Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Ετσι, πολύ γρήγορα, η είδηση για τη δυνατότητα έως και 10 εκατομμυρίων τεστ το μήνα, και μάλιστα με μηδέν κόστος για τους πολίτες, άρχισε να στριμώχνεται ανάμεσα στα ερωτήματα αμφισβήτησης: Πόσο αξιόπιστα είναι; Τι περιθώριο σφάλματος έχουν; Ποιος θα υποχρεώνει τον πολίτη να ενημερώνει τον ΕΟΔΥ σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος; Πώς θα πιαστεί εκείνος που θα πετάξει το θετικό αποτέλεσμά του επειδή δεν θέλει να αυτοπεριοριστεί;
Ολες οι απορίες, ακόμα και εκείνες που τίθενται με παρελκυστικό τρόπο από την αντιπολίτευση, είναι σεβαστές και πρέπει να απαντηθούν με τον πλέον ειλικρινή τρόπο. Ομως, είναι εξοργιστικό κάθε φορά που βρίσκεται μια λύση κάποιοι να απαντούν με ένα πρόβλημα.
Τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με το βαθμό αξιοπιστίας των τεστ απαντώνται από τους ειδικούς και μόνο. Αλλωστε, ανάλογες απαντήσεις για τα ποσοστά αξιοπιστίας των ράπιντ τεστ έχουν ήδη δοθεί, αφήνοντας πάντα ένα μικρό ποσοστό σφάλματος. Η γενική εικόνα, όμως, που αποτυπώνουν για την πορεία της πανδημίας είναι εξαιρετικά καλή και καθοδηγητική για τους επιστήμονες.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Επίσης, έχει απαντηθεί ήδη ότι πρόκειται για μια διαδικασία εξαιρετικά απλή, την οποία θα μπορούν να φέρουν εις πέρας οι περισσότεροι ενήλικες. Εδώ να θυμίσουμε πως καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι, και κυρίως μεγάλης ηλικίας, πραγματοποιούν μόνοι τους αντίστοιχες ή και πιο απαιτητικές δειγματοληψίες, όπως για παράδειγμα οι διαβητικοί που μετρούν μόνοι τους τα επίπεδα του σακχάρου με συσκευές που έχουν σπίτια τους. Ωστόσο, οι «αντιρρησίες» έχουν κάτι άλλο στο νου τους: την ατομική ευθύνη, που δήθεν το κράτος μετακυλίει στις πλάτες τους.
Δυστυχώς, ένα χρόνο μετά, και ακόμα δεν έχουμε καταλάβει ότι, όσα μέτρα και αν λάβει μια κυβέρνηση, η πανδημία θα είναι πάντα ΚΑΙ θέμα ατομικής ευθύνης. Ατομικής προφύλαξης, πρόληψης και αυτοσυγκράτησης. Τίποτα δεν θα αποδώσει, καμία μάχη δεν θα κερδηθεί, αν στο τέλος της ημέρας ο καθένας και η κάθε μια από εμάς δεν τηρήσει τα ατομικά μέτρα υγιεινής και αν δεν συμφωνήσει σε ένα κοινό πλαίσιο κανόνων που θα ακολουθήσει με την ελεύθερη βούλησή του. Διότι έτσι γίνεται στις δημοκρατικές κοινωνίες, έτσι λειτουργούν τα κοινωνικά συμβόλαια.
Προφανώς θα υπάρξουν και λάθος αποτελέσματα, καμία μέθοδος μαγική δεν υπάρχει για τόσο εκτεταμένες, μαζικές δειγματοληψίες που αφορούν το σύνολο του πληθυσμού. Επίσης, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξουν και εκείνοι που θα πετάξουν το θετικό τεστ στα σκουπίδια, όπως ήδη υπάρχουν εκείνοι που κάνουν κορονοπάρτι, που ανοίγουν κρυφά τα καταστήματά τους, που είναι αρνητές του ιού ή απλώς ανεύθυνοι. Ομως, εξακολουθούν να είναι μειοψηφία. Οι περισσότεροι πολίτες έχουν δείξει αξιοθαύμαστη πειθαρχία και υψηλό αίσθημα ευθύνης προς το συνάνθρωπό τους. Ολοι αυτοί, λοιπόν, αξίζουν και δικαιούνται να έχουν ένα ακόμα όπλο στη διάθεσή τους: τον δωρεάν αυτοέλεγχο.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr