Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Ο τζίρος της καλοστημένης «επιχείρησης», όπως διάβασα στον «Κυριακάτικο Ελεύθερο Τύπο», έφτανε τα 65.622.694 ευρώ! Τόσα ήταν τα ποσά που είχαν καταλογιστεί στον πρώτο φορολογικό έλεγχο και εξαφανίζονταν στο δεύτερο. Στην «επιχείρηση εξαφάνισης προστίμων»… δούλευαν δεκάδες υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών. Είχαν ειδικευθεί στην εξαπάτηση του Δημοσίου και τους καταβαλλόταν το αζημίωτο, καθότι έπαιρναν ρίσκο… Το αζημίωτο θα ήταν σημαντικό ποσοστό επί του χρέους των εταιριών και των επιχειρηματιών που δεν εισέπραττε το κράτος. Τριάντα τρεις υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών απασχολούνταν στην «επιχείρηση» διαγραφής προστίμων. Για να καλυφθούν οι ανάγκες τους, δεν έπρεπε να είναι και ανάλογο το «αζημίωτον»;
Η «επιχείρηση» είχε στηθεί από στελέχη που κατείχαν νευραλγικές θέσεις στην Οικονομική Επιθεώρηση. Στο κατηγορητήριο εμπλέκονται από επιθεωρητές μέχρι υπάλληλοι όπου ο καθένας είχε το ρόλο του: Αλλος να πιέζει για να βγαίνουν οι ψευδείς βεβαιώσεις, άλλος να παραποιεί στοιχεία και άλλοι να διενεργούν φορολογικούς επανελέγχους για να ανατρέψουν τους προηγούμενους ελέγχους, τους οποίους είχαν διενεργήσει ελεγκτές που δεν τους απασχολούσε… «επιχείρηση».
Τρεις καίριες παρατηρήσεις στη σχετική δημοσίευση: Η πρώτη, ότι μια τέτοια μεγάλης έκτασης υπόθεση «μη είσπραξης ή διαγραφής προστίμων τα οποία είχαν καταλογιστεί ή και επιβληθεί κατά τους αρχικούς ελέγχους», άσχετο αν ήρθε στη δημοσιότητα από τον «Κυριακάτικο Ελεύθερο Τύπο», θα έπρεπε να είχε απασχολήσει χθες όλα τα ΜΜΕ. Γιατί δεν πρόκειται περί οικονομικής διαφοράς μεταξύ ιδιωτών, αλλά για στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και επιχειρηματίες που ζημίωσαν το κράτος και ο εισαγγελέας στέλνει στο τριμελές Εφετείο.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Η δεύτερη παρατήρηση αφορά στη μη δημοσιοποίηση των ονομάτων των 44 εμπλεκομένων -τριάντα τρεις υπάλληλοι και υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και έντεκα επιχειρηματίες- που περιλαμβάνονται στην εισαγγελική πρόταση. Αν είχε συλληφθεί μικροαπατεώνας, θα διαβάζαμε όνομα, επώνυμο, καταγωγή και θα βλέπαμε τη φωτογραφία του. Εδώ, που πρόκειται για ηθική αυτουργία, από κοινού, βλάβη του Δημοσίου, ιδιαίτερα μεγάλης ζημίας του Δημοσίου, από εκείνους στους οποίους το κράτος εμπιστεύεται τα έσοδά του, όλοι είναι ανώνυμοι.
Η τρίτη παρατήρηση και η σημαντικότερη: Αυτή η υπόθεση για να φτάσει σε εισαγγελικό πόρισμα χρειάστηκαν επτά χρόνια. Είναι δυνατόν να έχει αποκαλυφθεί η απάτη το 2014 και να φτάνουμε στο 2021 για να υπάρξει κατηγορητήριο; Και περιμένει ο πρωθυπουργός να έλθουν επενδυτές από το εξωτερικό, όταν υπόθεση που προκάλεσε βλάβη 65.622.694 ευρώ στο Δημόσιο χρειάστηκε έντεκα χρόνια ως την παραπομπή των υπευθύνων;
Για να καταλάβετε, πέντε από αυτούς έχουν ήδη αποδημήσει εν τόπω χλοερώ.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr