Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης
Οταν όμως ζητείται από τον κόσμο -και ορθώς- να εφαρμόσει ακόμα πιο αυστηρά μέτρα και την ίδια ώρα επιτρέπονται οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται καθημερινά, είτε για τον Κουφοντίνα ή με άλλες αφορμές, όπως και οι καταλήψεις (τις οποίες, παρεμπιπτόντως, ορισμένοι πρυτάνεις θεωρούν νόμιμες), που, μαζί με τα διάφορα κορονοπάρτι λειτουργούν ως εστίες υπερμετάδοσης, είναι προφανές ότι υπάρχει μια αναντιστοιχία. Και, κυρίως, υπάρχει ο κίνδυνος να επικρατήσει η άποψη ότι και αν ακόμα οι νομοταγείς πολίτες εφαρμόζουν τα μέτρα, η διασπορά του ιού θα συνεχίζεται.
Πολύ περισσότερο όταν και πολλοί ειδικοί σχολιάζουν τα μέτρα προτείνοντας άλλες λύσεις από αυτές που προκρίνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μ. Δερμιτζάκης, προτείνει είτε ένα αυστηρό lockdown με όλους τους εργαζομένους στο σπίτι και πλήρη εφαρμογή της τηλεργασίας, εκτιμώντας ότι οι εργασιακοί χώροι και τα ΜΜΜ είναι εστίες διασποράς, είτε να δοθούν διέξοδοι στους πολίτες, με αποσυμπίεση του λιανεμπορίου, άνοιγμα της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους και των σχολείων. Μάλιστα και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Μ. Παγώνη, διαπιστώνει ότι είναι προτιμότερο να ανοίξει η εστίαση, παρά να συναθροίζονται 5 άτομα σε ένα παγκάκι.
Αλλά και ο Σπ. Πουρνάρας, καθηγητής Μικροβιολογίας και πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων στο νοσοκομείο «Αττικόν», ζητά αυστηρή εφαρμογή μάσκας «μέχρι θανάτου» και στους εργασιακούς χώρους, «όπου εκεί είναι η πηγή και στις παρέες που κάθονται δέκα μαζί».
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Οπως και ο καθηγητής Πνευμονολογίας και γιατρός κλινικής Covid-19 στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Γ. Καλομενίδης, υποστηρίζει ότι δεν μπορούμε να λέμε ότι είναι ενοχλητικό να πάμε μόνοι μας σε ένα βουνό να περπατήσουμε και από την άλλη να ανεχόμαστε τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να μη γίνεται ειδική επιτήρηση σε επιχειρήσεις, ενώ θεωρεί το σούπερ μάρκετ κυρίαρχο χώρο μετάδοσης.
Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής, Αθ. Σκουτέλης, εντοπίζει το πρόβλημα στα ΜΜΜ και στην ενδοπαρεϊκή (και όχι στην ενδοοικογενειακή) συναναστροφή ηλικιωμένων, ενώ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Δημόπουλος, θεωρεί ότι τα κορονοπάρτι είναι οι χειρότερες συνθήκες για τη διασπορά του ιού.
Αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα. Αντιθέτως, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε στα επιμέρους, είναι επιτακτική ανάγκη να τα τηρήσουμε χωρίς μεμψιμοιρίες για να βγούμε όσο γίνεται πιο γρήγορα από όλο αυτό. Διαφορετικά, θα συνεχίσουν να την πληρώνουν η Υγεία, το λιανεμπόριο, οι μαθητές και η άθλησή τους.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr