Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Οι πολίτες στέλνουν μηνύματα στο Μαξίμου, αλλά ταυτόχρονα απορρίπτουν βασικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, που χάνει τη μία ευκαιρία μετά την άλλη να διεκδικήσει μερίδιο στον ζωτικό χώρο του Κέντρου, εκεί δηλαδή όπου κρίνεται το πολιτικό παιχνίδι.
Σύμφωνα με την έρευνα της GPO για τα «Νέα», η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα 13,7 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (36,4% με 22,7%), ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρίνεται καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 47,7% των ερωτηθέντων, με τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται στην τρίτη θέση με 24,1%, καθώς μεσολαβεί η απάντηση «κανένας από τους δύο» με 26,5%. Η εικόνα της δύναμης των κομμάτων δεν έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες, γι’ αυτό μεγαλύτερη σημασία έχουν τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας που δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πετύχει διεύρυνση προς την Κεντροαριστερά, εξουδετερώνοντας την πρόθεση του Τσίπρα να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό πως μεταξύ των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής θετική εικόνα για τον πρωθυπουργό έχει σχεδόν το 80%, όταν για τον κ. Τσίπρα το ποσοστό αυτό πέφτει στο 16,7%.
Η εξέλιξη αυτή δεν είναι αποτέλεσμα του «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου, όπως πολλοί στην Κουμουνδούρου σπεύδουν να αποδώσουν τις χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Σχεδόν είκοσι μήνες μετά τις εθνικές εκλογές η λογική αυτή θα είχε «ξεθωριάσει» εάν ο Αλέξης Τσίπρας κινείτο με συνέπεια προς τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους και δεν διολίσθαινε προς την ακραία ρητορική της σκληρής βάσης του.
Η υπόθεση Κουφοντίνα συνιστά ένα παράδειγμα της προσέγγισης που έχει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα που σχετίζονται με το Κράτος Δικαίου και την ασφάλεια. Ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε δήλωση καλώντας την κυβέρνηση να υποχωρήσει, χωρίς να απευθυνθεί στον ισοβίτη ζητώντας του να διακόψει την απεργία πείνας και να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, που αποτελεί το μοναδικό καταφύγιο όσων πιστεύουν ότι αδικούνται από τη Διοίκηση.
Στο ερώτημα εάν πιστεύετε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει αποδεκτό το αίτημα του Κουφοντίνα για μεταφορά στις φυλακές Κορυδαλλού ώστε να σταματήσει την απεργία πείνας, σχεδόν τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (37,3%) απαντούν «όχι» ή «μάλλον όχι».
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Και στο θέμα της πανδημίας, η λογική της καταστροφολογίας, που κυριαρχεί στον ΣΥΡΙΖΑ, απορρίπτεται από τους πολίτες. Το 65,5% αξιολογεί αρνητικά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και μόνο το 30,5% θετικά, ενώ στο ερώτημα αυτό τρεις στους δέκα φίλους του ΣΥΡΙΖΑ βάζουν αρνητικό βαθμό στο κόμμα τους. Ο κ. Τσίπρας χλευάζει τα μέτρα όταν ανακοινώνονται, δέχεται ότι υπάρχει ρίσκο μετάδοσης από τις κινητοποιήσεις αλλά προτρέπει τους νέους του κόμματος να συμμετέχουν και μετά αγωνιά για το ΕΣΥ και την οικονομία. Η αλλοπρόσαλλη στάση του στην πανδημία, όπου παρά τα λάθη η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αντιμετωπίζεται αρνητικά από την πλειονότητα των πολιτών.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο ερώτημα ποια εικόνα έχετε για τον Αλέξη Τσίπρα σε σχέση με πριν από 1,5 χρόνο, μόνο το 17,3% απαντά «καλύτερη», ενώ το 34,6% διαμορφώνει χειρότερη εικόνα και το 47,3% την ίδια. Στο αντίστοιχο ερώτημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 29,3% έχει καλύτερη εικόνα, το 32,8% χειρότερη και το 37,1% ίδια.
Ολα αυτά δείχνουν πως η κυβέρνηση διατηρεί την κυριαρχία της στο πολιτικό σκηνικό, όμως οι πολίτες αξιολογούν αυστηρά τις επιλογές της. Θέλουν περισσότερα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας και της απασχόλησης, καταλογίζουν ευθύνες για την υπόθεση Λιγνάδη και ζητούν αποτελεσματικότητα σε ζητήματα καθημερινότητας, όπως τα προβλήματα που ανέκυψαν μετά την επέλαση του κύματος κακοκαιρίας. Ο Μητσοτάκης κυριαρχεί στο Κέντρο, αλλά τα πάντα κρίνονται από τις πολιτικές του στην οικονομία, στη Δημόσια Διοίκηση και στο κοινωνικό κράτος.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr