Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Βασικές οδηγίες για ξαφνική διακοπή ρεύματος, για πρώτες βοήθειες, για ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τυφώνες, σεισμούς, πλημμύρες, σφοδρές χιονοθύελλες. Για τη σωστή επιλογή γεννήτριας και τις λάμπες κηροζίνης, για μαγείρεμα χωρίς ρεύμα, για το σημείο συνάντησης με την οικογένεια. Για τα βασικά κιτ εφοδίων και αυτά που πρέπει να περιέχουν, από φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες μέχρι σπίρτα σε αδιάβροχο δοχείο. Ενας οδηγός για τη στιγμή που σβήνουν τα φώτα, όπως το συστήνουν οι συγγραφείς του. Βλέποντας την πορεία του Νίκου Χαρδαλιά τους τελευταίους 19 μήνες αναρωτιέσαι τι κουβαλά στο δικό του κιτ εφοδίων πριν ξεκινήσει από το σπίτι.
ΣΕΙΣΜΟΙ, ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ, φωτιές, κυκλώνες, χιονοπτώσεις 40ετίας, πανδημία 100ετίας. Σάμος, Εβρος, Ζάκυνθος, Αθήνα, Εύβοια, Κρήτη αλλά και Λίβανος, Αλβανία, Κροατία. Μόνο το 2020 σημειώθηκαν στην Ελλάδα 25 εκτεταμένα καιρικά φαινόμενα, από τον «Ηφαιστίωνα» και τη «Θάλεια» μέχρι τον «Ιανό» και την «Κίρκη». Τώρα είμαστε στον δεύτερο μήνα του 2021 και η «Μήδεια» κοντεύει να ισοφαρίσει όλα τα προηγούμενα. Πάνω και γύρω από όλα αυτά, είναι η επέλαση του κορονοϊού, που επιτίθεται με ρυθμό 24/7. Ενας ακούραστος, αλλά όχι ανίκητος αντίπαλος, που θα μας απειλεί μέχρι τη στιγμή που θα υποκύψει στη φύση του και θα μεταλλαχθεί σε εποχική γρίπη. Μέχρι τότε θα πρέπει ο κρατικός μηχανισμός να είναι στο «κόκκινο». Αυτό στην περίπτωση της Πολιτικής Προστασίας σημαίνει πολλαπλές μάχες και εκατοντάδες διαφορετικές επιχειρήσεις πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την καταστροφή. Είναι η μεταφορά της κικερώνειας ρήσης «Δεν υπάρχει στιγμή χωρίς καθήκον» στην πραγματική ζωή.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΑΥΤΟ που λυγίζει διαχρονικά και παγκοσμίως τις κυβερνήσεις είναι η καθημερινότητα. Λίγοι θα ασχοληθούν με την τιμή της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο ή με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά όλοι θα πατήσουν τον διακόπτη στο σπίτι τους για να ανάψουν τα φώτα. Ενας ηλικιωμένος στην Οξυά Καρδίτσας δεν χρειάζεται να γνωρίζει τις διαδικασίες προμήθειας ενός σούπερ πούμα, αλλά, όταν κινδυνεύει η ζωή του, πρέπει να είναι έτοιμο για απογείωση. Στην περίπτωση της «Μήδειας», οι χιλιάδες κάτοικοι που έμειναν χωρίς φως και νερό λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Ομόνοια αδιαφορούν για το ποιος όφειλε να έχει κλαδέψει τα δέντρα -τα οποία δεν φταίνε σε τίποτα- και δεν δίνουν δεκάρα αν είναι περίπλοκη τεχνική διαδικασία η υπογειοποίηση των καλωδίων. Δεν αδιαφορούν καθόλου όμως για το πότε θα φτάσουν κοντά τους τα συνεργεία διάσωσης, ποιος θα απομακρύνει μια έγκυο από την επικίνδυνη περιοχή, ποιος θα καταφέρει να ανοίξει διάδρομο διαφυγής όταν ο δρόμος έχει κλείσει. Και αυτό το κομμάτι της επιχείρησης εξελίχθηκε επιτυχώς.
Ο ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ, ως πρώην αιρετός, ξέρει καλά τις παθογένειες αλλά και τις δυνατότητες της Αυτοδιοίκησης. Ως πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και ως νυν υφυπουργός, έμαθε εξίσου καλά τις παθογένειες αλλά και τις δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού. Πώς μπορείς να μειώσεις τις πρώτες και να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τις δεύτερες; Πώς μπορείς να νικήσεις τη γραφειοκρατία και τις γερασμένες υποδομές; Μα, αυτό είναι η μητέρα των μαχών σε έναν πόλεμο που συνεχίζεται.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr