Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
«Πρώτα αγόραζε και μετά μετάνιωνε». Σε δύσκολες επιλογές η απόφαση πρέπει να υπερτερεί του δισταγμού. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με την αντιμετώπιση της πανδημίας, μιας πρωτοφανούς υγειονομικής και οικονομικής κρίσης για την οποία το «βιβλίο οδηγιών» γράφεται ταυτόχρονα με την εξέλιξή της.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ βρίσκεται διαρκώς απέναντι στη λήψη δύσκολων αποφάσεων υπό δυσχερείς δημοσιονομικές συνθήκες και με την αξιωματική αντιπολίτευση, που, ενώ θα μπορούσε να έχει θετικό ρόλο, ώστε να διαμορφωθεί η αναγκαία βάση κοινωνικής συναίνεσης, εμφανίζεται κατώτερη των περιστάσεων. Οταν ανοίγει η οικονομία ο κ. Τσίπρας καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι αδιαφορεί για τη δημόσια Υγεία και όταν κλείνει η αγορά επιτίθεται στον πρωθυπουργό για τη μεγάλη ύφεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αποτυχημένη κάθε κίνηση της κυβέρνησης, αλλά η Ελλάδα ακόμη και στη δεύτερη φάση της πανδημίας βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
ΕΠΟΜΕΝΩΣ, ο Μητσοτάκης δεν πρέπει να περιμένει υποστήριξη από τα υπόλοιπα κόμματα ούτε έχει σίγουρους κοινωνικούς συμμάχους, όπως φάνηκε από τη στάση της Εκκλησίας στον εορτασμό των Θεοφανίων. Η διαχείριση της κρίσης πέφτει αποκλειστικά στους ώμους του και για κάθε απόφαση που λαμβάνει θα έχει απέναντι την αξιωματική αντιπολίτευση, που επέστρεψε στον λαϊκισμό με τις μαγικές λύσεις.
Η ΕΛΛΑΔΑ βρίσκεται στο ξέφωτο μεταξύ δεύτερου και τρίτου κύματος. Εχει ξεπεράσει τον εφιάλτη του Νοεμβρίου, όταν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείες ήταν ασφυκτικά γεμάτες ιδίως στη Μακεδονία, αλλά η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει υψηλή και οι επιστήμονες προειδοποιούν για έξαρση κρουσμάτων και νοσηλειών τις επόμενες εβδομάδες, λόγω της χαλάρωσης των εορτών και της εμφάνισης του μεταλλαγμένου ιού, που είναι πιο επιθετικός.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ έχει παραδεχθεί ως λάθος ότι θα μπορούσε να θέσει σε καραντίνα τη Βόρεια Ελλάδα μία εβδομάδα νωρίτερα, ώστε να προλάβει το τσουνάμι των νοσηλειών. Θα πρέπει να δει τώρα τι ακριβώς πρέπει να πράξει, ώστε να ανακόψει την αναζωπύρωση της πανδημίας. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που αρχές Δεκεμβρίου είχαν ανοίξει τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, υποχρεώθηκαν να αποφασίσουν αυστηρή καραντίνα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου ή και τα μέσα Φεβρουαρίου, με τα νοσοκομεία των χωρών τους να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην πολεμική κατάσταση που προκαλεί ο ιός.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ, οι εμβολιασμοί καθυστερούν συνολικά στην Ευρώπη, μέχρι τα τέλη Μαρτίου οι ρυθμοί θα είναι χαμηλοί αναμένοντας την έγκριση νέων εμβολίων.
ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ότι το μοναδικό αποτελεσματικό μέσο αναχαίτισης του κορονοϊού είναι η μείωση της κινητικότητας. Η ζημιά στην οικονομία έχει γίνει και οι άνθρωποι της αγοράς δηλώνουν ότι προτιμούν ένα οριστικό άνοιγμα, έστω κι αν γίνει με χρονική καθυστέρηση, παρά ένα διαρκές ανοιγοκλείσιμο δραστηριοτήτων, που δεν προσφέρει πολλά.
Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ θα κληθεί σύντομα να λάβει αποφάσεις και θα μπορούσε να έχει στον νου του την παράφραση της αγγλικής παροιμίας: «Πρώτα κλείνε και μετά μετάνιωνε».
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση