατί υπάρχει μαζική συνάθροιση, αλλά γιατί οι νέοι, που συνήθως συμμετέχουν σε αυτές τις εκδηλώσεις, επιστρέφουν στις γειτονιές τους διασπείροντας τον ιό πολλαπλώς.
Δεν ευθύνονται αποκλειστικά οι διαδηλώσεις για το τρίτο κύμα, όμως είναι βέβαιο ότι επιβάρυναν σημαντικά το ιικό φορτίο σε μία περίοδο κατά την οποία κυριαρχούσε η βρετανική μετάλλαξη, που αυξάνει τη μεταδοτικότητα και τις μολύνσεις.
1.000 μέρες βαρβαρότητας
Για το λόγο αυτόν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κερδίσει πόντους στις δημοσκοπήσεις και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πείθει όταν επικρίνει την κυβέρνηση γιατί δεν προχώρησε σε πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ. Η χώρα επί εβδομάδες παρήγαγε περισσότερες συγκεντρώσεις από ΜΕΘ, τώρα το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όριά του, αν και έχουν γίνει πάνω από 10.000 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σε σχέση με το 2019.
Ο κ. Τσίπρας που κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα «μορατόριουμ», δηλαδή να σταματήσει να νομοθετεί για να μη γίνονται διαδηλώσεις, θα ήταν πιο χρήσιμος για την κοινωνία εάν είχε επιδιώξει ένα μορατόριουμ στις συγκεντρώσεις. Γιατί μπορεί η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι πολυπληθής και η Κουμουνδούρου να αδυνατεί να οργανώσει λαϊκές συγκεντρώσεις, όμως η πολιτική κάλυψη που έδωσε ο κ. Τσίπρας σε αριστεριστές και μπαχαλάκηδες να κάνουν πορείες σε καθημερινή βάση για τον τρομοκράτη της «17 Νοέμβρη» στοίχισε στην υπόθεση του κορονοϊού. Αντί να περιοριστούν οι μετακινήσεις, είχαμε πορείες όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη (που σήμερα βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο) και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας.
Ο κ. Τσίπρας δέχθηκε ότι υπάρχει ρίσκο μετάδοσης στις συγκεντρώσεις, όπως έλεγε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, αλλά δεν αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών του. Ως συνήθως.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr